неделя, 17 февруари 2019 г.

От Велики Преслав през Първата световна война до американския кеч

В настоящия материал ще се запознаем с един български емигрант в САЩ и неговата житейска история, поне доколкото ни позволява наличната информация, а тя уви не е много. В Америка въпросният българин е известен с името Чарлз Йорданов. За него се знаят следните неща.

Чарлз Йорданов (през 1922 г.)

Чарлз Йорданов е роден в град Велики Преслав. Информация за точната му година на рождение е противоревича, тъй като през годините в официални документи самият той пише различни рожденни дати: 15-ти юли 1893 г., 15-ти май 1893 г., 4-ти юли 1895 г. и 4-ти юли 1893 г. Накрая като почива пък го водят, че е бил роден на 7-ми юни 1890 г. и съответно това е датата, написана на гроба му. Всичкото това объркване въобще не е учудващо и всъщност е доста типично за онези години, когато не е имало толкова стриктно администриране на подобна информация както в наши дни. Най-вероятно и самият той не е знаел точната дата и затова е пишел различни дати.

В Америка официалното му име по документи е Чарлз Йорданов. Родното му българско име не е известно, но е известно, че баща му се е казвал Йордан Йорданов.

Чарлз Йорданов емигрира в Съединените американски щати през 1909 г. През първите му 15-тина години там живее в щата Минесота и по-конкретно в градовете Марбъл и Минеаполис. Вади си прехраната с различни професии, обикновено свързани с физически труд като например миньор.

През 1917 г. Йорданов се записва в американската армия. Участва в Първата световна война като част от 352-ри пехотен полк, който пък е част от 88-ма пехотна дивизия. Въпросната дивизия се бие в едно от последните големи сражения във Войната - офанзивата Мьоз-Аргон. Йорданов служи в армията от февруари 1918 до февруари 1919 г.

Американски войници по време на офанзивата Мьоз-Аргон (1918 г.)

Благодарение на службата му в американската армия той получава американско гражданство по ускорена процедура. Това се случва през юли 1918 г. в щата Вирджиния, където Йорданов и неговият полк минават военно обучение.

След Войната Йорданов си намира ново поприще - борец. Все още си вади прехраната предимно с други професии, но от време на време започва да се изявява и като професионален кеч борец. По това време в Америка се борят Дан Колов, Хари Стоев и още редица други български борци.

Висок е около 172 см и обикновено тежи около 70-72 кг, което тогава го прави борец от средната категория. Понякога се бори в полусредната категория.

Най-ранната информация за него като борец е от 1920 г. в щатите Минесота и Южна Дакота, но информацията е изключително ограничена. Когато през втората половина на 20-те той се мести да живее в град Детройт, щата Мичиган, чак тогава можем да намерим повече сведения за борбите му.

Според наличните данни Чарлз Йорданов се бори от 1920 до 1939 г. Повечето от борбите му са в щата Мичиган. Кеч срещите му не са много и няма някакви по-значими постижения. Може би най-важната му борба е през 1928 г. в Детройт, когато се бори за местна кеч титла в полусредна категория срещу тамошния шампион Ахмед Абис. Любопитно е да се отбележи и че понякога Йорданов се бори в едно и също кеч шоу заедно с другия български борец в Мичиган по това време - Пийт Димитров.

През годините, например през 1926 г. и 1935 г., Йорданов се връща за по няколко месеца в България, за да се види с роднини.

През 1942 г. близо 50-годишният Йорданов отново изявява желание да се бие във Войната, но в крайна сметка остава само в запас.

Чарлз Йорданов почива на 26-ти декември 1963.

Гробът на Чарлз Йорданов в град Детройт

Според наличната информация той си остава ерген и няма преки наследници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар