неделя, 16 юли 2017 г.

Завръщането на Дан Колов в България

През пролетта на 1905 г. 12-годишният Дончо Колев Тревненски заминава на гурбет в чужбина и цели 28 години никой в България, дори и семейството му, не чуват нищо за него. Междувременно, малкият Дончо пораства и през 1917 г. в САЩ той решава да стане професионален кеч борец. Оттук-нататък Дончо става известен в цяла Америка като „Балканският лъв” Дан Колов. След 16 години борби и успехи по американските рингове през есента на 1933 г. професионалните му интереси го довеждат във Франция, където неговия добър приятел Анри Деглан и промоутъра Раоул Паоли отварят кеч федерация. През следващите няколко години българският борец се бори основно във Франция, където се превръща в голям любимец на френската спортна публика и където постига най-големите си успехи.

До есента на 1933 г. българският народ не е чувал за бореца Дан Колов. Макар и да се е борил из цяла Америка, в България борцовите събития от САЩ не получават почти никакво отражение. Когато Дан започва да се бори във Франция, обаче, нещата се променят. Първата му борба в Париж е на 25-ти септември 1933 г. и две седмици по-късно в родната преса за първи път става дума за Дан Колов.

Първата българска статия за Дан Колов

Колкото повече успехи трупа Дан във Франция, толкова повече се засилва интересът към него и у нас. Не минава много време и все повече и повече български вестници започват да пишат за големите борби на Дан Колов в Париж. Българската публика чете за победите му над суперзвезди като златните олимпийски медалисти Анри Деглан и Шарл Ригуло. Популярността на Дан в Париж и борбите му пред големи публики там стават редовна част от тогавашния български печат. С нарастването на славата му във Франция, нараства и славата му в България. Конкретно България не е виждала звезда като Дан Колов до този момент. В очите на българската публика Дан е първият наистина успял български спортист в чужбина (реално, Никола Петров е първият, но преживе за него се чува много по-малко у нас). До този момент друг българин, в каквото и да е било поприще, не е постигал успехи на подобно ниво в чужбина и никой друг български спортист в чужбина не е получавал и толкова голямо внимание в родната преса, а това са години, когато пресата все още е основния източник на информация за болшинството от народа. Казано накратко: благодарение на борбите му във Франция и тяхното отражение в България Дан Колов се превръща в истинска спортна мегазвезда у нас. Всъщност, първата българска спортна мегазвезда у нас.

Българската преса за някои от победите на Дан Колов в Париж

Датата е 7-ми април 1935 г. Точно 30 години след като е напуснал родината си Дан Колов отново се завръща в България. Новината за завръщането му се чува на предишния ден и затова, когато Дан пристига на софийската гара, придружен от добрия му приятел Хари Стоев, той е посрещнат от няколкохилядна тълпа. Радостта на хората да видят легендарния български борец на живо е огромна. Гръмогласни викове „ура” се разнасят из софийската гара. Всеки иска да го види, всеки иска да го докосне и дори и полицейският кордон не успява да спре ентусиазираните фенове на бореца. В един момент тълпата дори вдига Дан Колов и го понася на ръце. Трудно е да се опише с думи радостта на хората да го видят за първи път. Дан е посрещнат като истински национален герой. На следващия ден новината за завръщането му е главната история на първата страница на всички най-големи български вестници. Никоя друга българска спортна личност до този момент не е привличавала подобно внимание у нас.

Завръщането на Дан Колов в България

Още с пристигането му в България Дан Колов веднага е запитан дали родната публика ще има възможност да го види как се бори на живо и Дан загатва, че такива борби предстоят. През следващите два месеца Дан се отдава на почивка и тогава, на 20-ти юни 1935 г., идва време и за първата му борба в България. Мястото е игрище „Юнак” в София (стадион „Васил Левски” в наши дни) и американецът Чарли Сантен е избран за опонент на Дан. Дан излиза на ринга носен на ръце и под фона на националния химн „Шуми Марица”, който звучи по високоговорителя. Публиката го посреща с огромна овация. 21 минути по-късно Дан триумфално тушира американския му опонент и така печели първата си среща на родна почва. По принцип борбата е предвидена да продължи до спечелване на два манша, но Сантен претърпява лека контузия и не може да продължи да се бори. Тук е добър момент да се отбележи, че въпросната борба на Дан Колов е част от първото кеч шоу в историята на България и в него освен няколко чуждестранни борци участват и местни български борци.

Първата борба на Дан Колов в България (срещу Чарли Сантен)

Следващата борба на Дан Колов се провежда на 7-ми юли на игрище „АС-23” (стадион „Българска армия” в наши дни). В тази среща „Балканският лъв” се изправя срещу „Абисинската пантера”. Опонентът на Дан е чернокожия борец Реджиналд Сики. Сики е считан за по-опасен опонент от Сантен. Стадионът е пълен до краен предел и дори няколко хиляди зрители са отпратени, тъй като няма достатъчно билети за всички желаещи да гледат срещата на живо. 38 минути са достатъчни на Дан Колов, за да запише два туша над Сики - първият за 37 минути, а вторият само за една минута. Веднага след срещата Сики изказва желение за реванш, тъй като е пристигнал в София точно преди мача и е бил уморен от дългото пътуване. Желанието му ще се сбъдне месец и половина по-късно, но преди това Дан тръгва на турне из провинцията.

Дан Колов срещу Реджиналд Сики

От 12-ти юли до 4-ти август Дан Колов обикаля страната и организира борби в няколко български града. Пловдив, Плевен, Варна, Русе и Стара Загора са местата, които имат възможност да видят легендарния български борец на живо. Навсякъде, където отиде, интересът към Дан е огромен и публиките са рекордни за тези градове. Опонентите му във въпросните борби са както следва: румънеца Йон Драгичиану, реванш с американеца Чарли Сантен, румънеца Франк Франкулеску, отново Йон Драгичиану и отново Франк Франкулеску. Дан записва лесни победи над тези борци и така остава непобеден в България.

Заглавия: Дан Колов в Пловдив, Плевен, Варна, Русе и Стара Загора през 1935 г.

Следващата голяма борба на Дан Колов е мачът-реванш с Реджи Сики. Този път американецът от абисински (етиопски) произход Сики е имал възможност да си почине преди срещата и не може да използва това като извинение защо е загубил. В родната преса се съобщава, че след борбата му с Колов Сики е бил в Германия, където е направил 21 последователни победи без нито една загуба. Големият реванш се състои на 25-ти август в София на игрище „Юнак”. Интересът към борбата е дори по-голям и от огромния интерес към първата им борба. Срещата между Колов и Сики подобрява рекорда за най-доходоносно спортно събитие в историята на България, който до този момент се е държал от мач на националния отбор по футбол. Препълненият стадион вижда подобен резултат като при първата им борба - Дан тушира Сики два пъти в рамките на 39 минути (първият манш е 30, а вторият 9 минути). Така Дан доказва, че без съмнение той е по-добрият борец от двамата. Най-голямата среща за кеч сезона тепърва предстои....

Реваншът: Дан Колов срещу Реджиналд Сики

Още от момента, в който Дан Колов се завръща в България родните журналисти започват да го питат дали е възможно да се бори с Петър Ферещанов. Ферещанов е български борец от гръко-римската професионална борба и подобно на Колов Ферещанов е добил голяма популярност у нас през предишните две години след като родната преса започва да пише за успехите му в Централна Европа. Ферещанов и Колов са двете най-големи борцови имена в България и родната публика иска да разбере кой е по-силния от двамата. Първоначално Дан отхвърля идеята под предтекст, че двамата са борци от различни стилове (кеч и гръко-римски), но с течение на времето се вижда, че това е срещата, която българските фенове искат да видят най-много и затова Колов започва да преговаря с Ферещанов. Преговорите продължават близо 5 месеца и са пълни с интересни обрати, които ще разледаме подробно по-нататък в отделен материал. В крайна сметка двамата постигат споразумение и срещата им е насрочена за 8-ми септември на игрище „Юнак” в София. Решено е борбата да се проведе по правилата на кеча, което е в полза на Колов, тъй като Ферещанов няма почти никакъв опит в този вид борби. Зрителският интерес е огромен. Срещата между двамата български колоси троши всички рекорди и се превръща в най-посещаваното и най-доходоносно спортно събитие в историята на Царство България до този момент. Самата им борба, за съжаление, не оправдава зрителския интерес. В продължение на час и половина двамата, особено Ферещанов, се борят отбранително и поради това борбата им е доста монотонна. 90-минутният времеви лимит на срещата изтича без нито един от двамата борци да е записал туш над другия. В крайна сметка специалното тричленно жури обявява Дан Колов за победител по точки. Ферещанов оспорва решението, но решението на журито е финално. Борбата между Колов и Ферещанов е последната борба на Дан в България през 1935 г. и няколко дена след нея той отново заминава в чужбина.

Сблъсъкът на българските колоси: Дан Колов срещу Петър Ферещанов

След като 30 години не е стъпвал на родна почва Дан Колов прекарва общо пет месеца в България и през тези пет месеца той успява да предизвика истински фурор. Популярността му у нас е огромна. Дан е една истинска спортна мегазвезда, каквато България не е виждала до този момент. Интересът към него като личност е изключителен. Интерсът към борбите му е рекорден. Величието на Дан Колов, обаче, не се крие само в славата и успехите му. Щедростта му е друга причина защо е на такъв голям почит у нас през онези години. Дан е натрупал голямо състояние благодарение на борбите му в чужбина и той раздава това негово богатство на всеки, който има нужда. През 1935 г. Дан Колов дарява пари на близките му, на българската авиация, на български студенти, на семейството на покойния Никола Петров и на още десетки знайни и незнайни хора, които са го помолили за помощ. Нещо повече, Дан отказва да вземе дори и един лев от борбите му в България и дарява целия си приход от тези борби, най-вече за закупуване на самолет за родната авиация.

Дан Колов и Хари Стоев напускат България

Дан Колов отново се завръща в България през пролетта на 1936 г. и пак се бори на родна почва. С въпросните му борби, а и с последната му среща у нас, ще се запознаем в следващия материал за кариерата му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар