сряда, 28 април 2021 г.

Джордж Пенчев - световната кеч звезда от България

Българинът Георги Пенчев, познат по света като Джордж Пенчев (също понякога Джордж Пенчов), е безспорно един от най-успешните български професионални борци в историята на кеча. Централата му, така да се каже, е в Австралия, където той живее през по-голямата част от живота му и където става шампион на Австралия по кеч в тежка категория. С успехите му там се запознахме в предишната статия от поредицата за Пенчев, а в настоящата статия ще разгледаме борбите му извън Австралия. Кариерата на Пенчев на ринга продължава от края на 20-те до началото на 60-те и през този период той е един от най-големите български кеч пътешественици. Борбите му го завеждат пет континента - повече, от който и да е било друг български професионален борец от миналия век. Държи кеч титли на три континента - отново, повече от всички други българи. Бори се в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Англия, Шотландия, Северна Ирландия, Франция, Германия, Южна Африка, Индия, Пакистан, Кения, Сингапур, Шри Ланка и вероятно и други страни. Почти навсякъде, където отиде, Пенчев се бори в главни срещи и е любимец на местната кеч публика. Казано накратко, може да се направи силен аргумент, че в някои отношения именно Пенчев е най-успешният български кеч борец от миналия век на световно ниво - по-успешен от Дан Колов, Хари Стоев, Николай Зигулинов, Тодор Банков, Петър Константинов, Асен Георгиев и други българи, които си вадят препитанието с кеч срещи в чужбина.

Джордж Пенчев (през 1936 г. в Нова Зеландия)


Нова Зеландия

Кеч кариерата на Джордж Пенчев започва в Австралия в края на 1929 г. и по-малко от две години след кеч дебюта му той отива на първото си международно турне. Първата страна, която посещава, е Нова Зеландия. Първото му турне там е през лятото на 1931 г. Тогава Пенчев се бори за първи път с борци от Америка като Станли Пинто и Станли Буреш, което е важен опит за него. По това време в Нова Зеландия Пенчев става известен като „Българската гръмотевица“ и макар че няма много опит като кеч борец, новозеландските кеч организатори го слагат в главните борби.

Летящият шотландец МакДугъл срещу Българската гръмотевица Пенчев (Хауера, Нова Зеландия, септември 1931 г.)


Пенчев има още няколко турнета в Нова Зеландия през годините 1936, 1946, 1951 и може би и други години. Бори се с известни кеч борци като бившия световен шампион Ед Дон Джордж (едно от протежетата на Дан Колов), италианеца Джо Саволди (последният борец с победа над Колов), шампиона на Британската империя Ърл МакКрийди, новозеландския шампион Лофти Бломфийлд, популярния чернокож борец Джак Клейборн и др. Интересен факт, от българска гледна точка, е начинът, по който Пенчев е представен в Нова Зеландия през 1936 г. Две години преди това легендарният български борец Дан Колов се бори в Нова Зеландия и е доста популярен там. Когато Пенчев идва в Нова Зеландия през 1936 г. местните организатори решават да го представят като братовчед и ученик на Дан Колов, за да бъде по-интересен персонаж за кеч феновете. Разбира се, двамата нямат никаква роднинска връзка.

Съединените американски щати


Второто интернационално турне на Пенчев е в САЩ. Това се случва през 1936 г. Интересното тук е, че Пенчев отива в САЩ благодарение на Дан Колов. Колов се бори в Австралия през 1934 г. Тогава той се запознава с Пенчев, вижда голям потенциал в него и му предлага да го уреди с борби в Америка. Минават почти две години, но в крайна сметка Пенчев отива в САЩ и по-точно отива в щата Калифорния, където само допреди една година Дан Колов е бил шефът на местните кеч борци и където Колов все още има доста връзки. В Калифорния Пенчев става известен като „Българският Адонис“ - Пенчев е един от по-стройните борцови атлети по това време и се слави с чаровна си усмивка. За няколко от борбите му го представят под псевдонима Иван Пенчев. На това първо калифорнийско турне Пенчев губи от популярни кеч звезди като Джо Саволди и Ханс Щайнке, прави равенства с бъдещи звезди като Ал Перейра и Чарли Сантен (двама борци, които се борят и в България, срещу Дан Колов) и записва победа над ветерана Джо Малчевич, макар и чрез дисквалификация, и като цяло турнето е успех. След като Калифорния Пенчев се бори за кратко и в щата Вермонт.

Пенчев се завръща в САЩ следващата година за най-голямата му борба в Америка и една от най-важните срещи в кариерата му като цяло. Става дума за борбата му с легендарния Джим Лондос, която се провежда на 4-ти октомври 1937 г. в град Балтимор, щата Мериленд. По това време ситуацията със световната титла по кеч в САЩ е леко сложна. След поредица от събития и машинации през 1936 г. в САЩ вече има няколко борци, които са считани за световен шампион. Щатът Мериленд, обаче, отказва да признае, който и да е било от тях като официалния шампион и затова се насрочва среща между един от претендентите, гърка Джим Лондос, и австралийския шампион Джордж Пенчев. Победителят от борбата им ще бъде обявен за световен шампион по кеч в тежка категория (мерилендска версия). Към борбата и борците им голям интерес. Срещата между Лондос и Пенчев привлича над 11 хиляди зрители и докарва приход от над 26 хиляди долара (което се равнява на близо половин милион долара в днешни пари). Никоя друга кеч среща в историята на щата Мериленд до този момент не е генерирала по-голям приход от билети. Пред очите на голямата публика, включително губернатора на щата Мериленд и кмета на град Балтимор, Лондос побеждава Пенчев и щатът Мериленд го признава за официалния световен шампион. Тази борба е отразена на страниците на вестници във всички американски щати и така името Джордж Пенчев се чува в цялата страна. С изключение на една борба на Борис Димитров, въпросната среща между Пенчев и Лондос е най-голямата публика за главна среща на български кеч борец в САЩ. Още при втората си визита в САЩ Пенчев успява да привлече зрителски интерес към негова борба какъвто Дан Колов, например, не успява да привлече за всичките си близо 20 години като професионален борец в САЩ и това никак не е малко постижение.

Джим Лондос, Джордж Пенчев (вдясно) и мерилендската световна титла (Балтимор, Мериленд, октомври 1937 г.)


Следващото американско турне на Пенчев е през 1939 г., когато той се бори в щатите Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Делауеър, Вирджиния, Калифорния, Хаваи (който тогава още не е американски щат, но ще стане по-късно) и в американската столица Вашингтон. Това е може би най-успешното му турне в САЩ. Пенчев печели повечето от борбите си и побеждава утвърдени имена като Бейб Захариас, Джим Райт, Нанджо Сингх, Вик Кристи, Джим Клинксток, Боб МакКой и др. Отделно, има още четири борби с Джим Лондос (две от тях за световната титла) и записва равенство с Джо Саволди.

Следващите му борби в САЩ са през 1947 г., когато той се бори в щатите Хаваи, Калифорния и Аризона. По това време в Калифорния за кратко го наричат Джордж „Физиката“ Пенчев заради доброто му телосложение. Именно тогава Пенчев, който вече е ветеран на ринга с 18 години опит, участва за първи път в отборни кеч срещи. Най-редовният му отборен партньор по това време е 19-годишният канадец Джордж Гордиенко. Още от началото на кеч кариерата му Гордиенко, който е изключителен атлет, е спряган като бъдещ световен шампион, но в крайна сметка политическите му пристрастия (привърженик е на комунизма) силно ограничават възможностите му за развитие в САЩ. През 1947 г. в САЩ Пенчев записва победи над кеч звезди като Бен Шърман, Кинг Конг Ейб Каши и Дани МакШейн. Бори се и двата пъти с Джим Лондос за световната титла, но губи и двете срещи.

Джордж Гордиенко


Пенчев се завръща в САЩ отново за дълго 13-месечно турне през 1949 и 1950 г. Тогава той се бори в щатите Хаваи, Калифорния и Тексас. Побеждава популярни борци като Оки Шикина, Дивия Ред Бери, Ърни Дусек, Килър Ковалски (в отборен мач) и Дон Киндред (който по това време се бори под маска и е принуден да свали маската след като губи от Пенчев). През този период Пенчев участва в доста отборни кеч мачове и сред партьорите му са световни шампиони като Франк Секстън, Шандор Забо, Дийн Детън, Ръфи Силвърстайн и Рито Ромеро. Отделно, бори се за NWA Pacific Coast титлата в тежка категория, но не успява да я спечели, и с отборният му партньор Рей Пире стигат до финала на турнир за коронясването на нови NWA Texas Tag Team шампиони.

През 1952 г. Пенчев отново идва в САЩ за поредица от нови борби в щатите Калифорния, Вашингтон, Тексас и Хаваи. Сред опонентите му този път са имена като легендарния Горджъс Джордж, бившите световни шампиони Вожда Дон Ийгъл и Дейв Левин, борецът-балетист Рики Стар и френския Адонис Андре Драп. Също така е любопитно да се отбележи, че Пенчев е един от първите опоненти на Джак Адкисон в кеча. Адкисон, който дебютира като кечист през август 1952 г. в щата Тексас, ще стане по-известен като Фриц вон Ерих - легендарна фигура в американския кеч и главата на сем. вон Ерих. Същата година Пенчев се бори и с главата на друго легендарно кеч семейство - Дори Фънк, старши.

Фриц вон Ерих (Джак Адкисон)


Последното турне на Пенчев в САЩ продължава от октомври 1957 до март 1959 г. (като част от времето той прекарва в Канада). През този период той се бори в щатите Хаваи, Калифорния, Ню Йорк и Охайо. Въпреки че вече е на над 50-годишна възраст Пенчев все още е уважавано име от кеч организаторите и кеч феновете в САЩ и продължава да се изправя както срещу не толкова известни борци, така и срещу популярни кеч имена като Илио ДиПаоло, Винсънт Лопез и Скай Хай Лии. Бори се и срещу бъдещи световни шампиони като Ник Бокуинкъл и Дик Байър (по-известен като Унищожителят - The Destroyer, на английски). Пенчев също получава възможност да се бори за титлата на щата Хаваи по кеч в тежка категория, но не успява да я спечели.

Канада


Джордж Пенчев се бори в Канада през 1936, 1952, 1958 и 1959 г. Монреал, Квебек, Ванкувър, Едмънтън, Торонто, Отава и др. са градовете, където има борби. В Монрeал се бори в популярната зала „Монреал Форум“, а в Торонто в „Мейпъл лийф гардънс“. Това са две от най-емблематичните зали в историята на кеча в Канада. Пенчев е единственият българин, който се е борил и в двете зали. В Канада Пенчев записва победи над популярни борци като Лутър Линдзи и Мартино Анджело и също така стига до финала на турнир за коронясване на нов NWA Pacific Coast шампион (ванкувърска версия). Последната му борба в Северна Америка е през юли 1959 г. в Канада.

Обединеното кралство


Друго място, където Пенчев се бори няколко пъти през годините е Великобритания. Има борби също в Шотландия и Северна Ирландия, но основно се бори в Англия. Лондон, Нюкасъл, Портсмут, Саутхaмптън, Лийдс, Хъл, Донкастър и Брайтън са някои от градовете, които посещава. Първото му турне на острова е през 1937 г. Местните организатори веднага го слагат в главните срещи и го представят като шампион на Британската империя. Пенчев не е официалния шампион, но организаторите считат, че е достатъчно добър борец, че да бъде шампиона и затова го провъзгласяват за шампион. Най-интересното нещо от първото му турне в Англия е фактът, че Пенчев прави дебюта си в киното. Популярният английски борец „Донкастърската пантера“ Джак Пай и Пенчев имат малка роля в комедийния филм „Leave It To Me“, където двамата играят себе си (част от филма е на кеч тематика).

Рекламен афиш за борба на Джордж Пенчев (Лондон, Англия, август 1937 г.)


На 26-ти октомври 1937 г. в Лондон се състои може би най-важната и най-голяма борба на Пенчев в Англия. Тогава той се изправя срещу световния шампион Джим Лондос. Това е първата борба на Лондос в Англия и тя привлича 6 или 7 хиляди зрители, което е най-голямата кеч публика за годината в Англия. Пенчев губи срещата, но оставя отлично впечатление у зрителите. Борбата е заснета и кадри от нея са излъчени в кина в цяла Англия. Скоро след срещата с Лондос Пенчев записва и два важни равенства с популярните борци Кола Квариани (от Грузия) и Макс Краузър (от Полша).

Джордж Пенчев се опитва да тушира Джим Лондос (Лондон, Англия, октомври 1937 г.)


Пенчев се връща отново в Англия в края на 1938 г. Тогава той се бори с популярни английски борци като Дъглас Кларк и Маргерич Анаконда. Следват английски турнета през 1950 и 1951 г., когато Пенчев все още е считан за топ име на британските рингове. От всички български професионални борци, които се борят във Великобритания през годините, именно Джордж Пенчев е най-успешен там.

Франция


Джордж Пенчев има борби във Франция през 1937, 1950 и 1953 г. Първите му борби там са в Париж през лятото на 1937 г. По това време българинът Дан Колов е едно от най-популярните кеч имена във Франция и урежда доста негови сънародници с борби в главната френска кеч организация (организацията на Раоул Паоли). Пенчев, обаче, се бори в друга френска кеч организация. Престоят му във Франция е кратък, но той печели всичките си борби и записва победи над уважавани френски борци като Габриел Мартинвил и Шарл Пиерло.

Най-важните му борби във Франция, обаче, са през 1950 г. Тогава Пенчев се бори в главни срещи в най-голямата парижка зала „Пале де спор“ - първо с Ивар Мартинсон, а след това с Феликс Мике. През годините една дузина български кеч борци се борят в Париж, но само четирима от тях могат да кажат, че са били в главната среща на кеч шоу във въпросната 18-хилядна зала - Дан Колов (многократно), Джордж Пенчев (два пъти), Тодор Банков (веднъж) и Димитър Стойчев (веднъж). В периода 1933-1959 г. „Пале де спор“ е може би най-важната кеч зала в Европа и за един борец е голямо постижение да бъде в главната среща на кеч шоу там. Опонентите на Пенчев, Мартинсон и Мике, са двама от най-популярните кеч борци в Европа по това време. И двамата са европейски и световни шампиони по кеч в тежка категория (френска версия). Срещата на Пенчев с Мартинсон завърша без победител (и двамата са нокаутирани), а срещата му с Мике е спечелена от французина. Срещите са заснети и кадри от тях са излъчени във френските кина. Любопитно е да се отбележи, че около въпросните две борби, подобно на новозеландците през 1936 г., френските организатори представят Пенчев като роднина на Дан Колов, за да засилят интереса към него.

Два момента от Джордж Пенчев срещу Феликс Мике (Париж, Франция, октомври 1950 г.)


Южна Африка и Кения


1938, 1948 и 1954 са годините, когато Пенчев се бори в Южна Африка в градове като Йоханесбург, Кейптаун, Дърбан и др. Това са години, когато кечът се радва на значителна популярност там. През 1938 г. Пенчев участва в една от по-запомнящите се кеч срещи в Южна Африка през 30-те. Пенчев идва в страната в качеството си на шампион на Британската империя и залага титлата срещу местната главна кеч звезда Йоханес ван дер Валт. След упорита борба, южноафриканецът побеждава Пенчев и така печели най-важното отличие в кариерата си. При следващите си визити в страната българинът Пенчев продължава да бъде популярна атракция на местните рингове. През 1954 г. Пенчев и австралиецът Рой Хефърнан стават шампиони на Британската империя по отборен кеч. Никой друг български кеч борец не е бил отборен шампион, където и да е било - единствено Пенчев в Южна Африка.

Рекламна програма за борба на Джордж Пенчев (Спрингс, Южна Африка, март 1954 г.)


Пенчев посещава Кения през 1962 г. Тогава той се бори в столицата Найроби заедно с популярни борци като Емил Цая, Дара Сингх, Барон вон Хекзи, Рей Аполон и др.

Сингапур и Шри Ланка


Пенчев се бори и в тези две азиатски страни, най-вече в Сингапур, където кечът се радва на добра популярност с години наред. Визитите му там са през 1948-1949, 1951 и 1961 г. Първоначално го наричат „Джентълмена“ Джордж Пенчев заради елегантния му стил на ринга, а после местните организатори решават, че зрителите ще имат по-голям интерес към борбите му, ако го представят като руснак, и затова той става известен в Сингапур като „Руската ракета“. Най-голямото му постижение в Сингапур е победа над унгареца „Кинг Конг“ Емил Цая. Въпросният Цая е голяма кеч звезда в страни като Индия, Пакистан, Сингапур, Австралия и т.н. и в началото на кариерата му се бори и в България.

Реклама за борбата между Джордж Пенчев и Кинг Конг Цая (Сингапур, ноември 1948 г.)


Германия


Пенчев посещава Германия само веднъж. През 1953 г. участва в кеч турнир в Берлин. Сред участниците в турнира са утвърдени европейски борци като Ханс Шварц младши (Германия), Джозеф Вавра (Чехия), Салвадор Фонт (Испания), Лео Димитрал (Гърция), Жулс Делмее (Франция) и др.

Индия и Пакистан


През 40-те, 50-те и 60-те години на 20-ти век кечът в Индия и Пакистан се радва на огромна популярност. Публиките за най-големите борби там понякога достигат 60, 70, 80 и дори се говори за 100 хиляди зрители. Главното кеч име в Индия е легендарния Дара Сингх, а в Пакистан идолите на местната публика са борци като Болу Пахалван, Аслам Пахалван и Акрам Пахалван. Пенчев се бори в тези две страни през 50-те и в началото на 60-те. Информацията за борбите му там е доста ограничена, но е известно, че конкретно в Мумбай Пенчев е любимец на местната публика. Това е нещо нетипично, тъй като обикновено индийските публики освиркват чуждестранните борци, но елегантният стил на борба на Пенчев го прави любимец на мумбайската публика и той винаги е аплодиран от нея. Един от големите му опоненти в Мумбай е легендарния британски кеч борец Бърт Асирати. През 1961 г. Пенчев претърпява лоша контузия на крака по време на борба в Индия. Лежи в местна болница над пет месеца. Въпросната контузия в голяма степен слага край на кариерата му на ринга. Той има още срещи (в Австралия) и след контузията, но не са много.

Такава дълга кариера като неговата е трудно да се обобщи само в статия или две, но в общи линии това беше най-важното за борбите му извън Австралия. Силно вероятно е, че горният списък с държави, където се е борил Пенчев не е пълен. Има твърдения, че е посещавал Белгия, Холандия и Малайзия, но уви на този етап тези твърдения не могат да бъдат потвърдени. Напълно възможно е да се е борил и в други африкански страни, освен гореспоменатите. Пълен или не, списъкът е внушителен. Безспорно, българинът Георги Пенчев е търсено и уважавано кеч име по целия свят.

В следващия материал за Пенчев ще видим поредица от редки негови снимки, а след това ще видим и кадри от негови кеч срещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар