събота, 13 февруари 2016 г.

Александър Добрич - първата звезда на професионалната борба в България

Докато Никола Петров прославя родната му България из цяла Европа, в годините преди Първата световна война шепа българи се заемат със задачата да популяризират гръко-римската професионална борба в България. Най-главното име сред тях е Александър Добрич. С течение на годините Добрич се превръща в едно от най-значимите имена в историята на българската професионална борба и има огромен принос за нейното развитие - не само поради факта, че именно Добрич е първата професионална борцова звезда в България, но и защото той става един от главните български организатори и най-важния български треньор преди 1930 г.

Историята на Александър Добрич започва, когато на млади години той и брат му Лазар гледат на живо японска атлетическа трупа, която по това време изнася представления в София, и така се заражда любовта на братята Добрич към атлетиката. И именно тази любов към атлетиката впоследствие ги води към атлетически кариери - Лазар става акробат и цирков артист, а Александър се захваща с борба. След като завършва образованието си в Чехия (с дипломи за кацарство и гимнастика), младият Александър Добрич се завръща в България и прави първите си сериозни стъпки в борбата и по-конкретно професионалната борба в гръко-римски стил. По това време (края на 19-ти век), обаче, в България няма добри условия за развитието на този тип борба, който все още не е много добре познат у нас. И затова Александър се захваща с даскалък. Първо работи като учител по гимнастика в русенска гимназия, а после и в софийска. И при все това, желанието му да си вади прехраната с борба си остава.

Александър Добрич през първото десетилетие на 20-ти век

1902 г. е повратната точка в борцовата му кариера. През тази година 23-годишният Александър Добрич получава възможност да замине на първото си европейско турне като професионален борец. Уви, информацията тук е силно ограничена и затова не е ясно дали е посетил и други държави (вероятно да), но със сигурност през лятото на 1902 г. Добрич се бори в турнир по гръко-римска професионална борба в днешна Украйна (тогашна Русия). В турнира участват популярни борци като световните шампиони Георг Лурих и Александър Аберг, и... българина Никола Петров, който по това време е единственият друг български професионален борец, който гастролира из Европа.

Световните шампиони Георг Лурих и Александър Аберг - двама от известните опоненти на Александър Добрич

След въпросното европейско турне Александър Добрич се завръща в България и започва да обикаля цялата страна - както сам, така и заедно с други български борци и атлети. Бори се с други български професионални борци (вече са се появили няколко човека), бори се с чужди борци (когато такива посещават страната), предизвиква зрители от публиката да се борят срещу него, прави силови демонстрации (например: забива пирони с ръце, вдига със зъби пълни бурета и т.н.) и се бори с мечка (негов коронен номер). Общо взето, прави всичко по силите му да привлече възможно най-голям зрителски интерес. По това време опитният сръбски атлет и борец Зебич вижда голям потенциал в Добрич и го взима под крилото му. Двамата обикалят България заедно, а после отиват и на европейско турне.

Александър Добрич във Варна (юни 1906 г.)

В периода 1905-1914 г. Александър Добрич се бори както в България, така и в чужбина. Германия, Турция, Финландия, Румъния и Русия са държави, където със сигурност се бори, но вероятно посещава и други места. Макар и да не може да се сравнява с популярността и постиженията на Никола Петров в Европа все пак Добрич също има определени успехи из европейските арени. През 1910 г. печели турнир в Истанбул, същата година завършва на второ място в Букурещ, през 1911 г. пък печели турнир в Халберщат и отново през 1911 г. за първи път участва в световно първенство по гръко-римска професионална борба (в Хамбург), но завършва извън челната четворка. Популярни професионални борци като световните шампиони Станислав Збизко, Александър Аберг, Георг Лурих, Карл Корнац и Хайнрих Вебер са част от списъка с опоненти на Добрич през този период от кариерата му.

Реклама за борби с участието на Александър Добрич
(Финландия, март 1905 г.)

Междувременно, името Александър Добрич добива популярност в България. Може би Никола Петров е по-популярно име от Добрич у нас в годините преди Първата световна война, но Петров не се бори в България по това време и българската публика само може да чете за него, докато борби с участието на Добрич могат да бъдят гледани на живо из цяла България. И именно затова Александър Добрич може да бъде считан за първата звезда на професионалната борба в България. Именно той и още шепа не чак толкова популярни колкото него български борци са хората, които събуждат интереса към  гръко-римската професионална борба у нас. Може би връхната точка на кариерата на Добрич в България, а и един от главните моменти в историята на българската професионална борба преди Първата световна война, е международният турнир по гръко-римска професионална борба, който се провежда в края на 1907-началото на 1908 г. в София. В турнира взимат участие 7 борци - шест чужденци и българина Александър Добрич. След две седмици борби и нито една загуба, пред препълнена зала във финала на турнира Добрич побеждава популярния австрийски борец Ханс Каван и така се затвърждава като главното лице на професионалната борба в България.

Българската преса за победата на Александър Добрич в софийския международен турнир (януари 1908 г.)

Естествено, Първата световна война и балканските войни спират развитието на професионалната борба в България, но след войните Александър Добрич отново застава начело на българското професионално борцово движение. В началото на 20-те Александър, брат му Лазар и Петър Панайотов (първия български цирков артист) отварят стационарен цирк в София на име "Колозеум", а след това основават и пътуващ цирк, който обикаля цяла България. Борбите в гръко-римски стил между професионални борци са една от главните атракции в цирковата програма на братята Добрич. Легендарният Никола Петров, който вече се е завърнал за постоянно в България, се присъединява към трупата на братята Добрич и с негова помощ през следващите три години те докарат един куп чуждестранни борци в България (включително няколко световни шампиони). Интересът към гръко-римската професионална борба у нас е по-голям отвсякога. Ветераните Никола Петров и Александър Добрич са двете главни и най-популярни имена по това време. Засиленият интерес към гръко-римската професионална борба води и до навлизането на много нови български лица в нея. Александър Добрич се нагърбва с тренирането на доста от новите кадри, включително бъдещи популярни имена като Петър Ферещанов, Павел Иванов и Кирил Михаилов. След смъртта на Никола Петров в началото на 1925 г. Александър Добрич, отново, става де факто Главната звезда на българската професионална борба. Последният му известен успех на българска почва е през 1928 г., когато Добрич завърша на второ място в международен турнир в София.

Александър Добрич през 20-те

През втората половина на 20-те вече почти 50-годишният Александър Добрич става съдружник в пътуващ италиански цирк, който минава през България. С този цирк той отива на турне в Близкия Изток. В крайна сметка, в края на 20-те Добрич решава да се устрои да живее в Ливан и така приключва борцовата му кариера в България. В Ливан, а вероятно и в няколко негови съседни държави, Добрич продължава да се бори, но също така отваря школа за борци и организира професионални борби, което го прави един от пионерите на професионалната борба в Ливан. В средата на 60-те Александър Добрич се завръща в България, след близо 40-годишно отсъствие, и изживява последните си години на родна почва.


Допълнителни факти:

Освен че е пионер на професионалната борба в България Александър Добрич и брат му Лазар Добрич са сред пионерите на цирка у нас. Александър е сред членовете на първата българска циркова трупа "Гимнастическа акробатическа трупа Българско знаме". Силовите и борцови демонстрации на Добрич стават популярна част от програмата на трупата. Както вече стана дума, след войните братята Добрич основават тяхен цирк (стационерен в София през зимния сезон и пътуващ в България през летния сезон) и така се превръщат в едни от главните, ако не и най-главните, циркови дейци в България по това време.

Лазар Добрич - брат на Александър Добрич

И дъщерята, и синът на Александър Добрич също поемат по цирковия път. Вера Добрич, по-известна с псевдонима Лола Добрич, започва цирковата си кариера в България и с течение на годините се превръща в една от най-популярните (особено в САЩ) и талантливи циркови акробатки в света. Брат й Александър Добрич младши пък става влиятелен цирков директор и агент в САЩ. И двамата са интересни личности сами по себе си, но този блог се занимава с историята на българите в професионалната борба и съответно няма да навлизаме в подробности относно цирковите кариери на децата на Александър Добрич.

Вера Добрич (Лола Добрич) - дъщеря на Александър Добрич

Александър Добрич младши - син на Александър Добрич

Няма коментари:

Публикуване на коментар