неделя, 6 септември 2015 г.

Кечът по времето на Дан Колов и кечът в наши дни - прилики и разлики

"Днешният фалшив кеч няма абсолютно нищо общо с истинския кеч по времето на Дан Колов" е изказване, което често се споменава, когато някой се опита да прави сравнение между кеча в наши дни и кеча по времето на Дан Колов. Обаче, доколко е вярно това изказване? Тук ще отговорим на този въпрос.

Краткият отговор на поставения въпрос е: изказването е грешно.

Какво е грешното в него? Като за начало, както вече стана дума по-напред в блога, кеч мачовете са с предварително решен (от организаторите) завършек от много време насам. Това не е ново явление. Предварително уговорени кеч мачове има още дори преди времето на Дан Колов. Да, когато Колов се захваща с кеч вероятно част от мачовете му са изцяло истинско спортно съревнование, но през по-голямата част от кариерата му Колов участва в мачове с предварително уговорен завършек (точно както и днешните кечисти, чиито победи и загуби са предварително решени от шефовете им). Точно както е и сега, така е било и тогава - ако не играеш по правилата на кеч шефовете и не правиш каквото ти казват няма да можеш да работиш като кечист, тъй като никой няма да иска да те слага в мачове. Дан Колов е кечист, който никога не е оставал без работа...

Дан Колов

Основната прилика между кеч мачовете по времето на Колов и днешните кеч мачове е именно това - наличието на предварително уговорен финал. Оттам-нататък приликите в мачовете са малко. Е, разбира се, известна част от хватките, ударите и движенията, които са били използвани в кеч мачовете по времето на Колов се използват в днешните кеч мачове, но често се използват по леко по-различен начин и в по-различен контекст. По времето на Колов освен изхода от мача почти нищо друго не е било предварително уговаряно. Единствено финалът се е знаел предварително и всичко друго е било импровизация на момента. Всъщност, по-точно е да се каже, че всичко друго е било в известна степен истинска борба, но борба с демонстрационна цел (т.е. борба, в която кечистите не се борят с цел победа, а просто правят кеч демонстрация, победителят в която е решен още преди започването ѝ). Тази борба е имала известни прилики със спортната (аматьорска) борба свободен стил, но определено не е била такава и не трябва да бъде считана за такава, особено от края на 20-те години на 20-ти век натам, когато в кеча навлизат нови по-динамични и не чак толкова реалистични удари, движения и хватки. Днес нещата стоят по напълно различен начин. В по-голямата част от днешните кеч мачове борцовият елемент е много по-слабо застъпен. Днес има много по-малко борцови хватки и значително повече визуално внушителни удари и движения. Предварителното уговярене също е много по-голямо - вече не е само на финала, но и на ключови моменти от мача, а понякога и на по-голямата част от мача като цяло. И все пак, дори и в днешния кеч има голяма степен на импровизация и голяма част от нещата не са изрично написани в сценария. По времето на Колов мачовете са били по-истински в спортно отношение, защото в тях е имало и известна доза истинско борене, макар и то да е било в определени граници, но пък в днешните мачове атлетизма и физическото натоварване са по-големи поради по-динамичния и по-брутален кеч стил в наши дни. Както кечът по времето на Колов, така и кечът в наши дни изискват големи умения и издръжливост, но поради различни причини.

Освен предварително уговорения изход от мача и някои от използваните хватки/удари/движения, друга основна прилика между днешния кеч и кечът по времето на Дан Колов е главната цел на мачовете. Целта им е непроменена от над 100 години. Дали по времето на Колов или сега най-основната задача на кеч мачовете е една и съща - да накарат възможно най-много хора да похарчат възможно най-много пари за кеч. Всичко друго (победи, загуби, титли, т.н.) е второстепенно. Кечът е тип професионална борба (professional wrestling, на английски). Ключовата дума в това словосъчетание не е думата борба, а думата професионална. Кечът преди всичко друго е бизнес и този бизнес е професията на кечистите. Нито сега, нито по времето на Колов не е било най-важно кой е най-добър на ринга (както например би било в един изцяло истински спорт). Да, и това е било и все още е важно, но не е най-важното. Най-важното е кой е най-харесван от феновете (поради една или друга причина) и кой ще ги накара да похарчат най-много пари за кеч. Всичко останало в кеча е просто надграждане над този основен принцип.

Тук, обаче, трябва да се спомене и различния начин, по който са били правени кеч шоутата по времето на Дан Колов в сравнение с днешните кеч шоута. На първо място, по времето на Колов кечът все още е бил рекламиран като истинско спортно събитие. Като начин на рекламиране на шоутата и развиване на образите на кечистите Данколовият кеч е бил по-подобен на MMA (смесени бойни изкуства) и бокса в наши дни отколкото на днешния американски кеч. По времето на Колов кечът е бил представян като истински спорт, макар и част от публиката да е знаела, че не е такъв. Съответно, образите на кечистите (доколкото могат да се нарекат образи в съвременния смисъл на понятието) са били развивани по по-реалистичен начин - главно с медийни интервюта и чрез начинът, по който кечистите се борят на ринга. В същия ред на мисли, точно както е и днес, и по времето на Колов в кеча е имало добри и лоши герои, но не във всички мачове и често разликите между двата типа герои не са били толкова ясно изразени колкото са днес. Подобно на спазването на категориите в MMA и бокса, спазването на категориите в кеча също е било много по-стриктно отколкото е сега. По времето на Колов сравнително рядко се е случвало да се борят двама кечисти от различни категории и когато се е случвало почти винаги кечистите са били от съседни категории. В кеча в наши дни много рядко се говори за категории и няма никакви ограничения спрямо това дали кечист от тежката категория може да се изправи срещу кечист от леката, например. В общи линии по времето на Колов всичко в кеча е било по-близко до спорта отколкото е днес, но все пак несъмнено го е имало и шоу елемента. В днешно време кечът обикновено е рекламиран като спортно-развлекателно шоу и в голяма степен образите в него се развиват като образи в телевизионнен сериал. Много по-малко се търси реалистичност и за сметка на това се залага на правенето на интересно шоу, което разбира се е нещо нормално и една напълно естествена еволюция на професионалния кеч стил. Именно затова трудно могат да се правят сравнения между кеч образите и историите по времето на Колов и днешните кеч образи и истории. И все пак, някои от основните кеч образи и истории са останали непроменени вече над 100 години.

По темата за приликите и разликите между днешния кеч и Данколовия кеч може да се изпише още много, но ще спрем дотук. Това бяха най-основните прилики и разлики, обобщени накратко. В следващия материал ще видим видео кадри от времето на Дан Колов, които ще ни дадат допълнителна база за сравнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар