вторник, 3 май 2016 г.

Видео: Силата и издръжливостта на българския борец Петър Ферещанов

"Българската история в професионалната борба" представя... най-старият клип с български професионален борец.

Месецът е декември 1925 г. Мястото е Париж, Франция. От известно време насам 23-годишният български борец Петър Ферещанов е във френската столица и се опитва да пробие на борцовата сцена. Уви, нашенецът не успява да се включи към борбите на местните професионалисти. Обаче, младият Ферещанов привлича вниманието на редактора на популярния френски спортен вестник "Л'Ото" и, впечатлен от твърденията на Ферещанов за силата на българина, въпросният французин организира демонстрация с участието на Ферещанов на един от парижките площади.

Демонстрацията се състои на следващия ден. Събира се тълпа да види херкулесовата сила и издръжливост на Петър Ферещанов и българинът прави това, което е заявил, че може да направи - ляга на земята и бива прегазен от автомобил и освен това извива с ръце желязна пръчка, която държи със зъби. Френската публика остава изумена от българския борец. Демонстрацията му е заснета на видео и се прожектира в кина във Франция и Англия (а може би и в други държави) и e отразена в пресата в дори още повече държави (включително и в българската преса).

Въпросната случка е пробивът на Петър Ферещанов на запад, така да се каже. Именно парижката му демонстрация му докарва зрителско и медийно внимание за първи път извън Балканите. През следващите 15 години Ферещанов обикаля почти цяла Европа като професионален борец и се превръща в един от най-успешните и популярни български професионални борци в историята на Стария континент. Междувременно, през 30-те Ферещанов става доста известно спортно име и в родната му България, където единствените други борци, които се радват на популярност, подобна на неговата, са Дан Колов и Хари Стоев. Повече за Петър Ферещанов, борцовата му кариера в чужбина и борбите му в България ще видим в следващите няколко материала в блога. Освен това по-нататък ще бъде публикувано и интервю, където ще можете да прочетете повече относно долната демонстрация, директно от устата на самия Ферещанов.

ВИДЕО: Силата и издръжливостта на бореца Петър Ферещанов (кадри от 1925 г.)!


КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА, ЗА ДА ВИДИТЕ ВИДЕОТО
(DailyMotion линк)

Няма коментари:

Публикуване на коментар