вторник, 13 септември 2016 г.

Българите в кеча преди Дан Колов

Името Дан Колов е безспорно най-известното българско кеч име в България. Малко или много, почти всеки у нас е чувал за него. Обаче, той далеч не е първия българин, който се занимава с тази професия. Има доста други българи в кеча както след Колов, така и преди него. В настоящия материал ще направим кратък обзор на българите, които участват в професионални кеч срещи преди официалния дебют на Колов в кеча през 1917 г.

Дан Колов

Кечът и гръко-римската професионална борба са двата най-популярни професионални борцови стилове през миналия век. В края на 19-ти и началото на 20-ти век първите български професионални борци са от гръко-римския стил - Никола Петров, Александър Добрич, Ненчо Цанков и други. Българи се появяват в кеча малко по-късно. Всъщност, първият българин, който участва в нещо като кеч срещи е Никола Петров. Когато Петров дебютира в Англия през далечната 1895 г. първите борцови срещи, в които участва са със смесени правила. Борбите му в Лондон тогава са комбинация от гръко-римска професионална борба и кеч и точно заради това казвам, че Петров участва в „нещо като кеч срещи”. Не може да се каже, че Петров е първият българин в кеча, но все пак е интересно да се отбележи участието му в подобни мачове със смесени правила.

Никола Петров

Следващият българин с връзка с кеча се появява 14 години след лондонските борби на Никола Петров. През ноември 1909 г. в Портланд, щата Орегон, е насрочен кеч мач между двама борци от леката категория - българина Ник Иванов и гръка Питър Бузукус. Няколко дена преди сблъсъка им Иванов претърпява инцидент, контузва се и мачът е пренасрочен за месец по-късно. За съжаление българинът губи срещата. Според наличната информация, това е първото участие на българин в кеч среща на американска почва. За въпросният Ник Иванов кечът е просто допълнителен метод за препитание - не е основната му професия.

Ник Иванов срещу Питър Бузукос

Първият българин, който участва в професионални кеч срещи в Европа е Иван Овчаров. Това се случва в Лондон през януари 1910 г. Две години преди това Овчаров става популярен в Англия като борец от гръко-римския стил и именно затова, когато през 1910 г. се организира голям кеч турнир, вече популярният българин е поканен да участва в него. Овчаров печели първата си среща, но губи втората и така отпада от турнира. Борецът, който го побеждава (швейцарецът Андре Шерпильо) в крайна сметка печели турнира.

Иван Овчаров

През май 1910 г. в Шарлът, щата Северна Каролина, се появяват реклами за борби с участието на американеца Джо Търнър (бъдещ световен кеч шампион в полусредната категория, по това време известен с прякора „Младия Хакеншмидт”), „Опасния турчин” Хали Ахмед и Българския лъв” Петров. Мачът е с хендикап - общо 4 манша, като Търнър трябва да победи и турчина, и българина два пъти. Търнър се справя със задачата и записва 4 туша в рамките на 71 минути. Кой е въпросният Петров? Няма информация, но със сигурност не е Никола Петров, който по същото време се бори в Австрия. Всъщност, този „български лъв” бил ли е наистина българин или това е бил просто рекламен трик (добрият американец срещу лошите балкански борци) с цел засилване на зрителския интерес? Уви, няма как да разберем.

Реклама: Търнър срещу Ахмед и Петров

Първият българин, който има по-активна кеч кариера в САЩ е борец, който се бори под псевдонима Джордж Стийф. Кеч кариерата му започва през 1910 г. и продължава до 1914 г. През това време той се бори в щатите Монтана, Вашингтон, Минесота и Юта и си изгражда добра репутация в средната категория. Изправя срещу няколко от главните кеч имена в неговата категория и дори получава шанс да се бори за световната титла. Кеч кариета му, обаче, приключва, тъй като българинът е арестуван за финансова измама.

Джордж Стийф

Следващият българин в американския кеч е интересен случай. През април 1911 г. се появява 113-килограмов борец на име Александър Стефанов и отправя предизвикателства към няколко кеч звезди. Появaвата му е отразена във вестници в няколко щатa и към него определено има интерес. Според наличната информация, обаче, всичко приключва дотам. Няма сведения за дори и една среща с негово участие.

Александър Стефанов в САЩ

В периода 1911-1919 г. в щатите Охайо, Индиана и Илинойс се бори българския борец от Казанлък Георги Попов. Той е борец от средната категория, но често се изправя срещу по-тежки или по-леки от него борци. Бори се с няколко бъдещи световни шампиони по кеч от различни категории. През 1913 г. Попов временно се завръща в България и има няколко борби и на родна почва.

Георги Попов

През 1913 г. в щата Минесота българин на име Петър Петков започва да участва в кеч мачове. Бори се в полусредната и средната категории и е считан за един от топ борците на щата в тези категории. Кеч кариерата му продължава до 1920 г. и протича изцяло в Минесота.

Петър Петков

Друг българин, който има по-продължителна кариера в американския кеч е борецът от полусредната категория Дан Карл. Съществуват кеч резултати с негово участие в периода 1914-1925 г., но е възможно да е започнал да се занимава с кеч няколко години преди това. Бори се в щатите Орегон, Вашингтон и Монтана. През 1916 г. една от срещите му продължава цели три часа, а в друга той се бори за световната кеч титла в полусредната категория.

Дан Карл

Следващият българин в американския кеч е Никола Велков от град Бяла, познат в САЩ като Ник Велков. Първите му кеч борби са в щата Колорадо през 1914 г., но по това време той работи като миньор и кечът е странично занимание за него. От 1924 г. натам, обаче, кечът става основната му професия и това продължава до 1935 г. Велков е може би третото най-популярно българско кеч име в Америка през онези години след Дан Колов и Борис Димитров. Бори се в тежката категория и излиза на ринга срещу редица световни шампиони. Няколко пъти се бори и със сънародника му Дан Колов, с който са добри приятели извън ринга.

Никола Велков

През 1915 г. в град Денвър, щата Колорадо, има интересен случай с двама българи. Накратко, българите Том Георгов и Джон Василев са арестувани от полицията заради участието им в нагласен кеч мач с цел финансова измама. Повече относно въпросния случай можете да научите от тази статия.

Денвърската преса относно нагласения кеч мач с българско участие

Според наличната информация друг българин, който започва кариерата си в американския кеч преди Дан Колов, макар и само няколко седмици преди него, е борецът от полутежката категория Хари Стоев. Впоследствие Стоев става един от най-доверените приятели на Колов. В САЩ Стоев участва в кеч срещи в периода 1917-1932 г. и обикаля редица щати. Най-популярен е в щатите Уисконсин, Тексас и Индиана. Конкретно в Уисконсин Стоев става двукратен щатски шампион в средна категория и щатски шампион в полутежка категория.

Хари Стоев в началото на кеч кариерата му

Българският борец, известен с псевдонима Джордж Циклона” Томпсън, е борец, който започва да участва в кеч срещи горе-долу по същото време, когато започва и Дан Колов. В наличните към момента кеч резултати името на Томпсън се появява един месец преди това на Колов, но не мога да потвърдя със сигурност кой от двамата дебютира в кеча по-рано. Томпсън е борец от средната категория и кеч кариерата му продължава от 1917 г. до началото на 30-те. Бори се в доста от американските щати, но най-големият му успех е в Канада, където през 1925 г. става канадски шампион по кеч в средна категория. Освен това, Томпсън е един от само двамата български борци, които имат победа над Дан Колов в официална борба.

Джордж Томпсън

В годините преди кеч дебюта на Дан Колов в американската преса могат да бъдат намерени и още примери, където кеч борци са споменати като българи. Например: Теодор Генов (щата Калифорния, 1911 г.), Петър Елев (щата Охайо, 1911 г.), гиганта Иван (щата Колорадо, 1911 г.), Йордан Стоянов (щата Орегон, 1911 г.), Антон (щата Вашингтон, 1912 г.) и други. Тогавашната преса понякога прави и грешки, когато съобщава народностите на борците и като цяло информацията за въпросните борци е изключително малко (обикновено става дума само за една кеч среща с тяхно участие), така че за съжаление няма как да се потвърди дали въпросните борци наистина са били българи.

И така приключва историята на българите в кеча преди Дан Колов официално да дебютира в него.

------------------------------------------------------------------

Не може да се говори за българската история в кеча преди Дан Колов без да бъдат споменати трите имена, които най-много славят България в САЩ през този период. Въпросните трима борци са Али Нурулла Хасан, Юсиф Махмут и Юсиф Хюсеин. И тримата от турски произход, но са родени на територията на днешна България по време на османското владичество. В САЩ те са рекламирани едновременно и като турци, и като българи. И тримата са сред най-главните кеч имена в САЩ през този период и са големи кеч звезди там.

Нурулла, Махмут и Хюсеин в американската преса

Али Нурулла Хасан (също известен като Филиз Нурулла) е родом от село Борци, Шуменско, което всъщност е кръстено на него. Както се запознахме по-напред в блога, Нурулла е един от първите турски борци в професионалната борба и влиза в нея благодарение на Никола Петров. Нурулла посещава САЩ през 1901 г. и става голяма сензация там, тъй като е един от най-големите на размери борци, стъпвали на американска почва до този момент (около 203 см, 150 кг). Именно Нурулла е първият борец рекламиран като българин в американския кеч и всъщност именно Нурулла е и първият спортист като цяло, който слави името на България там.

Али Нурулла Хасан

Юсиф Махмут е родом от Силистренско. Дебютира в САЩ през есента на 1908 г. Това е период, когато кечът се радва голяма популярност там и всичко свързано със световния шампион американеца Франк Готч получава изключително медийно внимание. Махмут, като главен претендент за титлата на Готч, бързо става едно от четирите най-големи кеч имена в САЩ (заедно с Готч, Георг Хакеншмидт и Станислав Збизко). Връхната точка на кариерата му е мачът му за световната титла по кеч в тежка категория срещу Готч в Чикаго през април 1909 г. Престоят му в САЩ продължава общо само няколко години, но Махмут оставя трайна следа в американската кеч история.

Юсиф Махмут

Юсиф Хюсеин е следващият турски борец, който редовно е рекламиран и като българин. Роден е в Търговище. Дебютира в американския кеч през 1909 г. Няколко години по-късно, когато гореспоменатият Махмут вече е напуснал САЩ, Хюсеин в известна степен заема мястото му и се превръща в една от топ звездите на американския кеч. Негов ментор става Мартин „Фермера” Бърнс, който е не само голяма кеч звезда, но и един от пионерите на американския кеч, както и най-влиятелния кеч треньор от онези години. Хюсеин се бори до средата на 20-те и няколко пъти има мачове за световната кеч титла в тежка категория. Години по-късно синът му Динарлъ Мехмед също става кеч борец.

Юсиф Хюсеин

По-нататък в блога в отделни материали ще разгледаме горните трима турци, както и още няколко други, и тяхните кариери в професионалната борба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар