неделя, 27 август 2017 г.

Дан Колов и мистерията на европейската кеч титла/диамантения пояс

В настоящата статия ще разгледаме един интересен момент, свързан с легендарния български борец Дан Колов, или по-точно ще се опитаме да дадем обяснение на една мистерия относно неговата кариера. Както вече се запознахме в материала за борбите му във Франция, Дан Колов е двукратен европейски шампион по кеч в тежка категория (френска версия). Ако прочетете повечето български материали за Дан там ще срещнете и информацията, че е и носител на диамантения пояс. Обаче, някога виждали ли сте снимка на Дан Колов с европейската титла или диамантения пояс? Не, и аз също не съм виждал. Настоящата статия ще се опита да хвърли малко повече светлина относно тези мистериозни титли.

Европейската титла по кеч в тежка категория (френска версия)

В периода октомври 1935-януари 1936 г. френската кеч федерация организира турнир за коронясването на европейски шампион по кеч в тежка категория. Във финалната среща французинът Анри Деглан побеждава грузинеца Кола Квариани и така става първият европейски кеч шампион в тежка категория (френска версия). По време на почти целия турнир за новата титла Дан Колов е в Америка, така че не може да вземе участие в него. Скоро след завръщането му в Париж Дан получава възможност да се бори за титлата и през април 1936 г. той побеждава Деглан. Така Дан Колов става вторият европейски шампион по кеч в тежка категория (френска версия). През март 1937 г. Дан е победен от американеца от португалски произход Ал Перейра (също познат като Ал Пери), но през ноември 1937 г. българинът си връща титлата и в крайна сметка така и не я губи повторно, тъй като няколко месеца по-късно Дан се оттегля от ринга поради здравословни проблеми. През 40-те години титлата отново се завръща и вече за нея се борят други борци. Накратко, това е историята на европейската титла по кеч в тежка категория (френска версия).

Анри Деглан

Тук е добър момент да се отбележи, че по принцип шампионските пояси/колани не са чак толкова популярни в Европа през годините, когато Колов се бори в Европа. До 30-те години на миналия век гръко-римската професионална борба е най-популярният тип професионална борба в Европа. При този тип борби срещите обикновено са част от турнир и накрая на турнира победителят получава купа, медал или някакъв друг трофей. В европейската професионална борба дотогава има доста малко шампионски пояси/колани. Поясите са популярни предимно в САЩ, но дори и там шампионите носят шампионските си пояси само в редки случаи. Казано иначе, не е както в наши дни, когато шампионите постоянно могат да бъдат видяни с тяхните шампионски колани. В този ред на мисли, не е изненадващо, че не може да бъде намерена снимка нито на Деглан, нито на Колов с европейската кеч титла. Дори и в срещите, където двамата се борят за титлата, дори и там шампионът не носи никакъв шампионски колан. И така изниква следният въпрос: въобще имало ли е европейски кеч колан/пояс или шампионът просто е носил призванието европейски шампион без да има колан/пояс? Отговорът на този въпрос е да - имало е шампионски пояс. Защо съм на това мнение? Заради Ал Перейра. Същестува фотосесия с Перейра от 1937 г. , където той носи шампионски пояс.

Ал Перейра с европейската титла

Наличната информация за кариерата на Ал Перейра сочи, че той печели една и единствена кеч титла - европейската кеч титла в тежка категория (френска версия) и то точно през 1937 г. Съответно, логичното заключение е, че шампионският пояс, с който е сниман Перейра, е именно европейската титла по кеч в тежка категория. Това заключение може да бъде потвърдено и от следната снимка, публикувана в местната преса в град Сан Хосе, която казва, че поясът на Перейра е европейската кеч титла.

Ал Перейра с европейската титла


И тук нещата стават интересни. Поясът, носен от Перейра, може да бъде видян около кръста и на друг борец - борец, който никога не е бил европейски шампион (френска версия), но въпреки това няколко години носи пояса. Кой е този борец? „Абисинската пантера” Реджиналд Сики. През първата половина на 30-те години на 20-ти век Сики обикаля редица страни и навсякъде носи със себе си въпросния шампионски пояс. Сики се бори в Америка, Канада, Германия, Полша, Унгария, Франция, Египет, Гърция, Франция и др. Поясът е със Сики дори и за първата му борба с Дан Колов в София. В някои от въпросните страни Сики се саморекламира като европейски шампион и твърди, че това му е шампионския пояс.

Реджиналд Сики

Нещата стават още по-заплетени, ако се вгледаме в самия пояс. Трудно е да се прочете от снимката, но с малко напън на пояса може да се различи следния текст на испански: „шампион на шампионите, свободна борба, 1929 г., Мадрид”. В годините, когато Сики обикаля света с въпросния шампионски пояс той твърди, че го е спечелил в турнир в Мадрид през 1929 или 1930 г. и наистина на пояса пише същото нещо. Обаче, макар и наистина да има големи турнири в Мадрид през 1929 г. и 1930 г. всъщност Сики участва само във втория турнир и при това не го печели. Тогава как така поясът е в притежание на Сики? Тук единствено можем да спекулираме, но логичното заключение е, че Сики е закупил пояса от притежателя му с цел да го използва за самореклама по време на борбите му по света - практика използвана от редица професионални борци през онези години. Следващото логично заключение е, че след дебюта му във Франция (февруари 1935 г.), или по-точно по някое време след борбата му с в Колов в София (юли 1935 г.), Сики продава пояса на френската кеч федерация, които започват да го използват като пояс за европейския кеч шампион. Разбира се, всичко това е спекулация от моя страна, но просто не виждам друго логично обяснение защо Сики и Перейра носят един и същи шампионски пояс.

Реджиналд Сики и поясът му в София през юли 1935 г.

Какво общо има т. нар. диамантен пояс с всичко това? Грешка на старата българска преса - грешка, която впоследствие се запомня като факт и затова днес е част от редовните твърдения, които се пишат за Дан Колов у нас. Още през 1936/1937 г. в различни български вестници се пишат две различни неща относно европейската кеч титла. В едни вестници я наричат „златния пояс”, а в други „диамантения пояс”. Реално, има се предвид шампионският пояс, за който говорихме малко по-горе. Диамантеният пояс е нещо напълно различно.

Заглавия от родната преса относно европейската титла/златния пояс/диамантения пояс
(заглавията са от три различни вестника)

През 1921 г. в САЩ Ед „Удушвача” Люис побеждава Джо Стекър за световната титла по кеч в тежка категория, но Стекър отказва да предаде шампионския пояс на Люис и затова е направен нов колан специално за Люис. Твърди се, че поясът е на стойност 10 хиляди долара (което е около 130 хиляди долара в днешни пари), покрит е със злато и на него има 39 диаманта. Именно това е т.нар. диамантен пояс и освен това е известен и като поясът на Ед Люис. Впоследствие диамантеният пояс се носи от редица други световни кеч шампиони (Станислав Збизко, Уейн Мън, Гус Соненбърг, Ед Дон Джордж, Анри Деглан и др.). Може би именно затова българската преса се бърка и си мисли, че европейският пояс на Деглан е и диамантения пояс, а всъщност става дума за два напълно различни шампионски пояса. Казано накратко: Дан Колов няма нищо общо с диамантения пояс и никога не го е носил. По времето, когато се твърди, че Колов е бил носител на този пояс, поясът се намира в САЩ, а Колов е в Европа.

Диамантеният пояс (първо носен от Ед Люис, а 10 години по-късно и от Анри Деглан)

Разбира се, всичко това не е някакъв кой знае колко важен момент от кеч кариерата на Дан Колов, но все пак е интересно да се отбележат тези неща. Няколко човека са ме питали за снимки на Дан Колов с европейската титла и диамантения пояс или поне снимки на въпросните титли. Надявам се, че горната информация успя да хвърли светлина по този въпрос.

2 коментара:

  1. Снимката с колана на който пише името на Анри Деглан не е истинска, а е преправена като само е монтирано името му. Анри Деглан въобще не е печелил Диамантеният колан. Печелил е само европейската титла и AWA Boston World Heavyweight Title на 4.05.1931. Вижте тук: https://www.wrestlingdata.com/index.php?befehl=bios&wrestler=13358&bild=0&details=3

    ОтговорИзтриване
  2. AWA Boston World Heavyweight титлата е диамантения колан. На 4-ти януари 1929 г. Гус Соненбърг побеждава Ед Люис за световната титла и така диамантения пояс отива в ръцете на Соненбърг. Оттук-нататък тази титла става известна като AWA Boston World Heavyweight титлата. Има снимки на Соненбърг с диамантения колан (например: https://i.imgur.com/9Fzs7PG.jpg). После Ед Дон Джордж побеждава Соненбърг за титлата и той също може да бъде видян с диамантения колан (например: https://i.imgur.com/3h6UrkE.jpg). След това Люис си връща колана и после коланът отива в ръцете на Деглан.

    ОтговорИзтриване