неделя, 22 август 2021 г.

Видео: кадри от кеч срещи на Джордж Пенчев

Георги Пенчев, познат по света като Джордж Пенчев, е един от най-успешните български професионални борци. Кариерата му в кеча продължава от края на 20-те до началото на 60-те и през този период той се бори на пет континента и държи няколко кеч  титли (включително титлата на Австралия и титлата на Британската империя). С борбите му в Австралия се запознахме тук, а с борбите му по света тук. Видяхме и колекция от редки негови снимки - тук. През онези години навсякъде, където отиде, Пенчев е считан за отличен кеч борец. В настоящия материал ще видим видео кадри от кеч срещи на Джордж Пенчев. Едно време тези видеа са били излъчвани в кината в съответните държави.

Първото видео, което ще видим, идва от Англия и е от две основни части. Тема на видеото е голямата борба между Джордж Пенчев и гърка Джим Лондос, която се провежда в Лондон на 26-ти октомври 1937 г. Първо във видеото виждаме как Лондос пристига в Англия. По това време Джим Лондос е една от най-популярните кеч звезди в света и е считан за световен шампион по кеч в тежка категория. Освен това е любопитно да се отбележи и че Лондос е един от най-големите опоненти на легендарния български борец Дан Колов. Борбата на Лондос с Пенчев в Лондон е първата му борба в Англия и привлича най-голямата кеч публика за годината в Англия. След пристигането на Лондос в Англия във видеото виждаме Джордж Пенчев. Пенчев е представен като шампиона на Австралия. Виждаме как Пенчев позира за камерата и след това как вдига журналист. Следват малко кадри от друга кеч среща и накрая виждаме кадри от голямата кеч борба между Лондос и Пенчев. Пенчев е борецът в бяло.

Джордж Пенчев срещу Джим Лондос (26-ти октомви 1937 г. в Лондон):

Кликнете върху снимката, за да видите видеото
(линк към DailyMotion)


В следващото видео виждаме Джордж Пенчев във Франция. Пенчев се бори за първи път в Париж през 1937 г., когато Дан Колов е на върха на кеча там, но борбите на Пенчев тогава са в по-малки зали и срещу по-неизвестни опоненти. През 1950 г. Пенчев вече е значително по-популярен борец със световна репутация и затова борбите му през 1950 г. в Париж са срещу възможно най-популярните опоненти и във възможно най-голямата зала. Срещите му се състоят в 18-хилядната „Пале де спор“ - същата тази зала, в която са най-големите френски борби на Дан Колов през 30-те. През 30-те, 40-те и 50-те въпросната зала е Меката на кеча не само във Франция, но и Европа като цяло. Повечето от най-важните европейски кеч сблъсъци се провеждат именно там.

Опонент на Джордж Пенчев в долното видео е Ивар Мартинсон. Мартинсон е френски поданик, но датчанин по произход. Българинът Дан Колов е европейския шампион по кеч в тежка категория (френска версия), но в началото на 1938 г. Колов се оттегля от ринга поради здравословни проблеми и реално никога не губи европейската титла (най-престижната кеч титла във Франция по това време). През 1943 г. Мартинсон става новия европейски шампион по кеч в тежка категория. През годините той губи и печели титлата няколко пъти. Към момента на борбата му с Пенчев Мартинсон е бивш четирикратен европейски шампион, докато Пенчев е бивш шампион на Австралия и Британската империя. Мартинсон е едно от двете най-популярни кеч имена във Франция по това време и само четири месеца по-късно ще спечели и световната титла. Пенчев срещу Мартинсон е голям сблъсък за онези години. Във видеото от срещата им можем да видим и любимото кеч движение на Пенчев - dropkick. Пенчев го прилага няколко пъти към края на видеото. Срещата между Пенчев и Мартинсон завършва без победител (двоен нокаут).

*Следното видео е без звук.

Джордж Пенчев срещу Ивар Мартинсон (9-ти октомври 1950 г. в Париж):

Кликнете върху снимката, за да видите видеото
(линк към DailyMotion)


Следващото видео също е от Франция. В него виждаме Джордж Пенчев срещу французина Феликс Мике. Към момента на срещата Мике е настоящия европейски шампион по кеч в тежка категория. Година преди това Мике побеждава гореспоменатия Мартинсон за европейската титла. Три месеца след борбата с Пенчев Мике побеждава и популярния американец Франк Секстън в Швейцария и така става световен шампион по кеч в тежка категория (френска версия). Казано накратко, Мартинсон и Мике са двете най-големи кеч звезди във Франция по това време и фактът, че Пенчев е изправен точно срещу тях двамата говори много за статута му в кеч средите.

Тук трябва да се отбележи и нещо друго, което е любопитно от българска гледна точка. Както вече се запознахме в тази статия, през 30-те българинът Дан Колов е шеф на кеч организацията в Северна Калифорния. Съответно, Колов решава кой къде ще се бори в Северна Калифорния и думата му там носи голяма тежест, дори и след като Колов напуска Калифорния и се преустановява в Европа. В средата на 30-те Мике е най-голямата млада надежда на френската кеч федерация, а Пенчев е една от най-обещаващите нови кеч звезди в Австралия. И двамата имат голям потенциал, но имат нужда от повече опит и борби в чужбина. Кой урежда и двамата с първите им турнета в САЩ? Дан Колов. С две думи, борбата между Пенчев и Мике в Париж през 1950 г. е борба между двама кеч борци, на които в началото на кариерите им лично Дан Колов им помага като им осигурява възможност да се борят в Америка.

*Следното видео е без звук.

Джордж Пенчев срещу Феликс Мике (23-ти октомври 1950 г. в Париж):

Кликнете върху снимката, за да видите видеото
(линк към DailyMotion)


Така приключва нашата поредица за Джордж Пенчев. Името му не е известно у нас, но той определено оставя трайна следа в историята на кеча в редица държави по света. Пенчев е един от най-успешните българи в историята на кеча, безспорно. Даже може да се каже, че в някои отношения точно той е най-успешният българин в тази професия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар