понеделник, 5 юли 2021 г.

Редки снимки: българският кеч шампион Джордж Пенчев

Българинът Георги Пенчев, познат в кеч средите по целия свят като Джордж Пенчев, е безспорно един от най-успешните български професионални борци от миналия век. В някои отношения даже може да се каже, че именно той е най-успешният българин в това поприще. По време на 34-годишната му кариера на ринга Пенчев не само, че става шампион на Австралия по кеч в тежка категория, но също обикаля пет континента и навсякъде е любимец на зрителите. В настоящия материал ще видим колекция от негови снимки.

* Ако искате да видите някоя от долните снимки в по-голям размер кликнете върху нея.

Джордж Пенчев (1936 г.)

Професионалния борец Джордж Пенчев.


Кариерата на Джордж Пенчев на ринга започва през 1929 г. в Югозападна Австралия. Заради добрите му умения на ринга и стройна визия българинът бързо трупа популярност. Само половин година по-късно той вече се бори срещу тогавашния шампион на Австралия по кеч в тежка категория и само година и половина след дебюта му в кеча Пенчев за първи път се бори извън Австралия. Успехите му в Австралия привличат вниманието на кеч организаторите в Нова Зеландия и Пенчев отива на турне там през 1931 г. Долната снимка е заснета по време на именно това първо негово турне в Нова Зеландия. Както се вижда от снимката, младият Пенчев е в отлична форма.

Джордж Пенчев в началото на кариерата му (1931 г.)


На следната снимка, която достига до нас благодарение на архива „Хисторикъл имиджес“, виждаме Джордж Пенчев облечен в елегантен костюм. Освен с всичко друго през онези години Пенчев е известен и като борец, който знае как да се облича представително, така че да изглежда добре.

Джордж Пенчев (1937 г.)


След няколко неуспешни опита да спечели титлата през декември 1939 г. в Сидни българинът Джордж Пенчев най-после успява да победи дългогодишния шампион руснака Том Лурих и така Пенчев става шампион на Австралия по кеч в тежка категория. На следната снимка Пенчев е сниман с въпросната титла.

Шампионът на Австралия Джордж Пенчев (1939 г.)

Въпреки че от декември 1939 г. натам Пенчев вече може да се счита за официалния шампион на Австралия все още има други борци, които твърдят, че не Пенчев, а те са шампиона на Австралия. Един такъв борец е новозеландеца Фред Аткинс. През 1940 г. Пенчев и Аткинс се борят в среща, в която са заложени шампионските пояси и на двамата. Джордж Пенчев печели борбата и това обяснява защо на долната снимка го виждаме не с един, а с два шампионски пояса.

Австралийският шампион Джордж Пенчев (1941 г.)


Кеч кариерата на Пенчев продължава до 1963 г. Цели 34 години той се бори по целия свят, но в крайна сметка кариерата му приключва там, където е започнала - в Австралия. На следната снимка виждаме Джордж Пенчев в по-късния етап от кариерата му.

Джордж Пенчев (1952 г.)

На тренировка с Джордж Пенчев


Джордж Пенчев е борец известен с отличната си кондиция. Тренировъчните борби, упражненията с фитнес съоражения и плуването са редовна част от подготовката му за предстоящите борби. На долния колаж виждаме няколко снимки от тренировка на Пенчев преди голяма негова борба с Джим Лондос.

Тренировка на Джордж Пенчев (1937 г.)


На следващата снимка Джордж Пенчев демонстрира силата си като с лекота вдига друг борец и го слага на рамото си.

Джордж Пенчев демонстрира силата си (1939 г.)


На следващата снимка пък го виждаме как прилага хватка на негов опонент. Пенчев е борец със силна репутация и владее голям брой кеч хватки.

Джордж Пенчев хватка (1948 г.)

Джордж Пенчев на ринга


Следват няколко снимки от кеч борби на Джордж Пенчев. На първата снимка виждаме как американецът Станли Буреш прилага т. нар. lying split хватка върху краката на Пенчев.


Джордж Пенчев срещу Станли Буреш (Уелингтън, Нова Зеландия, 1931 г.)

На следващата снимка виждаме как индиецът Харбан Сингх се опитва да се измъкне от т. нар. short-arm scissors хватка, приложена му от Джордж Пенчев. Тази хватка е коронната хватка на Пенчев по това време време. При нея Пенчев заключва ръката на опонента му с два крака. Идеята е, че така Пенчев може да тушира рамената на съперника му или да го накара да се предаде от болка. Тази хватка му печели доста кеч срещи.

Джордж Пенчев срещу Харбан Сингх (Пърт, Австралия, 1934 г.)

Следват две снимки от голямата борба между Джордж Пенчев и легендарния грък Джим Лондос, която се провежда в град Балтимор, щата Мериленд през октомври 1937 г. Тази тяхна борба е за определяне на нов световен шампион по кеч в тежка категория (мерилендска версия) и подобрява рекорда за най-доходоносно кеч събитие в историята на щата. Макар и да губи срещата, заради тази борба името на Пенчев се чува в цяла Америка. През годините Пенчев има няколко турнета в САЩ (първото е през 1936 г. и е организирано от сънародника му Дан Колов, а последното е през 1959 г.) и не се знае как щеше да се развие кариерата на Пенчев там, ако не беше въпросната борба с Лондос. Една от най-важните му срещи, безспорно. На долната снимка Лондос се опитва да тушира рамената на Пенчев пред очите на над 11-хилядната публика, която посещава събитието.

Джордж Пенчев срещу Джим Лондос (Балтимор, щата Мериленд, 1937 г.)


На другата снимка от борбата им Лондос извива крака на Пенчев, а съдията се уверява, че рамената на Пенчев не докосват тепиха.

Джордж Пенчев срещу Джим Лондос (Балтимор, щата Мериленд, 1937 г.)


Следва снимка от Стадион Лейхард в Сидни, където се провеждат повечето от най-големите борби на Джордж Пенчев в Австралия. На снимката виждаме как Пенчев удря опонента му с dropkick. От 1935 г. натам Пенчев става известен като майстор на dropkick-a и през годините печели много срещи по целия свят с това кеч движение.

Джордж Пенчев срещу Лео Дженсен (Сидни, Австралия, 1948 г.)


На долната снимка от Сан Франциско Джордж Пенчев хвърля опонента му с все сила.

Джордж Пенчев срещу Том Райс (Сан Франциско, щата Калифорния, 1950 г.)


На последната снимка от кеч среща на Пенчев, която ще разгледаме, виждаме как съдията вдига ръката на победителя Джордж Пенчев. Опонентът на Пенчев тук е маскирания борец Мистериозният човек (The Mystery Man, на английски). Канадецът Джак Тери е борецът под маската.

Джордж Пенчев срещи Мистериозният човек (Сан Франциско, щата Калифорния, 1950 г.)

Джордж Пенчев извън ринга


Следват няколко снимки на Джордж Пенчев извън ринга. Първо го виждаме как души австралийския комик и актьор Джо Лоуман. Разбира се, изцяло с комедийна цел за пред камерите.

Джордж Пенчев и комика Джо Лоуман (1933 г.)


На следващата снимка виждаме как Джордж Пенчев подписва договора за предстоящата му борба с Том Лурих (настоящия шампион) за титлата на Австралия по кеч в тежка категория. Лурих запазва титлата си в срещи с Пенчев пет пъти, но при шестата им борба за титлата българинът най-после го побеждава и така става шампиона на Австралия. Именно Том Лурих (вляво на снимката) е най-честият опонент на Пенчев. Враждата им на ринга продължава цели 16 години (1930-1946 г.), през което време двамата имат над 60 официални борби един срещу друг, из цяла Австралия.

Джордж Пенчев подписва договора за борба с Том Лурих (Сидни, Австралия, 1935 г.)

На следващата снимка виждаме леко по-забавната страна на Пенчев. Другият човек на снимката е кеч промоутъра Джон Контос, който реално е шефа на Пенчев по това време в Америка и човекът, който го е докарал там. Разбира се, това не спира нашенецът да го вдигне във въздуха за пред камерите.

Джордж Пенчев и промоутъра Джон Контос (Балтимор, щата Мериленд, 1937 г.)

Следната снимка е доста интересна и достига до нас благодарение на в-к „Балтимор сън“. На снимката кметът на град Балтимор Хауърд Джаксън дава символичния ключ на града на Джордж Пенчев. На никой друг български професионален борец не е била оказвана подобна чест, още повече пък извън страната, където живее. Нито Дан Колов, нито Никола Петров, или който и да е било друг. Това просто показва колко голямо събитие е гореспомената борба за световната титла между Пенчев и Джим Лондос в Балтимор през октомври 1937 г. Допълнително доказателство за важността на срещата е и факта, че дори и губернаторът на щата Мериленд гледа борбата на живо.

Джордж Пенчев и кмета на Балтимор Хауърд Джаксън (Балтиморе, щата Мериленд, 1937 г.)


На долната снимка от пристанището в Саутхамптън, Англия, Джордж Пенчев е сниман с играчите на билярд Мелбърн Инман и Хоръс Линдръм. Пенчев е, както винаги, стилно облечен. Снимката достига до нас благодарение на архива „Алами“.

Джордж Пенчев и двама играчи на билярд (Саутхамптън, Англия, 1937 г.)


В типичен негов стил Пенчев решава да забавлява журналистите и да им даде интересна снимка. Виждаме как на следната снимка Пенчев вдига гореспоменатите двама играчи на билярд едновременно. Снимката достига до нас благодарение на архива „Имагно“.

Джордж Пенчев демонстрира силата си (Саутхамптън, Англия, 1937 г.)


На следващата снимка виждаме Джордж Пенчев с най-голямата му почитателка 74-годишната Мери Бърк. С години наред тя посещава местните кеч борби в Сидни и има двама най-големи любимци. Един от тях е Пенчев. Въпросната жена прегръща Пенчев и го целува по бузата преди и след всяка неговa борба в Сидни. Понякога дори гледа и децата му, когато Джордж и съпругата му имат други ангажименти.

Джордж Пенчев и неговата най-голяма почитателка (Сидни, Австралия, 1948 г.)

Джордж Пенчев и семейството му


Следната снимка е от сватбата на Джордж Пенчев с австралийката Елизабет. Двамата се женят през ноемрви 1937 г. в Лондон, Англия. През следващите две години те пътуват заедно навсякъде, където Джордж отиде да се бори. По време на двугодишното им сватбено пътешествие двамата обикалят редица градове в Англия, Шотландия, САЩ и Южна Африка. Накрая сем. Пенчеви се установява отново в Сидни, където живеят дълги години.

Джордж Пенчев и съпругата му Елизабет (Лондон, Англия, 1937 г.)

Джордж и Елизабет Пенчев има двама сина и една дъщеря. На следната снимка виждаме Джордж с двамата му сина Брус (вляво на снимката, на 3 години) и Майкъл (на 5 години). Джордж изпуска голяма част от дестството на децата му, тъй като често се бори в чужбина, но винаги им изпраща подаръци от страните, където се бори, и децата му им се радват много.

Джордж Пенчев със синовете му Брус и Майкъл (Сидни, Австралия, 1949 г.)


Могат да се споделят и други интересни снимки на Джордж Пенчев, но ще приключим дотук. В следващия и последен материал за него ще видим видео кадри от негови кеч срещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар