неделя, 19 май 2019 г.

Редки снимки: борецът Петър Ферещанов

Тази година се навършват 75 години от кончината на българския професионален борец Петър Ферещанов (1902-1944 г.). В наши дни името му не е чак толкова известно, но през 30-те години на 20-ти век Ферещанов е известен из цяла Европа, където той се бори в редица турнири по гръко-римска професионална борба. Освен това, през онези години в родната му България, с изключение на Дан Колов, няма по-популярен борец от свищовлията Ферещанов. По случай годишнината от смъртта му в настоящия материал ще споделим поредица от негови снимки.

Силата и издръжливостта на Петър Ферещанов

През зимата на 1925 г. младият български борец Петър Ферещанов отива в Париж, където привлича вниманието на френската публика с една демонстрация на неговата феноменална сила и издръжливост. Събитието не само, че е фотографирано, но е и заснето на видео и после е прожектирано в кината както във Франция, така и в Англия, а може би и в други страни. Кадри от въпросната демонстрация на „българският Самсон“, както го нарича тогавашната преса, можете да видите тук. През годините Ферещанов често прави подобни демонстрации - извива желязни пръчки, къса вериги на парчета, чупят камъни върху главата му и т.н., но коронният му номер е прегазване с автомобил.

Петър Ферещанов извива желязна пръчка (Париж, 1925 г.)

Прегазване с автомобил: демонстрация на Петър Ферещанов (Париж, 1925 г.)

Борбите на Петър Ферещанов в чужбина

Петър Ферещанов е борец от гръко-римската професионална борба. Други български борци от този стил са Никола Петров, Александър Добрич, Ненчо Цанков, Иван Овчаров, Кирил Михаилов, Павел Иванов и т.н. Безспорно двамата най-успешни българи в гръко-римската професионална борба са Никола Петров и Петър Ферещанов. Кариерите им се пресичат за кратко и в известна степен именно Ферещанов е наследника на Петров в този тип борби. По време на близо 20-годишната му борцова кариера Ферещанов обикаля цяла Европа: България, Румъния, Германия, Полша, Испания, Португалия, Чехия, Украйна, Русия, Естония, Унгария, Латвия, Австрия, Швейцария, Беларус, Турция... Посещава и Южна Америка (Аржентина, Уругвай и Чили). Печели 16 различни турнира и участва в няколко световни и европейски шампионата. Повече относно успехите за Ферещанов в гръко-римската професионална борба можете да научите тук.

Петър Ферещанов на турнир в Любек (1930 г.)

Петър Ферещанов на турнир в Талин (1930 г.)

Петър Ферещанов на турнир във Варшава (1931 г.)

Петър Ферещанов на турнир във Виена (1932 г.)

Петър Ферещанов на турнир в Карлсруе (1936 г.)

Петър Ферещанов в България

През 1933 и особено през 1934 г. българската преса започва да пише доста за Ферещанов и борбите му в чужбина. Редица от неговите успехи по европейските тепиха са отразени в родната преса и това го превръща в доста популярно име у нас. И именно затова, когато през февруари 1935 г. Ферещанов се завръща в България след няколкогодишно отсъствие от родината той е посрещнат с изключителен ентусиазъм. Почитателите му го обграждат още на железопътната гара и го изпращат до автомобила, който го чака, за да го закара в хотела.

Петър Ферещанов и дъщеря му Лилиянна (София, 1935 г.)

Петър Ферещанов и семейството му (София, 1935 г.)

Към 1935 г. двамата най-популярни български борци са Дан Колов и Петър Ферещанов. Макар че са борци от различни стилове борба (кеч и гръко-римска) родната публика иска да разбере кой е по-силният борец от двамата. Колов също се завръща в България, два месеца след завръщането на Ферещанов, и усилено започва да се говори за борба между двамата. В крайна сметка те се борят по-късно същата година, но преди това един ден през пролетта на 1935 г. Колов и Ферещанов случайно се засичат в редакцията на софийски вестник. Това е първата им среща.

Първата среща на Петър Ферещанов и Дан Колов (София, 1935 г.)

Петър Ферещанов на тепиха/ринга

Един от големите опоненти на Петър Ферещанов е поляка Теодор Щекер. Щекер е трикратен европейски и двукратен световен шампион по гръко-римска професионална борба и е най-популярното борцово име в Полша през онези години. На долната снимка виждаме как Щекер е заключил главата на Ферещанов в т. нар. хватка cravate.

Петър Ферещанов и Тодор Щекер (Варшава, 1931 г.)

На следващата снимка виждаме Ферещанов (вдясно) в схватка с най-голямото чешко борцово име от онези години - Густав Фрищенски. Фрищенски е един от малцината борци, които са се борили както с Никола Петров, така и с Петър Ферещанов.

Петър Ферещанов и Густав Фрищенски (Прага, 1931 г.)

През ноември 1934 г. Ферещанов печели турнир във Виена. На финала българинът побеждава фаворита на австрийската публика - австриеца Рудолф Бенолд. Тук виждаме снимка на двамата от въпросния финал.

Петър Ферещанов и Рудолф Бенолд (Виена, 1934 г.)

През август 1935 г. Ферещанов печели и турнир в Цюрих. На финала той побежда Хюберт Лойшке. Моменти от борбата им виждаме на долните снимки.

Петър Ферещанов срещу Хюберт Лойшке (Цюрих, 1935 г.)

Най-голямата борба в кариерата на Ферещанов е безспорно борбата му с Дан Колов в София през септември 1935 г. Около 30 хиляди български запалянковци напълват игрище „Юнак“ до краен предел, за да видят в крайна сметка кой ще се окаже най-силният български борец. Повече относно тази борба можете да научите от следните интервюта с Колов и Ферещанов. Моменти от срещата виждаме на долните снимки.

Петър Ферещанов срещу Дан Колов (София, 1935 г.)

След борбата му с Колов Ферещанов остава в България за още три борби, но с чуждестранни борци. Главният му опонент е поляка Мариан Валушевски, който е протеже на гореспоменатия Щекер. Повече за борбите на Ферещанов в България можете да научите тук.

Петър Ферещанов и Мариан Валушевски (Русе, 1935 г.)

През 1939 г. Ферещанов се бори за първи път в Турция. Един от опонентите му там е турчина Кара Али. Али е бивш национален шампион на Турция по мазна (пехливанска) борба, а Ферещанов по принцип е борец от гръко-римския стил, но борбата им е по правилата на кеча и се провежда на стадион Таксим в Истанбул. На снимката виждаме как Али е заключил краката на Ферещанов в някакъв захват.

Петър Ферещанов срещу Кара Али (Истанбул, 1939 г.)

В началото на 40-те Ферещанов приключва кариерата си на борец. Според наличната информация, последната му официална борба се състои през юни 1941 г. в София на игрище „Юнак“. Опонентът му е румънеца Йон Драгичеану. Шест години преди това въпросният румънец се бори и срещу Дан Колов в България. Ферещанов печели борбата.

Петър Ферещанов срещу Йон Драгичеану (София, 1941 г.)

Петър Ферещанов извън ринга

През 1926 г. Ферещанов се бори в Аржентина, където по това гастролира и българското музикално трио Хайдутова. Тук ги виждаме фотографирани заедно.

Петър Ферещанов и трио Хайдутова (Буенос Айрес, 1926 г.)

През 1929 г. във Варшава Ферещанов се жени за полякинята Александра Хенрик. Долу виждаме снимка от сватбата им. Двамата имат две деца - Лилиянна и Тодор.

Сватбата на Петър Ферещанов (Варшава, 1929 г.)

И за финал, снимка на „мислителят“ Петър Ферещанов. Освен че е бил професионален борец Ферещанов също е бил и писател. Автор е на детски приказки и на педагогически труд, в който представя идеите си за изграждане на хармонично общество.

Петър Ферещанов (Австрия, 1932 г.)

Като цяло, що се отнася до историята на българите в професионалната борба няма съмнение, че Петър Ферещанов е един от най-успешните наши сънародници в това поприще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар