понеделник, 29 май 2017 г.

Дан Колов в Нова Зеландия и Австралия

Първите 16 години от кеч кариерата на Дан Колов протичат изцяло в Северна Америка. През това време Дан си изгражда репутация на силен борец и успява да заформи задкулисни връзки и приятелства, които ще се окажат изключително важни за него през следващия етап от кариерата му. През септември 1933 г. Колов отива да се бори в Европа и по-конкретно във Франция, където постига най-големите си успехи. Преди да разгледаме борбите му във Франция, обаче, ще хвърлим поглед към визитата му в Нова Зеландия и Австралия.

Както вече се запознахме в предишния материал за кариерата на Дан Колов, през 1933 г. Дан застава начело на агенция за борци в Северна Калифорния. Ролята на Дан е да осигурява борци за кеч шоутата на промоутъри в Калифорния и съседните щати. Когато през есента на 1933 г. промоутърът Раул Паоли и бившият световен шампион Анри Деглан отварят кеч федерация във Франция Дан Колов не само им изпраща няколко борци от Калифорния, но и той самият отива да се бори в новата кеч организация. Подобно нещо прави и в Нова Зеландия - през 1933, 1934 и 1935 г. Няколко борци отиват там, изпратени от Дан Колов. Например, едно от имената, които Дан изпраща в Нова Зеландия, и то два пъти, е бъдещия му опонент Ал Перейра. Нещата през 1933 г. в Нова Зеландия се развиват добре що се отнася до кеч делата и затова през 1934 г. Дан Колов решава да си пробва късмета в Нова Зеландия и Австралия.

Дан Колов в Нова Зеландия през 1934 г.

Дан Колов пристига в Нова Зеландия през май 1934 г. Целта на визитата му не е единствено да се бори. Даже напротив, това не е главното му занимание, докато е там. Основната му длъжност е да ръководи група от борци. От името на неговия американски шеф Пол Баузър, Дан се опитва да разшири влиянието на Баузъровата кеч организация като установи нова база в Нова Зеландия и Австралия, точно както предишната година е помогнал с отварянето на кеч федерацията във Франция. Сред групата борци, ръководена от Дан Колов, са имена като гръка Хари Мамос, французина Рене Мишо, японеца Оки Шикина, бъдещия световен шампион Дийн Детън, американеца Фреди Майърс, китаеца Уонг Бок Чюнг, Тони Фелис и не на последно място бившия световен шампион и ученик на Дан Колов Гус Соненбърг.

Борците от групата на Дан Колов (от ляво надясно):
Първи ред: Хари Мамос, Рене Мишо, Оки Шикина, Дийн Детън
Втори Ред: Фреди Майърс, Уонг Бок Чюнг, Тони Фелис, Гус Соненбърг

Поради липсата на местни борци, в Нова Зеландия местната кеч организация разчита основно на внос на борци и именно тук се намесва Дан Колов като им осигурява борци. Дан е в Нова Зеландия около пет месеца и през това време някои от борците му правят по 30-40 борби, но самият Дан се бори само 9 пъти. На този етап от кариерата му вече 41-годишният Дан Колов като цяло се бори по-спорадично, а и както вече стана дума, в Нова Зеландия Дан се занимава предимно със задкулисни длъжности (например, Дан е един от хората, които определят кои борци ще се борят и с кого). На новозеландския ринг българинът записва победи над Мишо, Шикина, Детън, Фелис и др., но безспорно най-голямата му среща е мачът му с новозеландския шампион Джордж Уокър.

Джордж Уокър

Джордж Уокър е канадец, който се преустановява в Нова Зеландия и там се превръща в безспорно най-голямото и най-уважавано местно кеч име. Към 1934 г. Уокър не е бил побеждаван убедително в кеч среща от няколко години насам. Сблъсъкът между Колов и Уокър привлича голямо внимание и то внимание до такава степен, че на борбата им присъстват дори личности като министър-председателя на Нова Зеландия, министъра на финансите на Нова Зеландия, кмета на град Уелингтън и други известни новозеландски личности. Пред втората най-голяма кеч публика за годината в Нова Зеландия, Колов и Уокър се борят около 60 минути. В борбата им няма някакви специални или по-особени хватки, но като цяло борбата е изключително оспорвана. Година по-късно, когато Дан се завръща в България и родните журналисти го питат кои са били най-трудните му борби, Дан назовава именно срещата с Уокър като една от тях. В крайна сметка Дан Колов успява да направи немислимото и побеждава непобедимия местен шампион Уокър благодарение на едно силно тръшване. След мача усилено се говори за реванш между двамата, но той така и не се урежда. Друг голям евентуален мач, за който също се говори е среща между Гус Соненбърг и Колов. Конкретно за този сблъсък се спекулира, че ако се осъществи има вероятност да се превърне в най-големия кеч мач в историята на Нова Зеландия, но уви двамата не се борят. Крайна равносметка: Дан Колов се бори в Нова Зеландия 9 пъти и печели всичките 9 срещи.

Джордж Уокър прилага хватка върху Дан Колов

Междувременно, Дан прелетява и до съседната Австралия. Кеч ситуацията конкретно в Сидни е следната. По принцип най-големите и най-интересни кеч срещи се провеждат на стадион Лейхард, където се бори и българския борец Георги Пенчев (за него ще си говорим повече по-нататък в блога в отделни материали). Преди няколко години са се провеждали борби и на по-големия Ръшкътърс бей стадион, но сега вече там се организират основно боксови срещи. Първоначално се говори, че Колов и неговите подчинени борци ще се борят на стадион Лейхард, но в крайна сметка двете страни не успяват да се договорят. Вместо това през юли месец Дан Колов и Хари Мамос сключват договор с Националния боксов клуб (главната местна боксова организация) за организирането на борби на Ръшкътърс бей стадиона. Боксовият клуб промотира борбите, а Колов осигурява борците. И така започва една кеч конкуренция между борците от Лейхард и борците от Ръшкътърс бей. Борбите на Ръшкътърс продължават няколко месеца и бившият световен шампион Гус Соненбърг е главната атракция в повечето от тях.

Колов и Мамос взимат стадион в Сидни под наем с цел организиране на борби там

На четвъртото кеч шоу, организирано от Националния боксов клуб, Дан Колов прави дебюта си на австралийския ринг. Дан е рекламиран като един от най-добрите борци, които някога са се борили в Австралия. Опонентът му е японеца Оки Шикина и на Дан му отнемат едва 15 минути да зелепи рамената на Шикина на тепиха 2 пъти. Това е една от най-бързите победи в историята на австралийския кеч до този момент. Точно както голямата му среща с Уокър в Нова Зеландия, сблъсъкът на Колов с Шикина също привлича много внимание. Описание на борбата им е излъчено в ефира на национална радиостанция и не дълго след това кадри от борбата са прожектирани по австралийските кина.

Реклама: Дан Колов срещу Оки Шикина

Следващата седмица Дан участва във втората си и последна официална среща на австралийска почва. Този път опонентът му е Големия Бил Бет, който доскоро се е борил за конкурентната кеч организация в Сидни, включително срещу главната им звезда Том Лурих. Бет е туширан с лекота от Колов два пъти в рамките на 22 минути. Така приключват борбите на Дан Колов в Нова Зеландия и Австралия. Общо 11 победи от 11 борби.

Дан Колов прилага хватка върху Бил Бет

Дан Колов напуска Нова Зеландия и Австралия през октомври 1934 г. и се завръща в САЩ, където през следващите няколко месеца продължава да ръководи кеч агенцията в Северна Калифорния. Лично за него като борец турнето му в Нова Зеландия и Австралия е доста успешно, тъй като остава непобеден и записва няколко големи победи, но що се отнася до главната му задача там нещата стоят малко по-различно. Както в Нова Зеландия, така и в Австралия, макар и първоначално борбите с борците на Дан да привличат значителен зрителски интерес в крайна сметка не са толкова успешни колкото са се надявали Колов и Баузър, че могат да бъдат. Говори се, че Дан може да се завърне отново и следващата година, но на базата на финансовите резултати през 1934 г. Дан не посещава тези две страни отново и се преустановява във Франция, където кечът се радва на голяма популярност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар