неделя, 11 юни 2017 г.

Дан Колов - големите му успехи и слава във Франция

Често у нас, когато се коментира Дан Колов, човек може да остане с впечатлението, че САЩ е мястото, където Дан постига най-голямата си слава и успехи. Да, популярен е и в Америка, но безспорно Франция е страната, където кеч кариерата на българина достига връхната си точка. Там са най-големите му победи и благодарение на тези победи той се прочува из цяла Европа, включително и в родната му България. Преди да разгледаме борбите на Дан във Франция, обаче, трябва да направим стъпка назад и да видим как кечът пристига във Франция.

Дан Колов

Що се отнася до кеч кариерата на Дан Колов във Франция на първо място трябва да бъдат споменати две имена - Раул Паоли и Анри Деглан. Паоли е френски атлет, който участва в четири различни олимпиади в периода 1912-1928 г. и при това в няколко различни дисциплини (включително класическа борба). В началото на 30-те Паоли за известно време живее в Америка, заедно със сънародника му Деглан, и участва в кеч срещи. Анри Деглан е златен олимпийски медалист по класическа борба, който в края на 20-те се захваща с кеч и през 1931 г. става световен шампион в тежка категория. През 1932 г. Паоли, след като вижда голямата популярност на кеча в Северна Америка, решава да започне да организира кеч срещи във Франция. Паоли ще е промоутъра, а пък Деглан ще бъде главната звезда на новата кеч организация.

Раул Паоли (вляво) и Анри Деглан

Каква е връзката на двамата французи с българина Дан Колов? По принцип Деглан е основния кеч треньор на Паоли, но за известно време в Монреал Паоли също получава уроци и от Колов. Както вече се запознахме в този материал, Деглан е друг борец, който е обучаван от Дан Колов, и българина е важна задкулисна фигура в кариерата на Деглан в Северна Америка. Нещо повече, Деглан и Колов стават добри приятели. И именно затова никак не учудващо, че когато Паоли и Деглан решават да стартират кеч федерация във Франция Дан Колов е първия борец, който привличат да участва в нея. Паоли вече се е преместил за постоянно там, но Деглан и Колов за кратко посещават Франция през декември 1932 г., за да помогнат на Паоли да постави основите на новата федерация. Още тогава Дан е представен като бъдещ опонент на Деглан. Обаче, ролята на Дан в новата кеч организация няма да бъде ограничена само до борби на ринга. През следващите няколко години Дан използва връзките и агенцията си за борци в САЩ и докарва редица чуждестранни борци във Франция. Особено в началото на новата кеч организация това е изключително важно, тъй като във Франция почти няма борци, които да са запознати с кеч стила и това налага нуждата от „внос” на чуждестранни борци.

Дан Колов с Раул Паоли (вляво) и с Анри Деглан

Новата федерация на Паоли и Деглан организира първата си кеч галавечер на 25-ти септември 1933 г. и естествено Дан Колов участва в тези борби. Дан завършва наравно с Били Бартуш и това е първата му борба в Европа въобще. Не дълго след тази първа борба Дан е кръстен с прякора „Кинг Конг”. Първият филм за „Кинг Конг” излиза по-рано същата година и е голям хит. Сравненията на Дан с популярната филмова горила са рекламен трик, който прави българина с една идея по-интересен за публиката. В професионалния кеч винаги е важно не само да си добър борец на ринга, но и да имаш атрактивен образ, който да привлича феновете към борбите ти. Френските зали за борбите на „Кинг Конг” Дан Колов почти винаги са пълни.

Филмовия образ „Кинг Конг” и карикатура на „Кинг Конг” Дан Колов (1933 г.)

След дебютната му среща Дан Колов записва две победи и тогава идва момента да се изправи срещу бившия световен шампион и най-голямото борцово име във Франция - Анри Деглан. Борбата им се състои на 20-ти ноември 1933 г. в Париж. Френската публика очаква равностойна среща, но не очаква това, което се случва. След над един час упорита борба „Кинг Конг” Колов побеждава френския идол. С победата си над френската кеч мегазвезда Дан става първият и един от само четиримата борци, които успяват да запишат победи над Деглан във Франция през 30-те години на 20-ти век. Тази победа на българина го затвърждава като главна звезда и второто най-голямо кеч име във Франция.

Дан Колов срещу Анри Деглан (20-ти ноември 1933 г.)

Междувренно, златният олимпийски медалист по вдигане на тежести Шарл Ригуло решава да си пробва късмета в кеча. Уменията му на ринга са слаби, но физическата му сила е огромна. Ригуло печели всяка една от първите си три срещи в рамките на броени минути. По всичко личи, че не може да бъде спрян. И тогава, на 22-ри януари 1934 г., Ригуло се изправя срещу четвъртия му опонент - Дан Колов. И двамата досега не са били побеждавани на френски ринг. „Най-силният човек на света” срещу „Кинг Конг”, гласят вестниците и рекламните афиши. Зрителският интерес е огромен. Срещата между двамата силоваци троши рекорда за най-посещавано и най-доходоносно кеч шоу в историята на Франция. На Дан му трябват 32 минути, за да победи непобедимия французин. 18-хилядната парижка публика е разочарована от загубата на техния фаворит, но въпреки това след срещата те стават на крака и аплодират българина Дан Колов - жест, от който нашенецът остава изключително трогнат.

Дан Колов срещу Шарл Ригуло (22-ри януари 1934 г.)

Дан Колов се бори във Франция половин година и през тази половин година записва седем победи, една загуба (губи реванш от Деглан) и едно равенство. Начело с Деглан, Колов и Ригуло кечът добива огромна популярност във Франция и конкретно Париж се превръща в една от Меките на кеча. Борци от целия свят искат да се борят на парижкия ринг. С победите си над главните френски звезди Деглан и Ригуло българинът Дан Колов си изгражда репутация не само във Франция, но и из цяла Европа. Обаче, Дан временно прекъсва борбите си във Франция и отива в Нова Зеландия и Австралия, а после и в САЩ (където все още стои начело на агенцията за борци в Северна Калифорния).

Трите главни звезди на кеча във Франция: Шарл Ригуло, Анри Деглан и Дан Колов

Дан Колов се завръща в Париж през септември 1935 г. В негово отсъствие във Франция е пристигнал грузинският борец Кола Квариани и се е затвърдил като най-опасния чуждестранен борец там. Още от самото начало Квариани се хвали пред френските вестници как през 1928 г. с лекота е победил Дан Колов в Монреал (да, първият мач на Квариани в Северна Америка въобще е срещу Колов и грузинецът го печели). Завръщането на Дан в Париж повдига въпроса за мач-реванш между двамата. Срещата е насрочена за 10-ти февруари 1936 г. След над един час борба Колов побеждава Квариани и така отново припомня на френската публика кой е най-силния чуждестранен борец във Франция.

Дан Колов срещу Кола Квариани (10-ти февруари 1936 г.)

Междувременно, в отсъствието на Дан френската федерация коронясва европейски шампион по кеч в тежка категория. На финала на турнира Анри Деглан побеждава гореспоменатия Квариани и така става първия шампион. На 6-ти април 1936 г. Дан Колов се изправя срещу Деглан в мач за европейската титла. Борбата трае 71 минути и крайният победител е българина Дан Колов. Дан Колов става европейски шампион и единственият борец, който е успял да победи Деглан два пъти във Франция.

Дан Колов срещу Анри Деглан (6-ти април 1936 г.)

Дан Колов е на върха на френската кеч федерация. Популярността му е по-голяма отвсякога. Нещо повече, цели три години Дан е без загуба на ринга. В периода март 1934-март 1937 г. Дан Колов има единствено и само победи, а това е период, в който той се бори в няколко държави (Франция, Испания, Португалия, Белгия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и България). Няма съмнение, че Дан Колов е една от най-големите кеч звезди в света. Тогава, обаче, във Франция пристига един нов борец - американеца от португалски произход Ал Перейра. Перейра е бившо протеже на Дан от Калифорния и още от самото му пристигане в Париж Перейра заявява, че е дошъл в Европа за среща с европейския шампион Дан Колов. Перейра прави редица от победи на френска почва и най-накрая, на 22-ри март 1937 г., той се изправя срещу българина в мач за титлата. По-младият Перейра печели срещата след 40 минути борба и така Дан не само губи европейската си титла, но това е и краят на тригодишната му победна серия.

Ал Перейра

Няколко месеца по-късно, на 19-ти септември, Колов побеждава Перейра в София. В България срещата е рекламирана като среща за европейската титла, но френската федерация отказва да я признае като такава. Обаче, за сметка на това е насрочен мач-реванш в Париж. На 15-ти ноември 1937 г. Дан Колов успява да надвие Перейра и така отново става европейски шампион по кеч. Феновете все още не подозират това, но всъщност това ще е една от последните кеч срещи на Дан въобще.

Дан Колов срещу Ал Перейра (15-ти ноември 1937 г.)

Преди да приключи кариерата си на ринга Дан най-после успява да направи и нещо, което се опитва да постигне почти още от самото му началото в кеча - да победи легендарния „Удушвач”. На 1-ви декември 1937 г. в град Лимож европейският шампион Дан Колов застава на ринга срещу бившия световен шампион Ед „Удушвача” Люис. Двамата са се борили многократно в Америка и именно една от борбите му с Люис прави Дан популярно кеч име в САЩ, но до този момент българинът никога не е могъл да победи американеца. Това се променя на гореспоменатата дата в Лимож, когато след 26 минути борба Дан най-после успява да запише победа на Люис. 10 дена по-късно Люис се завръща в САЩ и обявява оттеглянето си от кеча. Надали точно загубата от Дан го е отказала, но все пак трябва да се отбележи, че именно Дан Колов е последния опонент на легендарния Люис преди пенсионирането му (пенсията на Люис продължава 4 години и през 1941 г. той отново се завръща на ринга).

Ед „Удушвача” Люис

През зимата на 1937 г. в Париж пристига американецът Джо Саволди и моментално става огромна сензация поради неортодоксалния му стил на борба, включващ визуално внушителни движения като dropkick и flying tackle. Подобно на Перейра преди него, Саволди прави редица от победи и в крайна сметка е изправен срещу европейския шампион Дан Колов. Титлата, обаче, не е заложена в мача. Датата е 10-ти януари 1938 г. и Саволди печели срещата за 28 минути. Това не е известно дори и на самия Дан Колов по това време, но в крайна сметка именно тази среща ще е последната кеч среща на българина.

Джо Саволди побеждава Дан Колов с flying tackle (10-ти януари 1938 г.)

По-късно същия месец Дан има насрочена защита на европейска титла в град Лил, но тежка пневмония го принуждава да я пропусне. Дан никога не обявява официално, че се е оттеглил от ринга за постоянно и продължава да се тренира с цел завръщане към борбите, но уви така и не успява да го направи. Болестта му (туберкулоза) напредва и Дан става все по-слаб и по-слаб физически. Дори и година преди смъртта му Дан все още таи надежди, че отново ще се бори, но физическото му състояние не го позволява.

България, естествено, е мястото, където Дан Колов се радва на най-голяма популярност, обаче Франция е страната, от където тръгва тази популярност. Ако не са били големите му борби и успехи във Франция надали някой у нас щеше въобще да е чувал за Дан Колов (у нас започва да се пише и говори за Дан чак след като той започва да се бори във Франция). През годините във Франция Дан има над 35 борби, от които само четири загуби (две от Деглан, една от Перейра и една от Саволди) и три равенства (с Бартуш, Перейра и Ригуло). Във Франция Дан Колов побеждава световни шампиони като Деглан и Люис, става друкратен европейски шампион по кеч (титла, която така и не губи втория път и реално си умира европейски шампион) и се превръща в доста популярно име в една от страните, където кечът се радва на най-голяма популярност през онези години. Освен борбите му на ринга Дан помага и зад кулисите в изграждането на изключително успешната френска кеч федерация като докарва чуждестранни борци да се борят в нея. Нещо повече, Дан не мисли само за себе си. Той помага и на по-младите борци. Дан урежда почти една дузина български борци с борби във Франция (Хари Стоев, Димитър Стойчев, Тодор Банков, Петър Константинов, Евстати Георгиев и други). Освен това той влиза в ролята на ментор и на няколко френски борци (най-вече главните френски надежди Рене Мишо и Феликс Мике) и им осигурява борби извън Франция, за да трупат повече опит. Казано накратко, на ринга Дан Колов е една от истинските легенди на френския кеч и, извън ринга, е важна фигура в неговата история.

Няма коментари:

Публикуване на коментар