неделя, 28 октомври 2018 г.

Георги Белов - борец, треньор, промоутър

Състезател по аматьорска борба. Професионален кеч борец. Цирков борец. Треньор на млади борци в американска гимназия и американски университет. Промоутър на аматьорски бокс. Мачмейкър и промоутър на кеч шоута. Всичко това описва българина Георги Белов. В настоящия материал ще се запознаем с кариерата му в Америка.

Георги Белов

Георги Белов е роден в село Драгоево, община Велики Преслав, през далечната 1900 г. Подобно на много други негови сънародници младият Георги решава да си пробва късмета в „страната на неограничените възможности”. Информацията тук е противоречива, но през 1914 или 1915 г. Белов пристига в САЩ и остава там до края на живота му. Първоначално се установява в щата Пенсилвания (където по това време е и Дан Колов) и работи каквото намери, но впоследствие е привлечен от една нова за него професия - професията борец.

През 1918 г. Георги Белов започва да проява интерес към борцовия спорт. Първо се бори като аматьор и не дълго след това се насочва към професионалната борба и по-конкретно към кеча. Подобно на легендарния Дан Колов, който също започва кеч кариерата си там три години преди това, първата кеч среща на Георги Белов, за която може да бъде намерена информация, е в град Питсбърг през януари 1920 г. В Америка както борцовото, така и официалното му име, е Джордж Белов. Във въпросната борба в Питсбърг Джордж Белов завършва наравно с гръцки борец. Любопитно е да се отбележи, че в главната двойка за вечерта се бори турчинът, роден на българска територия, Юсиф Хюсеин, който е едно от по-популярните кеч имена в Америка по това време.

Юсиф Хюсеин

През 1921 г. Белов се мести да живее в град Грийнвил, щата Пенсилвания, и именно там той се бори най-много по време на 21-годишната му кариера в американския кеч. Към 1921 г. Белов тежи около 79 килограма, което го прави борец от полутежката категория. Към края на кариерата му, обаче, той се бори в тежката категория. През зимата на 1921 г. и пролетта на 1922 г. Белов има няколко борби в Грийнвил и печели почти всичките от тях. И тогава, през юни 1922 г., той се изправя срещу един нов опонент, който ще стане най-големият му опонент в Грийнвил. Става дума за борецът от Сиукс Сити, щата Айова, Х. С. Смит.  По-нататък въпросният Х. С. Смит е рекламиран в Грийнвил и като Хари Смит и Хенри Смит. Смит и Белов имат голямо съперничество в Грийнвил и се борят един срещу друг четири пъти. По-интересното, обаче, е кой всъщност е въпросният Смит от Сиукс Сити. Самоличността му става ясна, когато в местната грийнвилска преса се появява негова снимка.

Хари Смит и реклама за борбата му срещу Георги Белов

Както се вижда от снимката, Хари Смит всъщност е популяреният български борец Харалампи Стефанов Стоев (Хари Стоев). Биографичните бележки относно Смит в грийнвилската преса потвърждават самоличността му - казва се, че е борец от полутежката категория, който е бил преподавател по борба в Университета на Уисконсин и който в момента се намира в Шибойган, щата Уисконсин (все неща, които описват Стоев). Няма как да знаем със сигурност защо Стоев използва псевдоним, когато се бори срещу сънародника му Белов, но може би просто не е искал хората в Шибойган и Ошкош (двата града, където Стоев се бори най-много по това време) да научават за тези борби.

Георги Белов (вляво) и Хари Стоев

Българите Георги Белов и Хари Стоев се борят един срещу друг общо четири пъти в Грийнвил (23-ти юни 1922, 30-ти юни 1922, 3-ти март 1923 и 10-ти март 1923). Първата им борба е с хендикап условие - Стоев трябва да победи Белов два пъти в рамките на един час. Ако не успее да го направи или Белов го тушира, то Стоев ще загуби срещата. Двамата се борят цял час и Стоев успява да запише само един туш над Белов. Съответно, Белов е обявен за победител. Втората им борба е до спечелване на два от три манша. Борят се общо 74 минути. Стоев печели първия манш за 47 минути, Белов взима втория за 18 минути и накрая Стоев печели третия манш за 9 минути. Третата им борба се развива по подобен начин, но с обратен резултат - Стоев печели първия манш за 47 минути, Белов печели втория за 19 минути и третия за 6 минути. Друго интересно нещо относно тази среща е, че третият човек на ринга също е българин. Съдията на третата, а и на четвъртата борба между Белов и Стоев, е българският борец от град Фарел, щата Пенсилвания, Георги Ночев (1896-1964). Ночев се бори в първата двойка за вечерта и след това реферира главната борба между сънародниците му. Иначе казано, трима от четирите борци във въпросното кеч шоу в Америка са българи, което само по себе си е доста интересен факт. Всъщност, думата шоу доста точно описва главната борба между Белов и Стоев и най-вече участието на Ночев в нея. Както Белов, така и съдията Ночев, са облечени в зелени спортни гащета, тъй като Ночев не се преоблича след борбата му и направо отива да реферира главната двойка. По време на срещата, след като се изправя от тепиха, Стоев директно започва да се бори с първия човек със зелени гащета, който вижда, само че няколко пъти този човек не е опонента му Белов, а съдията Ночев, което разбира се забавлява и разсмива публиката. Четвъртата борба между Белов и Стоев завършва само след два манша - Белов печели първия за 33 минути, Стоев печели втория за 16 минути, но в крайна сметка няма трети манш, тъй като Белов си изкълчва лакътя и не може да продължи да се бори. Така завършва серията от борби между българите Георги Белов и Хари Стоев. Две победи за единия и две победи за другия. Уви, няма пета и финална борба между тях.

Грийнвилската преса относно борбите между Белов и Стоев

Веднага след втората му борба със Стоев, Георги Белов се пробва в ново поприще - цирков борец. През летата на 1922 и 1923 г. Белов пътува с циркове в щатите Илинойс и Мисури и се бори както с мераклии от публиката, така и с други професионални борци. През онези години цирковите борби са източник на добър приход за професионалните борци, тъй като гарантират редовни борби. Години по-късно Белов се бори и в местен карнавал в Грийнвил.

В периода 1924-1927 г. Белов продължава да участва в кеч срещи. През 1925 г. се бори за първи път в щата Индиана. През 1926 г. пък стъпва на ринга срещу утвърдени имена като Бил Димитрал (една от най-големите гръцки кеч звезди в Америка) и Крис Джордан (бивш световен шампион по кеч в средна и полусредна категория). Бори се и в кеч шоута, където топ звезди като Джим Лондос и Джо Малчевич са в главната двойка. В средата на 1927 г. Белов временно спира да се занимава с кеч. През 1927 г. той се жени за българка (Мери е американското ѝ име, българското не е известно), а през 1928 г. им се ражда син - Джордж младши.

Популярните борци Бил Димитрал (вляво) и Крис Джордан

През 1930 г. Белов отново се завръща към борбата, но не към професионалната кеч борба, а към аматьорската борба. През следващата година той и американецът Барни Перифино въвеждат борбата като спортна дисциплина в местната грийнвилска гимназия. Белов е треньор по борба там близо 15 години. Първо помощник-треньор, а после и главен треньор. През 1931 г. започва да тренира и борците в местния университет, а пък през 1936 г. отваря и собствена зала за тренировки по борба. Казано накратко, Белов е един от най-големите борцови дейци в Грийнвил и важна фигура в развитието на спортната борба там. Що се отнася до кариерата му като професионален борец, през 1931 г. той отново започва да се бори, спорадично, в кеч срещи и това продължава до 1941 г., когато е последната му известна борба.

Макар и кариерата му на ринга да приключва, Георги Белов продължава да се занимава с кеч още дълги години в ролята на мачмейкър и промоутър. Всичко започва през 1931 г. в Грийнвил, когато Белов промотира шоу за първи път. Първите му стъпки в промоутърската професия, обаче, не са свързани с кеч. Първоначално Белов е организатор на аматьорски боксови мачове. Понякога в програмата му има и аматьорска борба или кеч, но като цяло от 1931 до 1940 г. той промотира основно аматьорски бокс. Белов организира боксови срещи в градовете Грийнвил, Андовър, Франклин и Гроув Сити. След Втората световна война той напуска Грийнвил, където е живял над 20 години, и се мести да живее в град Кент, щата Охайо. Именно в този щат българинът става промоутър на кеч шоута.

Грийнвилската преса относно боксовите срещи, промотирани от Георги Белов (1939 г.)

Макар и телевизията в САЩ да се ражда през 1928 г., тя добива по-значителна популярност чак през втората половина на 40-те. Едни от най-гледаните телевизионни шоута в края на 40-те и началото на 50-те са седмичните кеч шоута, които се излъчват в тогавашния американски национален ефир. Кеч звезди като Горджъс Джордж, Бъди Роджърс, Антонино Рока, Лу Тез и др. стават изключително популярни имена и интересът към кеча в Америка нараства много. Българинът Георги Белов вижда добра бизнес възможност в това. Нашенецът вече има опит не само в самите кеч борби, но и в промотирането на кеч шоута. И така, след дълго отсъствие от кеч сцената, през 1950 г. Белов се завръща към кеча, но този път като мачмейкър и промоутър. Белов не само, че организира самите шоута, но и решава кои борци ще се изправят един срещу друг (и съответно кои ще са победителите).

Реклами за две от кеч шоутата на Георги Белов (1952 г.)

В периода 1950-1955 Белов промотира редица шоута в охайските градове Уорън, Брукфийлд (Масури), Масилон, Кошоктон, Орвил и Медина. Също и в пенсилванския град Ойл Сити. Голяма част от борците, които участват в шоутата на Белов са от борците на влиятелните кеч промоутъри Джак Пфефър и Ал Хафт (главните кеч организатори в щата Охайо по това време). През годините в шоутата на Белов участват един куп популярни кеч имена, като например: легендарният грък Джим Лондос, един от най-легендарните злодеи в историята на кеча Шейхът, легендарната женска световна шампионка Фабюлъс Мула, колоритният Тони Оливас, световните шампиони по кеч в полутежка категория „Железният” Мартино Анджело и Франки Талабър, експертите по отборен кеч д-р Джери Греъм и д-р Галагър, популярните кеч-джуджета Скай Лоу Лоу и Фъзи Кюпид, вожда Лоун Игъл, Горджъс Джордж Грант, Фермера Джоунс, „Професор” Рой Шайър, Ръфи Силвърстейн, Ал Уилиямс, Тор Ямато, Рип Хок, Рей Стивънс и др. интересни кеч образи. Дори и българският борец Васил Ненов се бори в шоутата на Белов.

Популярни кеч имена, които участват в шоутата на Георги Белов:
Джим Лондос, Шейхът, Фабюлъс Мула, Тони Оливас, Мартино Анджело
Франки Талабър, д-р Джери Греъм, д-р Галагър, Скай Лоу Лоу, Фъзи Кюпид
Лоун Игъл, Горджъс Джордж Грант, Фермера Джоунс, Рой Шайър, Ръфи Силвърстайн
Ал Уилиямс, Тор Ямато, Рип Хок, Рей Стивънс, българина Васил Ненов

Според наличната информация Георги Белов спира да се занимава с кеч през 1955 г. Години по-късно той се пенсионира и се премества да живее в щата Флорида, където почива през 1985 г. Как следва да бъде запомнен той? Като един от българите с най-продължителна кариера в американския кеч, но също така и като един от първите български борци-аматьори в Америка. Като кеч борец няма кой знае колко значителни успехи и не се бори на много места, но за сметка на това като промоутър той е вторият най-успешен български кеч промоутър в чужбина (най-успешният е Илия Елчинов).

Няма коментари:

Публикуване на коментар