неделя, 29 април 2018 г.

Пийт Димитров - българският шампион в щата Мичиган

През 20-те и 30-те години на 20-ти век в САЩ се борят редица български професионални борци. Разбира се, легендарният Дан Колов е най-популярният от тях, но дори и Дан не успява да постигне това, което постига следващия борец, който ще разгледаме в настоящия материал. Става дума за бореца, известен под псевдонима Пийт Димитров. Димитров е един от малцината българи, които успяват да станат шампиони по кеч в Америка.

Пийт Димитров на 50-годишна възраст

Пийт Димитров е роден в България през 1898 г. и през 1914 г. 16-годишният бъдещ борец заминава на гурбет в Америка. Информацията за родното му име не е много ясна, така че то не може да бъде потвърдено на този етап, но в САЩ той приема по-англоезичното име Пийт (или Питър, както също е наричан понякога). За младия българин първите месеци в САЩ са доста измъчени. Той не знае и дума английски, не може да си намери работа и живее на улицата в град Гари, щата Индиана. Един ден, обаче, човек от местната ИМКА (YMCA, на английски) огранизация го въвежда в спорта и по-конкретно в бокса и борбата. Димитров започва да работи в местния ИМКА клуб и скоро след това намира и първата си по-сериозна работа - работник в стоманолеярен завод.

Първоначално Димитров се занимава с бокс и борба на аматьорско ниво, но впоследствие започва да участва и в професионални кеч срещи. Най-ранната му известна кеч среща е от началото на 1919 г., но вероятно е имал и други преди това. Според наличната информация през следващите 10 години кеч борбите му са доста спорадични. Това говори, че най-вероятно през тези години кечът е бил странично занимание за него и той си е вадил прехраната с друга професия. Това се променя в края на 20-те.

В края на 20-те популярността на кеча в Северна Америка достига рекордни нива. Начело с имена като „Динамита” Гус Соненбърг (ученик и протеже на Дан Колов) и „Златният грък” Джим Лондос (най-честият опонент на Дан Колов) кеч залите са по-пълни отвсякога и големите кеч имена са сред най-скъпоплатените спортисти въобще. Кеч бизнесът е по-доходоносен отвсякога, въпреки че американската икономика като цяло навлиза в период на депресия. Привлечен от добрите финансови перспективи в тази професия, през 1929 г. Пийт Димитров започва да се бори много по-често отколкото се е борил досега и кеч срещите стават основния му източник на препитание.

Кеч мегазвездите Гус Соненбърг и Джим Лондос

Активната му кариера в американския кеч е в периода 1929-1939 г. През това време той е борец предимно от средната категория, но понякога се бори в полусредната и полутежката категории в зависимост от това колко тежи към момента на борбата. Кеч кариерата му го завежда в над 11 различни щата - Индиана, Илинойс, Охайо, Мичиган, Алабама, Северна Каролина, Вирджиния, Арканзас, Тенеси, Кентъки и Мисури. Поне 11 са щатите, в които се знае, че се е борил, но може да е имало и други. Тъй като се бори в по-леките категории публиките, пред които се бори, не са особено големи (в онези години борците от тежката категория привличат най-големите публики), но за сметка това има периоди, когато той има по 4-5 срещи в рамките на една седмица. Подобно на други български борци по това време, за някои от борбите му е рекламиран с прякора „Българският лъв”.

Реклама за борба на Пийт Димитров

Между другото, тук е добър момент да се отбележи, че има и други борци в Америка, които за кратко се борят под името Пийт Димитров по същото време, когато се бори и той. Поне един, ако не е и двама. Например, единият от другите Пийт Димитровци е борец от тежката категория и е от щата Пенсилвания. Не е ясно дали е бил българин, но определено е възможно.

И докато сме на темата за други българи, любопитно е да се отбележи и че през 30-те няколкократно пътят на Пийт Димитров се пресича с пътищата на други български професионални борци. Например: през юли 1930 г. в Синсинати той се бори в едно шоу с Дан Колов, а през октомври 1930 г. в Дефайънс се засича с Васил Ненов.

Реклама за кеч шоу с участието на Пийт Димитров и Дан Колов

Макар и да обикаля доста щати централата му, така да се каже, от средата на 20-те натам е щата Мичиган. През годините Димитров се бори в един куп мичигански градове, но повечето от най-големите му борби са в град Детройт, където най-влиятелния мичигански кеч промоутър Адам Уайсмюлър организира борби всяка седмица. Двамата се познават още от годините, когато Уайсмюлър е просто борец и все още не е станал организатор на борбите в Детройт. Даже, през 20-те Димитров и Уайсмюлър се борят един срещу друг няколко пъти.

Кеч промоутърът Адам Уайсмюлър

Поглед на американската преса показва, че българинът Пийт Димитров редовно успява да остави добри впечатления у зрителите. Не само че е имал голяма физическа сила, но е притежавал завидна бързина, богат репертоар от хватки и нюх за правене на шоу. През 20-те и 30-те години в американския кеч навлизат все повече и повече шоу елементи и публиките вече не искат да гледат чиста борба, а борба с шоу елементи. Димитров, който идва от старата кеч школа, успява да се адаптира успешно към променящите се вкусове на американската публика. Понякога в борбите му той влиза в ролята на мразен злодей и използва мръсни похвати, които имат за цел да ядосат публиката и да ги накарат да аплодират опонента му възможно най-много. В други ситуции Димитров пък се изявява като борец, който забавлява феновете с комедийни изпълнения. Например, за известно време той има голям засукан мустак и често го използва, за да поставя себе си и опонента му в хумористични ситуации. Казано накратко, знаел е как да задържа вниманието на кеч публиката, независимо дали е в ролята на злодей или добър герой.

Заглавие от американската преса: „Кеч мачовете предложиха комедия, сериозен бой. Пийт Димитров почти си загуби мустака в срещата с Еди Поуп”

Макар и да има дълга кариера в американския кеч Пийт Димитров като цяло не се бори срещу големи кеч имена и опонентите му са главно местни борци без национална репутация, познати основно в региона, където се борят. Най-големите имена, срещу които се изправя, са регионални/щатски кеч шампиони като Вик Уебър, Еверет „Тихия” Ратан, Рой Уелч и др. Безспорно най-големият успех на Димитров е спечелването на титлата по кеч в средна категория на щата Мичиган, което го прави един от само няколкото българи, които успяват да спечелят кеч титла в САЩ. Всичко започва на 29-ти декември 1930 г. в Детройт, когато Димитров се изправя срещу шампиона на Мичиган по кеч в средна категория Бен Стефански. Титлата на Стефански не е заложена в борбата. Срещата завърша без победител след 60 минути борба. Това равенство с шампиона гарантира на Димитров втора борба с него, но този път за титлата. Срещата им се състои на 12-ти януари 1931 г. в Детройт и Димитров я печели. Щатът Мичиган вече има нов шампион по кеч в средна категория - българина Пийт Димитров. Обаче, само няколко седмици по-късно, на 23-ти февруари, се състои реванш за титлата между Димитров и Стефански, където Стефански печели и така отново става щатския шампион.

Бен Стефански (шампион на щата Мичиган по кеч в средна категория)

Кеч кариерата на Пийт Димитров приключва през 1939 г. Оттам-нататък той работи първо в завода на „Форд” за автормобили, а после и в металургично предприятие. В същото предприятие работи и единствения му син - Крис. Пийт Димитров почива през 1978 г. на 80-годишна възраст. Съпругата му Руби е починала 17 години преди това, а синът му преди две. В края на живота му за него се грижат някои внуците му. Той има цели 12 внуци - 8 момчета и 4 момичета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар