неделя, 29 юли 2018 г.

Хари Стоев и борбите му в чужбина

Кеч кариерата на българския професионален борец Хари Стоев (или Хенри Стоев както е известен в чужбина) започва в Съединените американски щати през 1917 г. и приключва в България през 1946 г., но междувременно той се бори и в други страни. В настоящия материал ще разгледаме борбите му във въпросните страни. У нас се твърди, че Стоев се е борил и в Германия, Италия, Испания, Португалия и Швеция, обаче това твърдение не може да бъде потвърдено. Страните, в които със сигурност се е борил са следните.

Хари Стоев

Турция и Кипър

Хари Стоев емигрира в Америка през далечната 1913 г. За първи път той се завръща в родната си България през 1926 г. и после отново през 1932 г. (с интересната причина защо се завръща у нас се запознахме тук). Първото му завръщане трае една година, докато второто е за по-постоянно. Конкретно през 1932 г. ситуацията в България е такава, че професионалната борба у нас е в голям застой и е невъзможно да си вадиш прехраната като борец в България. По тази причина след като се завръща у нас Хари веднага започва да търси възможности за борби в чужбина. Първата такава възможност се появява само няколко месеца след като се е завърнал у нас. Хари, Евстати Георгиев (професионален борец, но също и председател на Клуба на българските борци-аматьори) и Димитър Стойчев получават предложение да се борят в Турция и по-точно в Измир. По това време кеч борбите тепърва навлизат в Турция и все още не са чак толкова популярни там, колкото ще станат само няколко години по-късно. Съответно, престоят на Стоев и Георгиев в южната ни съседка е кратък. След това Стоев и няколко от турските борци отиват в Кипър и имат няколко борби в столицата Никозия. Според наличната информация, това са първите кеч борби в историята на Кипър. Интересно е да се отбележи, че в Кипър го рекламират като кипърско-американски борец и ученик на легендарния Джим Лондос. Разбира се, Стоев няма нищо общо нито с Кипър, нито с Лондос, но явно местния кипърски кеч организатор решава, че ако представи Стоев като борец с местни корени това ще привличе повече зрителски интерес.

Хари Стоев в кипърската преса:
Кипърско-американският борец Хенри Стоф (Хараламбос Стефану) е ученик на великия Лондос

Франция

През есента на 1933 г. френският промоутър Раул Паоли започва да организира кеч галавечери в 18-хилядната зала „Пале де Спор” в Париж. Главните звезди в тези борби са френският световен кеч шампион Анри Деглан и българският „Кинг Конг” Дан Колов. Кечът моментално придобива голяма популярност в цяла Франция. Не минава много време и европейската преса, в това число и българската, започва да пише за кеч борбите в Париж. Именно така Хари Стоев научава, че Дан Колов е в Париж. Двамата се познават от годините им в Америка. Хари не губи време и веднага пише на Дан с молбата Дан да му уреди борби във Франция. И така, през февруари 1934 г. Хари Стоев отива да се бори във Франция.

Френската преса за дебюта на Хари Стоев в Париж

Първата му борба там е на 22-ри февруари 1934 г. в Троа. Хари се изправя срещу канадeца Дик Перон. Перон, който е известен с грубия си стил на борба и честото му неспазване на кеч правилата, се превръща в един по-големите опоненти на българина във Франция. Нещо повече, година и половина по-късно двамата се борят един срещу друг и в България. Конкретно първата им среща, тази в Троа, завършва с дисквалификация. После си разменят няколко победи и също имат и равенства. На 5-ти март Стоев дебютира и в „Пале де Спор” в Париж и побеждава бъдещия френски шампион по кеч в полутежка категория Габриел Мартинвил. Общо взето така започва кариерата на Стоев във Франция.

Канадецът Дик Перон

Хари Стоев се бори във Франция от февруари 1934 до март 1938 г. Разбира се, не е постоянно там - ходи и на други места и после отново се завръща във Франция. Париж, Бордо, Лил, Марсилия, Нант, Тулуза, Амиен, Лион, Лимож и др. са френските градове, където има борби. Изправя се срещу борци като италианеца Мишел Леоне (бъдещ световен шампион), унгареца Стан Кароли (европейски шампион в полутежка категория), французина Рене Мишо (протеже на Дан Колов), американеца Джордж Уилсън, гърка Хари Мамос, шведа Оскар Нигрен, австралиеца Бони Муир и др. Поради факта, че Хари е борец от полутежката категория, той не успява да добие големи лаври във Франция, тъй като там борците от тежка категория са на най-голям почит. Няколко други български борци от тежката категория имат по-успешни кариери във Франция от него, но все пак Хари Стоев си изгражда стабилна репутация там, която му позволява да се развива като борец и в други страни. По това време Франция е столицата на кеча в Европа и ако се бориш редовно там това е доказателство, че не си случаен борец, а борец с добри умения.

Реклама за борба на Хари Стоев в Париж

Англия

Като изключим САЩ и България, Англия е мястото, където Хари Стоев постига най-голямата си слава. За първи път той се бори там на 27-ми юли 1934 г. в Плимът. Конкретно в Плимът Хари много бързо трупа популярност. Той започва там като борец в първата борба за вечерта и само един месец по-късно вече се бори в главната двойка. Прочува се с опасната си хватка, при която така усуква краката на опонента си, че въпросният борец не може да продължи борбата поради контузия. В Плимът Стоев има редица големи победи през годините, включително над уважавани английски кеч имена като „Булдога” Бил Гарнън (великобритански шампион по кеч в тежка категория), Сам Рабин (бронзов олимпийски медалист по свободна борба), Клем Лорънс, Железният Херцог, Франсис Грегъри, Чарли Грийн и др. Първата, и една от малкото, му загуби в Англия е от популярния поляк Макс Краузър, който изхвърля нашенеца извън ринга и така печели срещата, тъй като Стоев не успява да се върне на ринга в рамките на необходимото време. Други две големи имена, който се борят със Стоев са бъдещия световен шампион Били Уотсън и „Донкастърската пантера” Джак Пай. Една от борбите между Пай, който е може би най-популярният английски борец по това време, и българина Стоев е заснета на видео и излъчена във великобританските кина, обаче уви най-вероятно кадрите вече не съществуват в наши дни.

Хари Стоев побеждава олимпийския медалист Сам Рабин

Хари Стоев се бори в Англия, спорадично, от юли 1934 до април 1938 г. Най-вече в Плимът и Лондон, но и на други места. През голяма част от това време Хари е единственият български борец на острова. За разлика от Франция, в Англия борците от полутежката категория получават повече внимание и често се борят с борци от тежката категория. Това позволява на Хари да участва в доста главни срещи и да се изправи срещу редица популярни имена.

Реклама за борба на Хари Стоев срещу Джак Пай

Канада

През октомври 1935 г. Дан Колов и Хари Стоев отиват за един последен път в Северна Америка. Докато са там Колов довърша делата си в САЩ, а Стоев се бори за първи път в Канада. През годините Дан се е борил многократно в Монреал и е добър приятел на местния кеч организатор Лусиен Риопел. Дан препоръчва Стоев на Риопел и така Хари се бори три пъти в Монреал. В Монреал Хари е представен като протеже на Дан Петров (псевдонимът, с който Дан Колов е известен в Монреал). И трите му борби са равенства, като най-значимото от тях е с популярния американски борец Франк Джъдсън.

Монреалската преса относно дебюта на Хари Стоев

Швеция

През февруари 1937 г. Стоев участва в 10-дневен кеч турнир в Гьотеборг. Сред участниците са популярни професионални борци като Йохан Риштхоф (двукратен олимпийски златен медалист по борба свободен стил), Макс Краузър, гиганта Леон Грабовски и др.  Стоев завърша извън челната четворка.

Унгария

Според наличната информация последната чужда страна, в която се бори Хари Стоев е Унгария. От края на март до началото на май 1938 в Будапеща се провежда европейски шампионат по кеч. Това е едва вторият кеч турнир в историята на унгарската столица (първият е предишната година). В шампионата участват над 25 борци, включително петима българи. Един от българите е Хари Стоев. Той се включва към турнира в средата на април. Хари завършва извън челната тройка, но все пак по време на шампионата той се изправя срещу завидни имена като американеца от етиопски произход Реджиналд Сики, латвиеца Марк Пасман, унгарците Майк Брендел и Стан Кароли, бразилеца Жозе Дионисио, англичанина Кинг Къртис и др.

Реклама за борба на Хари Стоев в Будапеща


И така приключват борбите на Хари Стоев в чужбина. От лятото на 1938 г. натам до края на кариерата му като борец той се бори само в родната му България. Не може да се отрече, че макар и през онези години да има по-успешни и по-популярни от него български борци в чужбина, Стоев несъмнено е едно от главните български кеч имена в чужбина през 20-те и 30-те. Печели две щатски титли в Америка и се бори редом с пионерите на борбата кеч в страни като Франция, Англия и Унгария. Разбира се, обаче, най-голямата му слава е в родната му България и в следващия материал ще разгледаме именно борбите му у нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар