неделя, 19 юли 2015 г.

Видео: Гръко-римската професионална борба по времето на Никола Петров

След като се запознахме с историята и особеностите на гръко-римската професионална борба нека сега да я видим и в действие.

Предварителна забележка: в долното видео няма кадри с Никола Петров! За съжаление няма запазени кадри с негово участие. Целта на видеото е да покаже какво са представлявали срещите по гръко-римска професионална борба по времето, когато Никола Петров участва в нея. Няколко от борците във видеото са се изправяли срещу Петров през годините.

В долното видео съм събрал 12 минути кадри от срещи по гръко-римска професионална борба от периода 1895-1914 (годините, когато Петров е в разцвета на кариерата си). За съжаление няма повече запазени и свободно достъпни професионални борцови кадри от въпросните години. Във видеото са включени кадри от шест срещи по гръко-римска професионална борба, подредени в хронологичен ред (1895, 1906, 1906, 1912, 1913, 1914). Всички кадри са от Европа. Видеото е без звук.

Първите четири срещи са демонстрационни, а последните две са реални мачове по гръко-римска професионална борба. Каква е разликата между двете? Разликата е, че демонстрационните срещи са правени специално за пред камерите и съответно в тях борците не се борят за победа, а просто демонстрират гръко-римския стил. Иначе казано, борците в демонстрационните срещи се борят малко по-различно отколкото биха се борили, ако срещата беше пред публика и целта в срещата беше победа над опонента.

ВИДЕО: Гръко-римската професионална борба по времето на Никола Петров (12 минути кадри от 1895-1914):

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА, ЗА ДА ВИДИТЕ ВИДЕОТО
(DailyMotion линк)

Най-популярните имена в горното видео са:

Раул ле Буше
Едно от главните френски борцови имена в началото на 20-ти век. Третата среща във видеото е с негово участие.

Симон Антонич
Този борец с ръст около 214 см е може би най-успешният сърбин в историята на професионалната борба. Еднократен световен шампион по гръко-римска професионална борба. Третата среща във видеото е с негово участие - опонентът му е гореспоменатия французин ле Буше.

Густав Фрищенски
Най-легендарният чешки професионален борец. Кадрите с негово участие са предпоследния клип.

Джак Джонсън
Първият чернокож световен шампион по бокс в тежка категория. Голямо име в САЩ. От време на време се занимава и с професионална борба (кеч и гръко-римска). Последният клип във видеото е с негово участие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар