събота, 1 август 2015 г.

Кеч - произход, особености и кратка история

Вече се запознахме с особеностите и историята на гръко-римската професионална борба. Сега идва ред да се запознаем и с другия популярен стил професионална борба - кеча.

Какво представлява кеча? 

Кечът е най-популярният тип професионална борба. Понятието кеч идва от английската дума catch и е съкратена форма на словосъчетанието catch-as-catch-can (хващай-както-можеш, на български). За разлика от гръко-римската професионална борба, където са позволени хватките само от кръста нагоре, кечът е свободен борцов стил, т.е. позволени са всякакви хватки (както от кръста нагоре, така и от кръста надолу). Друга разлика спрямо гръко-римския професионален стил е липсата на турнирен формат. Както вече стана дума по-напред в блога срещите по гръко-римска професионална борба обикновено са част от турнир (tournament, на английски), докато в кеча турнирният формат, макар и да се използва понякога, е по-рядко срещано явление и кеч мачовете обикновено са просто отделни сблъсъци. Също така кеч мачовете имат различни времеви ограничения от срещите по гръко-римска професионална борба и няма един и единствен стандартен формат за продължителността мачовете. През първите няколко десетилетия голяма част от кеч мачовете се провеждат до спечелване на два от три манша (като маншовете не винаги са с един и същи времеви лимит), но с течение на времето този формат губи популярност и почти всички мачове стават само от един манш (т.е. мачът свършва при първия туш или предаване). В наши дни триманшовият формат се използва главно в Мексико. И не на последно място, в гръко-римската професионална борба 99% от срещите са борец срещу борец, докато в кеча от 30-те години на 20-ти век натам се практикуват и други формати (отборни мачове, мачове от типа "кралска битка" с 6, 8 и повече участници и т.н.).

Поради факта, че историята на кеча обхваща голям период от време (през който кечът постоянно се променя) и факта, че в различни държави има различни вариации на кеча, невъзможно е да се обобщят същността и особеностите на кеча в един параграф. Просто между кеча в различни периоди и различни държави има прекалено много разлики - толкова много, че вероятно може да бъде написана цяла книга само по този въпрос. Нещата споменати в горния параграф са просто някои от основните характеристики, които различават кеча от гръко-римската професионална борба. С публикуването на нови материали в блога ще се запознаваме и с някои допълнителни особености на кеча в определени периоди и държави.

Кратка история на кеча

Много хора свързват думата кеч със САЩ и в голяма степен са прави, но всъщност родината на кеча е друга. Кеч стилът се ражда в Англия през втората половина на 19-ти век. По това време в Англия се практикуват няколко различни борцови стила и именно един от тези стилове - стилът практикуван в град Уигън - е основата, върху която е изграден кеча. Всъщност, първоначалната форма на кеч стила е смесица от няколко различни борцови стила. Въпросната "смес" е направена от английски войници, които са прекарали известно време в колониите на Британската империя (например, Индия и Пакистан) и там са научили местните традиционни борцови стилове. След като се завръщат в Уигън те смесват новите си умения с типичния уигънски борцов стил и така се ражда първоначалната форма на кеч стила. В началото кечът е аматьорски (спортен) стил борба, но той бързо се забелязва от организаторите на срещи по професионална борба и така кечът става и професионален борцов стил. И все пак, въпреки появата на този нов по-динамичен професионален стил, гръко-римската професионална борба си остава безспорния лидер в Европа десетилетия наред.

Между другото, тук трябва да се направи една забележка. В наши дни, като спортен борцов стил, се практикува и еволюирала през годините версия на първоначалния кеч стил. Тази форма на кеч стила не е от значение за този блог. Тук ще бъде разглеждан единствено кечът, практикуван в професионалната борба.

Според настоящата информация, професионалният кеч стил прави своя дебют в САЩ през 1878 благодарение на английски емигранти. По това време в САЩ се практикуват няколко професионални борцови стила и в различните щати различни професионални стилове са любими на местното население. Кеч стилът бързо добива популярност и само няколко години след като е дебютирал в Америка кечът става най-популярният тип професионална борба в САЩ. Тук, обаче, трябва да се отбележи, че американската версия на кеч стила не е същата като оригиналната английска версия. Американците взимат английския стил, добавят елементи от други професионални борцови стилове и така се получава една нова американизирана версия на кеч стила. Оттам-нататък кечът става голяма атракция в САЩ, а другите професионални стилове един по един изчезват от американските тепихи и рингове. Дори и доминантният в Европа гръко-римски стил не успява да устои на популярността на кеча и около 1915 г. гръко-римската професионална борба изцяло спира да бъде фактор в САЩ. Постепенно новата американска версия на кеча, която междувременно също е станала известна и като свободна американска (професионална) борба, започва да се разпространява из други държави и да трупа популярност из целия свят. Конкретно в Европа, макар и да има и преди това, американската версия на кеча пристига по-масово през 30-те години на 20-ти век, бързо става голям хит в доста държави (сред които и България) и в крайна сметка, макар и това да отнема 20 години, кечът изцяло ликвидира дългогодишния любим професионален борцов стил на европейски зрители - гръко-римският. И така, от началото на 50-те години на 20-ти век, в Европа вече се практикува само един тип професионална борба - кеч.

Кечът по времето на Дан Колов има ли нещо общо със съвременния кеч?

Този въпрос ще бъде разгледан по-подробно малко по-нататък в блога в отделен материал. Краткият отговор на въпроса е: да определено има, но не чак толкова много. Все пак говорим за период от 80-100 години. Напълно нормално е през това време кечът да еволюира в много отношения и определено е еволюирал доста. Скоро в блога ще имате възможност да видите кадри от времето на Дан Колов и сами да направите сравнение между тогавашния кеч и днешния. И все пак, макар и кечът днес да е доста по-различен от този по времето на Дан Колов някои от основните принципи са останали непроменени. Повече по този въпрос - скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар