петък, 29 юни 2018 г.

Българският борец Хари Стоев в Америка

В предишния материал за кариерата на българския професионален борец Хари Стоев се запознахме с първите му няколко години в кеча и по-конкретно с борбите му в щата Уисконсин. Именно в Уисконсин са повечето от най-големите му успехи. В настоящия материал ще разгледаме останалата част от кариерата на Стоев.

Хари Стоев се бори в САЩ от 1917 до 1932 г., с пауза от около година, тъй като тогава не е в Америка, но с причината защо е извън страната ще се запознаем по-надолу. Кариерата му като борец започва в град Дъбюк, щата Айова, където Хари се обучава при популярния борец Хенри „Хайни” Енгел. От септември 1917 до октомври 1919 г. Стоев се бори единствено в този град. След това от края на 1920 до средата на 1924 г. борбите му са предимно в щата Уисконсин и най-големите му успехи също са там. Той става двукратен шампион на щата Уисконсин по кеч в средна категория, бори се за световната титла по кеч в средна категория и дори записва хендикап победа над бившия световен шампион Станислав Збизко. Повече подробности относно този етап от кариерата на Стоев можете да научите от предишната статия за нея. Останалата част от кариерата на Хари Стоев в САЩ ще обобщим сега под формата на поредица от любопитни факти.

Според наличната информация по време на 15-те години на Хари Стоев като професионален борец в САЩ той се бори в 15 различни американска щата - Айова, Индиана, Уисконсин, Тенеси, Илинойс, Кентъки, Мичиган, Охайо, Пенсилвания, Мисури, Аризона, Оклахома, Мисисипи, Луизиана и Канзас. Възможно е да е имал борби и в други щати, за които към момента липса информация. Сред опонентите му има всякакви борци - с местна, регионалнa и националнa слава, включително няколко бивши и бъдещи световни шампиони.

Истинското име на Хари Стоев е Харалампи Стоев, но в България той познат под името Хари Стоев и затова е запомнен като Хари Стоев. В Америка най-често се бори под името Хенри Стоев. Обаче, когато започва кариерата си през първите две години е известен като Хенри Строев. Когато напуска град Дъбюк чак тогава в рекламните материали започват да го представят като Хенри Стоев. През годините Хари се бори и под две други имена. Например, през юни 1922 г. Стоев се бори за първи път в град Грийнвил, щата Пенсилвания. Главният му опонент там е друг български борец на име Георги Белов, който е местната кеч звезда в Грийнвил. Двамата се борят няколко пъти и там Стоев е представян с името Хари Смит. Три години по-късно Хари се премества да живее в щата Тексас. Там той се бори в няколко различни града и навсякъде е известен като Хенри Стоев. Навсякъде, с изключение на град Порт Артър. В Порт Артър българинът Стоев се представя под псевдонима Иван Кослов и е рекламиран като руснак. Използването на псевдоними и фалшиви народности е редовен прийом в кеч борбите през онези години. Причините за това са различни, но най-често са финансови. Например, конкретно що се отнася до случая с Порт Артър местният кеч организатор (или самият Хари) най-вероятно просто е решил, че руски борец ще привлече повече зрителски интерес в града отколкото български борец.

Хари Стоев и различните му псевдоними (снимки от старата преса)

В Америка освен срещу гореспоменатия Белов, Хари се бори и срещу други български борци - Борис Димитров, Никола Велков и Майк Стайн. Пътят му се пресича и с този на Дан Колов, но двамата никога не се борят в официална среща. През октомври 1926 г. Стоев и Колов имат насрочена борба в Грийнвил, щата Мисисипи, обаче Стоев не се появява и е заменен от Борис Димитров.

Любопитно е да се отбележи, че през май 1922 г. за кратко Хари влиза в нова роля, непозната за него до този момент. Той става менажер на популярния грузински атлет и борец Мариян Матиджевич. Матиджевич е легенда в Грузия и е известен с огромната си физическа сила. Както много други атлети в онези години, той отива в Америка, за да търси по-голяма слава и пари. Планът на Стоев е двамата да пътуват заедно - Стоев да се бори, а Матиджевич да прави силови демонстрации, и така да си вадят прехраната. Партньорството между двамата, обаче, трае само няколко седмици.

Хари Стоев става менажер на Мариян Матиджевич

Когато започва кариерата си като професионален борец Хари Стоев е борец от средната категория, но през средата на 20-те минава в полутежката. Това му позволява да се бори с няколко големи имена както от полутежката, така и от тежката категория като например опасния Руди Дусек и бившия световен шампион Ад Сантел. Нещо повече, на 10-ти ноември 1925 г. в щата Мисисипи Стоев получава и шанс да се бори за световната титла в полутежка категория. За съжаление след 77 минути борба настоящия шампион Кларънс Юклънд печели срещата и така запазва титлата си.

Световният шампион Кларънс Юклънд

По принцип Стоев има дълги крака и често ги използва като преимущество по време на борбите. През 1925 г. в Тексас той става известен с една нова хватка, т. нар. leg twist на английски. Трудно е тя да бъде описана с думи, но в общи линии Хари усуква краката на опонентите му по такъв начин, че те нямат друг избор освен да се признаят за победени. Тази хватка му печели доста срещи. Друга хватка, което Стоев използва често е хватката ножици. Тя е популяризирана от легендарния световен кеч шампион Джо Стекър и през онези години е считана за една от най-ефективните и опасния кеч хватки.

Световният шампион Джо Стекър демонстрира хватката ножици

Като цяло нещата за Хари се развиват добре. Бори се редовно, има добра репутация като борец, печели голяма част от срещите си и т.н., но тогава през есента на 1926 г. и нещата се променят. Американските власти решават, че Стоев пребивава незаконно в САЩ и затова той е депортиран обратно в родната му България.

Първата депортация на Хари Стоев (1926 г.)

Хари прекарва една година у нас и през есента на 1927 г. отново се завръща в Америка и по-конкретно в щата Уисконсин, където са били първоначалните му успехи в американския кеч. Борбите започват отново и успехите не са далеч зад тях. На 9-ти февруари 1928 г. в град Ошкош Стоев побеждава настоящия шампион Хауърд Блейзър и така става шампион на щата Уисконсин по кеч в полутежка категория. Във въпросната борба Хари печели втория манш с вариация на популярната му усукваща хватка и контузва Блейзър до такава степен, че шампионът не може да продължи да се бори за трети манш. Не е известно дали/кога Стоев губи титлата, но самият факт, че печели щатската титла и в тази категория, след като преди години е бил шампион в средната, определено е значим. Не са много борците, които са били шампиони в две различни категории.

Хари Стоев печели титлата на щата Уисконсин по кеч в полутежка категория от Хауърд Блейзър

В началото на 30-те Хари се премества да живее в град Форт Уейн, щата Индиана, и там се пробва в ново поприще - организатор на кеч борби и боксови срещи. За целта той закупува местна зала. Популярни имена като Джо Саволди (последният опонент на Дан Колов), Еверет Маршал (бъдещ световен шампион), Реджиналд Сики (опонент на Дан Колов в София) и други се борят в кеч шоутата на Стоев.

Може би най-големият мач в кариерата на Хари Стоев в САЩ е мачът му срещу световния шампион по кеч в полутежка категория Хю Никълс, който се провежда в град Далас, щата Тексас, на 4-ти април 1932. Титлата е заложена. И двамата са специалисти по хватките с крака и феновете искат да видят кой от двамата е по-добрия. Пред препълнена зала с 6 хиляди зрители, Стоев и Никълс се борят цели два часа. Шампионът печели първия манш за 102 минути, българинът печели втория за 13 минути и нито един от двамата не успява да спечели третия манш преди изтичането на двучасовия времеви лимит на срещата. Борбата е толкова оспорвана, че две седмици по-късно е насрочен реванш, който Никълс печели за 1 час и 16 минути.

Световният шампион Хю Никълс

Около срещата на Хари Стоев със световния шампион Хю Никълс има и нещо друго, което е любопитно да се отбележи. В Далас Стоев е рекламиран като австриец. Това са повтаря няколко пъти и не само в Далас. Даже в една борба го представят като Хер вон Стоев. Отново, финансовите интереси са си финансови интереси. Някой е решил, че австрийски борец ще продаде повече билети от български борец и така и става. През онези години, когато хората все още получават повечето от информацията си от местната преса, е лесно да рекламираш борец като австриец, въпреки че само през няколко града той се бори като българин.

Както стана дума по-напред, Хари Стоев е депортиран за първи път през 1926 г. Една година по-късно той се връща в САЩ, но стратегически не пристига директно на пристанище в САЩ, а отива в Канада, откъдето нелегално (т.е. без паспорт) отново влиза в САЩ. Нелегалното му пребиваване в Америка остава незабелязано от местните власти в продължение на няколко години. Отнема им цели четири години да усетят, че Стоев е нелегално в страната, но в крайна сметка през 1931 г. те започват процедурата по повторно депортиране на Стоев. Стоев казва на властите, че първата му депортация е била неправилна. Той твърди, че е бил натопен от конкурентен кеч организатор и тъй като все още не е знаел добре английски не е могъл да се защити както трябва и да докаже невиността си. Затова той отново се е завърнал в САЩ, нелегално, за да обори предишната депортация и докаже, че не е трябвало да бъде депортиран през 1926 г. Поне това е историята на Стоев, но американските власти не си променят мнението и в крайна сметка през май 1932 г. Хари Стоев е депортиран обратно в България за втори и последен път.

Втората депортация на Хари Стоев (1932 г.)

Така приключва кариерата му като борец в САЩ. Макар и нещата за Хари Стоев в Америка да завършват по негативен начин като цяло той постига доста като борец там. Три пъти става шампион на щата Уисконсин (в две различни категории), няколко пъти се бори за световна титла (в две различни категории) и като цяло се изправя срещу редица популярни борци. Кариерата му в САЩ може и да приключва през 1932 г., но най-голямата му слава тепърва предстои и тя ще бъде в родната му България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар