неделя, 25 март 2018 г.

Джордж Гоцов - борби на ринга и проблеми със закона извън ринга

Следващият български професионален борец от Америка от времето на Дан Колов, който ще разгледаме, е интересен образ. Става дума за бореца, известен с псевдонима Джордж Гоцов. Той се бори на американските кеч рингове около 15 години, но всъщност най-любопитното при него са многократните му сблъсъци със закона.

Джордж Гоцов е професионален борец, който участва в кеч срещи в САЩ от 1918 г. до средата на 30-те. Подобно на много други български емигранти там, в Америка той приема по-англоезично първо име - Джордж. Преглед на американските генеалогични архиви успя да хвърли малко светлина върху неговата личност, но не изцяло. В онези години съхраняването на информация не е толкова методично и има пропуски, а и понякога съхраняваната информация не е точна. В този ред на мисли, около личността на Джордж Гоцов могат да бъдат намерени противоречия в различните източници. Роден е в България или през 1895, или през 1897 г. Вероятно, но не със сигурност, българското му име е Васил. Фамилията му най-вероятно е Гоцов, но понякога може да бъде срещната и като Гацов (както в официални документи, така и в кеч статиите за него). Възможно е да е имал македонска жилка. Единственото, което може да се потвърди със сигурност е, че емигрира в САЩ през 1914 г. и че има съпруга на име Вера. Оттам-нататък другите му биографични данни не могат да бъдат потвърдени изцяло. За съжаление не може да бъде намерена и негова снимка.

Кариерата му в американския кеч

Дебютът на Джордж Гоцов като професионален борец е на 27-ми декември 1918 г. в град Масилон, щата Охайо. По това време той работи в стоманопреработвателното предприятие в Масилон и си пробва късмета в кеч борбите като странично занимание с цел изкарване на някой допълнителен долар. Първата му среща е срещу борец, известен с псевдонима Младия Килонис, който е протеже на популярния гръцки борец Джон Килонис. Българинът печели борбата.

Младия Килонис - първият опонент на българина Джордж Гоцов

Втората му борба е по-интересна. Не толкова заради самата борба, а заради това, че Дан Колов се бори в главната двойка за вечерта. По това време Колов още няма дори две години като професионален борец и „централата” му все още е в град Питсбърг, който е в съседния на Охайо щат Пенсилвания. Според наличната информация това е първият и единствен път, когато пътищата на двамата български борци се пресичат. Въпросната вечер и двамата печелят срещите си.

Българите Дан Колов и Джордж Гоцов печелят борбите си в град Масилон (януари 1919 г.)

Почти цялата борцова кариера на Гоцов протича в щата Охайо. Единствено за кратко през пролетта на 1919 г. той се мести да живее в щата Северна Каролина, където за борбите му е рекламиран с прякора „Македонският демон” (заигравка с прякора на популярния гръцки борец Бил „Гръцкият демон” Димитрал). В Охайо Гоцов се бори в градове като Масилон, Ксениа, Кълъмбъс, Кантън и др. Доста от опонентите му са гръцки борци.

Гоцов е борец от полусредната категория и теглото му варира между 65 и 67 кг. Понякога се бори и в средната категория. Като цяло, макар и да се занимава дълго време с професионална борба, кеч срещите му са доста спорадични. Липсата на резултати с негово участие говори, че за него борбите са били странично занимание, а не главен източник на препитание както за повечето от другите му български колеги в САЩ по това време. И все пак, Гоцов успява да си изгради добра репутация като борец в щата Охайо. В един момент той се самопровъзгласява за шампион по кеч на град Масилон и дори започва да има претенции към титлата на щата.

Най-голямата среща в кариерата му безспорно е борбата му на 1-ви януари 1925 г. в град Ксениа. Тогава българинът се изправя срещу настоящия шампион Джак Рейнълдс в мач за световната титла по кеч в полусредна категория. Срещата им е до спечелване на два от три манша. Гоцов печели първия за 8 минути, но губи втория за 17 минути и се контузва, което не му позволява да продължи да се бори. Рейнълдс остава световен шампион.

Световният шампион Джак Рейнълдс и реклама за борбата му с българина Джордж Гоцов

Не е ясно точно кога приключва кариерата му на ринга, но това се случва някъде в средата на 30-те. Известно е, че скоро след това Гоцов се захваща с ресторантьорство.

Проблемите му със закона

За съжаление борбите му не са единственото нещо, заради което е коментиран по страниците на американската преса. Преглед на вестниците от онези години показва, че Гоцов многократно има проблеми със закона в щата Охайо. Сред провиненията му:

През 1920 г. полицията нахлува в бардак и арестува четири човека - собтсвеника на къщата, труженичка и двама посетители. Един от посетителите е Джордж Гоцов.

През 1930 г. е арестуван заради нанесен побой, но в крайна сметка обвиненията срещу него са свалени поради липса на доказателства.

През 1931 г. българинът Джон Колов е задържан по подозрение, че е собственик на три нелегални слот машини, но впоследствие Джордж Гоцов признава на властите, че всъщност не Колов, а той е собственикът на машините.

Само няколко дена след горния случай Гоцов неволно става съучастник в убийство в град Кантън. Престъпник на име Джим Спирос взима пари от местни заведения като им обещава, че ще ги оведомява кога федералните власти ще идват да проверяват за алкохол (това са годините на Сухият режим, когато алкохолът в САЩ е забранен). Един от хората, които Спирос се опитва да изнудва е местния гангстер Джордж Паладинос (още познат като Джордж Палиадис). Един ден Паладинос и българина Гоцов срещат Спирос в местно кафене, следва конфронтация и в крайна сметка Паладинос застелва Спирос пет пъти. След това Паладинос и Гоцов излизат от кафенето и напускат града. По-късно същия ден Гоцов се завръща в Кантън и се предава на полицията. Той се съгласява да свидетелства и разкрива, че всъщност Паладинос е убил Спирос при самозащита, тъй като Спирос също е имал пистолет. След това Паладинос, с насочен пистолет към главата на българина, е накарал Гоцов да го закара извън града и го е инструктирал да се предаде на полицията с идеята, че самият Паладинос също ще се предаде няколко дена по-късно (и така и става). Гоцов прекарва известно време в затвора, но в крайна сметка е освободен.

На снимката: гореспоменатият убиец Джордж Паладинос

Няколко месеца след горните събития Гоцов е арестуван отново за притежание на нелегално оръжие. Полицаи го виждат да дава оръжието на жена му и под този предтекст нахлуват в къщата на Гоцов. Там те намират гореспоменатия му сънародник Джон Колов и го арестуват заради подозрение, че като ги е чул да влизат е излял незаконно притежаван алкохол в тоалетната.

През 1943 г. Гоцов отново има проблеми със закона. Полицията нахлува в къщата му, където по това време се провежда нелегална покер игра. Сред арестуваните картоиграчи е и друг българин на име Борис Станов.

През 1946 г. е последният известен арест на Гоцов - този път заради продажба на алкохол без лиценз.

Заключение

Целта на този блог винаги е била да запознава читателя със забравени български професионални борци и реалните факти за тяхните животи и кариери. Понякога, уви, тези факти не представят въпросните българи в добра светлина. Джордж Гоцов е именно такъв случай. Макар и да е оставил следа главно с незаконните си действия все пак си струва да бъде споменат. За добро или лошо той е част от историята на българите в професионалната борба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар