четвъртък, 11 май 2017 г.

Дан Колов и задкулисната му роля в американския кеч (1928-1935)

Годината е 1928 г. Българският борец Дан Колов е кеч име, известно в цяла Америка, и вече няколко години е част от главната американска кеч организация, начело с нюйоркския промоутър Джак Кърли. И тогава, през ноември 1928 г., Дан прави голяма промяна в кариерата си. Именно благодарение на тази промяна впоследствие българинът ще постигне най-голямата си популярност и успехи.

Дан Колов

Както се запознахме в предишния материал за кариерата на Дан Колов, в средата на 20-те години на 20-ти век в американския кеч има два лагера, които се борят за надмощие и за контрол върху световната титла по кеч в тежка категория - лагерът на Ед „Удушвача” Люис и лагерът на Джак Кърли и Джо Стекър. От 1925 г. натам групата на промоутъра Кърли е доминантната група в американския кеч (тъй като световната титла е в тяхния лагер и по-точно в ръцете на Стекър), но през февруари 1928 г. се случва нещо, което накланя везните в обратната посока - световният шампион Стекър решава да се оттегли от кеча. Зад гърба на Кърли, Стекър сключва сделка с лагера на Люис да пусне титлата на Люис. Това е възможно най-големият сблъсък в американския кеч към този момент и мач, който феновете чакат от години насам. Стекър получава значителна сума за загубата и така, временно, напуска кеча. Ед Люис отново е на върха на американския кеч и неговата група отново контролира световната титла.

От ляво надясно: Ед Люис, Джак Кърли, Джо Стекър

Тук в историята се намесва едно ново име - бостънският кеч промоутър Пол Баузър. Бившият борец Баузър  организира кеч шоута за първи път в началото на 20-те. Не минава много време и амбициозният Баузър започва да прави опити да вземе контрола над световната титла. На този етап, обаче, Баузър все още не е достатъчно установен промоутър, че да успее да постигне тази цел. Междувременно, Баузър се присъединява към групата от промоутъри, които работят с Ед Люис. И тогава през 1928 г. Баузър създава една нова кеч звезда и именно тази кеч звезда ще му позволи най-после да успее да контролира титлата.

Бостънският промоутър Пол Баузър

Гус Соненбърг е американски футболист, който през 1928 г. е част от отбора, спечелил шампионата на NFL. През пролетта на 1928 г. Соненбърг е привлечен в кеча от Пол Баузър и в негово лице Баузър вижда следващата голяма кеч звезда. Соненбърг е пълен новобранец що се отнася до кеча и в един истински сблъсък би бил лесно победен от опитен борец, но това не е от значение за Баузър. Важното за Баузър е, че залите са пълни за мачовете на Соненбърг. Защо феновете толкова много харесват борец, който всъщност е слаб на ринга? Две думи: flying tackle. Соненбърг въвежда хватка в кеча, която добавя невиждана до този момент динамика в кеч срещите. Flying tackle е футболно движение, при което футболистът се засилва и забива глава или рамо в тялото на друг футболист, за да го спре. Можете да видите flying tackle, изпълнен от Соненбърг, в началото на това видео. В наши дни кеч движението известно като копие (spear) е близко като идея и изпълнение. В онези години кеч срещите се базират основно на борцови хватки и добавянето на такова динамично футболно движение революционизира кеч стила и добавя нов шоу елемент към кеч срещите, който ги прави по-интересни за гледане. Соненбърг и неговият flying tackle стават огромна сензация. Соненбърг бързо се превръща в най-популярната кеч звезда в САЩ и коронното му движение се имитира масово в мачовете на други борци. Кечът става по-популярен отвсякога в Северна Америка и именно Соненбърг (и още няколко борци) стоят в основата на този бум в популярността на кеча.

Световният кеч шампион Гус Соненбърг

Къде се вписва българина Дан Колов? В предишния материал се запознахме с Уейн Мън и историята около него. Пол Баузър си взима поука от тази история и затова, когато наближава момента неопитния Соненбърг да стане световен кеч шампион Баузър много внимателно започва да подбира менторите и опонентите на Соненбърг. Може би най-важната роля е отредена именно за Дан Колов. Не е ясно откъде Колов познава Баузър (според наличната информация пътищата им никога не са се засичали преди това) и не е ясно защо Баузър гласува толкова голямо доверие на българина (може би някой му го е препоръчал?), но през ноември 1928 г. Дан напуска организацията на Кърли и се присъединява към групата на Баузър. Първата му роля в тази нова за Дан кеч организация е като треньор на Соненбърг. Соненбърг вече има няколко месеца кеч опит зад гърба си, но сега му предстои да бъде световен шампион, така че някой трябва да ошлифова кеч уменията му, така да се каже. Няколко борци се заемат с тази задача и конкретно Дан Колов е назначен за главен треньор на младата кеч звезда.

Гус Соненбърг демонстрира кеч хватка върху Дан Колов

Задълженията на Дан Колов спрямо новата звезда на Баузър не спират дотук. На 4-ти януари 1929 г. в град Бостън пред 20 хиляди зрители Соненбърг побеждава Люис за световната титла (Люис се съгласява да изгуби титлата от Соненбърг срещу „скромната” сума от около 700 хиляди долара в днешни пари). Българинът Колов е в ъгъла на Соненбърг за голямата му победа. Кратък клип с Дан от въпросната среща видяхме наскоро във Фейсбук страницата на блога. В месеците след това новият шампион обикаля цяла Америка и Дан е с него почти през цялото време. Двамата пътуват заедно, борят се един срещу друг (както в официални срещи, така и в тренировки) и Дан е нещо като неофициален менажер на световния шампион. Нещо повече, Дан е и в ролята на „полицай” на Соненбърг. Полицай (или policeman, на английски) е кеч термин от онези години, който описва определен тип борци. Полицаите са борци, които служат като един вид охрана на шампиона или като преграда пред него, така да се каже. Например, ако някой борец, обикновено от конкурентна кеч организация, започне да отправя предизвикателства към шампиона, ако шампионът не им отговори рано или късно това ще накърни репутацията му, тъй като феновете ще си помислят, че го е страх от въпросния борец. Естествено, обаче, рискът за шампиона наистина да се бори с борец от друга организация е прекалено голям. Тук се намесват полицаите. На претендента му се казва, че ако иска мач с шампиона първо трябва да победи един или няколко борци, които всъщност са т. нар. полицаи на шампиона. Въпросните полицаи винаги са изключително способни борци със завидна репутация. В огромната част от случаите претендентът отказва да се бори с тях, но идеята е, че ако случайно приеме предизвикателството полицаите трябва да са борци, които могат да победят всеки опонент в истинска кеч среща. Фактът, че Дан Колов е избран за главен полицай на световния шампион Соненбърг говори красноречиво за репутацията на българина и за доверието, което Баузър има в уменията му. Това е една изключително важна роля в организацията на Баузър, особено като се имат предвид слабите борцови умения на Соненбърг. Освен че е главния ментор и полицай” на Соненбърг зад кулисите, Дан Колов е и един от големите му опоненти на ринга. Двамата се борят в официални срещи цели 14 пъти и Соненбърг е най-честият опонент на Дан в периода 1928-1933 г.

Примери: ако искаш среща със световния шампион първо трябва да победиш Дан Колов

Соненбърг не е единствения световен шампион, на който Дан Колов е ментор и полицай. Другите две големи нови звезди на Баузър в началото на 30-те са борците Ед Дон Джордж и Анри Деглан. Както Дон Джордж (част от американския отбор по свободна борба на олимпиадата през 1928 г,), така и Деглан (златен олимпийски медалист по борба класически стил през 1924 г.) са доста по-опитни борци от футболиста Соненбърг, но и двамата нямат много опит в кеча и затова на Дан Колов е поверена задачата да пътува с тях и да им дава допълнителни уроци по кеч. И точно както със Соненбърг, ако някои неудобрен от Баузър борец иска да се изправи срещу Дон Джордж или Деглан той първо трябва да мине през полицая Колов. Освен това, в периода 1929-1933 г. на американските и канадските рингове Дан се бори с Дон Джордж в официални срещи 8 пъти, а с Деглан 6 пъти.

Световните кеч шампиони Ед Дон Джордж (вляво) и Анри Деглан

И така протича този етап (зима 1928-лято 1933 г.) от кеч кариерата на Дан Колов в Северна Америка. На ринга българинът е популярен борец от трупата на Пол Баузър, а зад кулисите той е една от най-важните фигури в една от двете главни американски кеч организации. През този период нашенецът се бори в цели 26 щата и продължава да показва, че е борец достоен за главни мачове из цяла Северна Америка. Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Портланд, Ню Орлиънс, Милуоки, Торонто, Монреал, Квебек, Вашингтон, Канзас Сити, Сан Франциско, Лос Анджелис, Денвър, Ванкувър, Сиатъл и др. са някои от големите градове, в които се бори през тези години. Освен гореспоменатите трима световни шампиони Дан също се бори с други кеч знаменитости като Ед Люис, Джо Стекър, Джим Браунинг, Еверет Маршал, Владек Збизко, Марин Плестина и др. По време на този етап от кариерта му са и някои от най-значимите му победи в САЩ и Канада. Дан побеждава популярни борци като например: Ад Сантел, Джо Малчевич, Джак Шери, Бил Деметрал, Ник Лъц, Станли Стейсиак, Джо Ковърли, Карл Сарполис, Том Драак, Тед Кокс, Дик Рейнс и др. Казано накратко, този период от кариерата на Дан Колов е най-успешният му период в САЩ.

Американските щати, в които се бори Дан Колов в периода зима 1928-лято 1933 г.

В онези години промоутърите като Пол Баузър, освен че огранизират тяхни си кеч шоута, те също така влизат и в ролята на агенти на борците. Ако ти си кеч промоутър в по-малък град и искаш да докараш големи кеч имена да участват в твоето шоу, то ти трябва да се свържеш например с Баузър и да се договориш с него за тяхното участие. Централата на Баузър е на източното крайбрежие и по-точно в Бостън. С течение на времето влиянието на бостънския промоутър нараства и се появява нуждата за централа на Баузър и на западното крайбрежие. На Баузър му трябва доверено лице, което да оглави новата агенция и задачата е поверена на Дан Колов. Дан се преустановява в щата Калифорния през лятото на 1932 г. и в началото на 1933 г. застава начело на новосъздадената агенция за борци в град Оукланд. Ако си промоутър в Калифорния или съседен щат и искаш борци от организацията на Баузър българинът Колов е човекът, с когото трябва да преговаряш. Последната официална кеч среща на Дан в САЩ е през август 1933 г., но той продължава да посещава Калифорния още две години след това, за да ръководи агенцията. Реално, Дан Колов е една от най-влиятелните задкулисни фигури на западното крайбрежие през тези години и е в ролята на шеф на доста от борците там. Борецът Джак Гансън е дясната ръка на Дан и ръководи агенцията, когато Дан не е в Калифорния. Тъй като борцовата кариера на Дан в Европа набира голяма скорост, през 1935 г. той продава агенцията си на бореца Джо Малчевич (друго доверено лице на Баузър) и така приключва американския етап от кариерата му.

Дан Колов - шеф на кеч организацията/агенцията в Северна Калифорния

Кеч кариерата на Дан Колов в САЩ продължава общо 16 години и през тези 16 години той обикаля повечето от американските щати и се изправя срещу почти всички най-големи кеч имена. На ринга Дан успява да си изгради репутация на силен борец, а зад кулисите българинът става влиятелна фигура в американския кеч. Задкулисната му роля в кеч организацията на промоутъра Пол Баузър и връзките, които Дан създава през последния етап от кариерата му в Северна Америка, му дават възможност да се преустанови в Европа, където Дан ще постигне най-голямата си слава и успехи. Повече по този въпрос ще си поговорим в един от предстоящите материали за кариерата на „Балканският лъв” Дан Колов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар