събота, 26 януари 2019 г.

Българският борец Ник Кърчев

Следващият български професионален борец, който ще разгледаме е Ник Кърчев. Кърчев се бори в Съединените американски щати по времето на Дан Колов. За съжаление, обаче, информацията за него е ограничена, а на моменти и противоречива. И все пак, преглед на американската преса и американските генеалогични архиви разкри следните неща.

Ник Кърчев

Ник Кърчев е роден около 1889 г. в България. Истинското му българско име не е известно, тъй като в Америка той винаги се представя като Ник или Никълъс. Не е известно и кога точно емигрира там. За първи път името му се появява в американската преса през 1920 г. и оттам научаваме, че той си вади прехраната основно като фермер и живее в град Маркъс, щата Айова. Освен това научаваме и че от време на време Кърчев се изявява като професионален борец.

Първата му кеч борба, за която може да бъде намерена информация, е през януари 1920 г. в Сиукс Сити, щата Айова, където Кърчев се изправя срещу гръцкия борец Ник Стак. В местната преса се споменава, че местното българско и гръцко население имат голям интерес към борбата и доста от тях присъстват на нея. След упорита борба, която продължава около един час, българинът губи срещата, но все пак успява да спечели един от трите манша и оставя добро впечатление у зрителите. По това време Кърчев е борец от средната категория и тежи 65 кг., докато опонентът му е 72 кг.

Българинът Ник Кърчев срещу гръка Ник Стак

След борбата му с гърка Кърчев продължава да се бори от време на време и през 1922 г. се мести да живее в щата Монтана, където си намира работа като миньор. В Монтана през онези години има доста мини и те привличат много емигранти, включително българи. Тук е добър момент да си припомним българските борци Джордж Стийф и Дан Карл, които също се борят в Монтана няколко години преди това. През 1922 г. Кърчев се бори в монтанските градовете Бют, Анаконда, Хамилтън и др., както както и в съседния щат Уайоминг.

В Монтана информацията за Кърчев започва да става леко протоворечива. В местната преса се твърди, че е кеч ветеран, който през последните 12 години е загубил само три борби. Хиперболата е основен инструмент на професионалните борците от онези години и те често преувеличават с цел да привлекат повече интерес към борбите си. Както вече стана дума, липсва каквато и да е била информация за борби на Кърчев преди 1920 г., така че надали е бил такъв ветеран какъвто се твърди, че е бил. И все пак, твърдението е интересно и си струва да се отбележи. В Монтана Кърчев отправя дръзки предизвикателства към местните борци. Например, казва, че е готов да заложи $250 (което е около $3,700 в днешни пари) като гаранция, че може да победи предстоящия му опонент шест пъти в рамките на един час. За друга среща предлага да заложи дори $500, което е доста голяма сума за онези години.

Голямото предизвикателство на Ник Кърчев

През този етап от кариерата му като борец Кърчев записва редица победи. Временно работи и като борец в местен карнавал, където отправя предизвикателство към мераклиите от публиката: ако не успее да ги победи в рамките на 10 минути, ще им даде $10. 19-годишият местен борец Тед Досън и опитния Дейв Пайк са двамата, които си пробват късмета срещу българина на манежа на карнавала.

Тед Досън (горе) и Дейв Пайк

Конкретно сблъсъците с Пайк са интересни. Пайк, който е по-тежък с пет килограма, успява да победи Кърчев като печели два от трите манша благодарение на т.нар хватка toe hold. След това е насрочена среща-реванш, но е добавено допълнително условие - на Пайк му е забранено да използва toe hold хватка, а пък на Кърчев му е забранено да използва body scissors хватката (любимата хватка на българина). Втората им борба отново завършва с победа за Пайк, но победа този път е чрез дисквалификация - Кърчев в дисквалифициран, защото прилага body scissors хватката, а условието на борбата изрично забранява това.

Горе: Световният шампион Франк Готч демонстрира toe hold хватката
Долу: Световният шампион Джо Стекър демонстрира body scissors хватката

През януари 1923 г. се сблъскваме с поредната противоречива информация относно Ник Кърчев. Кърчев твърди в местната преса, че е победил борец на име Джак Билингс в съседен град. Сега този Джак Билингс иска реванш, но вместо той самия да се бори срещу Билингс, Кърчев записва жена си да се бори срещу Билингс. Казва се, че г-жа Кърчев е опитна боркиня, борила се е срещу мъже в миналото и тежи 97 кг. (Билингс е 60 и нещо килограма). После в местната преса е съобщено, като информацията очевидно идва от самия Ник Кърчев, че г-жа Кърчев е спечелила борбата с Билингс с лекота. Да, обаче, няколко дена по-късно от въпросния съседен град идват телеграми, подписани от зрители и от съдията на борбата, че твърденията на Кърчев не са верни. Не жена му, а той самият се е борил срещу Билингс и е загубил не само втората, но и първата борба. Нещата стават още по-заплетени няколко дена след това. Кърчев споделя в пресата, че е болен от туберкулоза и ще се връща в България, където ще се лекува от болестта. Той казва и че е бил роден през 1886 г. в град Маркъс, щата Айова, но родителите му са българи, които вече са се върнали в България, и затова сега и той се връща там. В официални източници (например, щатското преброяване на жителите на щата Ню Йорк през 1925 г.) може да бъде проверено, че Кърчев в роден в България, а не в щата Айова. Твърдението за туберкулоза също има вероятност да не е вярно. Защо Кърчев ще лъже за подобни неща? Не знам, но това, което знам със сигурност е, че скоро след това Кърчев напуска щата Монтана, но не отива в България, а в Суикс Сити, щата Айова. В местен указател от въпросния град става ясно, че Кърчев наистина е женен. Съпругата му е американка на име Бърнис. Двамата живеят там за кратко.

Г-жа Кърчев и предстоящата ѝ борба

В средата на 20-те Ник Кърчев и съпругата му живеят в Лакауана, щата Ню Йорк. Това е малък окръг близо до град Бъфало. Кърчев си намира работа във фабрика за производство на стомана и остава там години наред. Съпругата му Бърнис Кърчев почива през 1927 г., едва на 40-годишна възраст. Що се отнася до Ник той още през 1925 г. подновява борбите си. През следващите няколко години се бори спорадично, най-вече в Бъфало. Бори се в официални, карнавални и аматьорски борби. Най-активен е през 1930-1931 г., когато кечът се радва на значителна популярност в града и там идват борци от двете главни американски кеч организации по това време. Може би най-интересното нещо относно борбите му в Бъфало е борбата му на 27-ми април 1931 г. В същото кеч шоу трябва да се бори и популярният български борец Борис Димитров, но в крайна сметка това не се случва. Обаче, в главната борба, срещу бившия световен шампион в тежка категория Ед Дон Джордж, се бори друг популярен български борец. Кой е този борец? Легендарният Дан Колов.

Реклама от пресата: кеч шоу с българите Дан Колов, Борис Димитров и Ник Кърчев

Според наличната информация кеч кариерата на Ник Кърчев приключва през 1931 г. Като цяло, за съжаление, не се знаят много неща за него. Освен това, част от информацията е противоречива. И все пак, макар и да не се е борил много често, от репортажите от борбите му става ясно е, че е бил добър борец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар