понеделник, 10 август 2020 г.

Видео от 1953: телевизионна кеч среща на Илия Елчинов

Продължаваме поредицата от материали за българския кеч борец и промоутър Илия Елчинов. Първо се запознахме с кариерата му, след това разгледахме колекция от интересни негови снимки, после споделихме спомени и истории за него от негови съвременници, а сега ще видим телевизионна кеч среща с негово участие.

Илия Елчинов, родом от Разград, е български кеч борец, който се бори в Америка основно в периода 1924-1944 г. Пикът на кариерата му на ринга е първата половина на 30-те. По това време той е считан за един от топ борците в полутежката категория и успява да стане шампион на щата Калифорния по кеч в полутежка категория. От 1937 г. натам Елчинов започва да си вади прехраната главно като организатор/промоутър на кеч шоута. Доста успешен е в това поприще. Организира шоута в щата Калифорния цели 43 години и като цяло е един от най-дългогодишните промоутъри в историята на кеча. Обаче, през 1953 г. той се изявява и в едно ново амплоа - кеч мениджър.

Кечът започва да се излъчва по телевизията в САЩ в края на 40-те и бързо става едно от най-гледаните телевизионни шоута в американския ефир. Това води до нов бум на популярността на кеча в САЩ. Конкретно в щата Калифорния, където по това време пребивава Елчинов, местната кеч федерация в Холивуд излъчва седмични шоута първо по регионална телевизия, а скоро след това и по телевизии в цялата страна. Към 1953 г. Елчинов по принцип вече не е активен борец, но все пак има няколко срещи в телевизионното шоу на въпросната кеч организация и така става първия български кеч борец, който е имал кеч среща, излъчена по телевизията.

През лятото на 1953 г. Елчинов влиза в ролята на мениджър на маскирания кеч злодей Великият Боло (истинско име: Ал Ловлок). В днешно време кеч мениджърите, които се намесват в мачовете на клиентите им и им помагат да печелят срещите си нечестно, са редовна част от кеча, но в началото на 50-те това е новост и Елчинов е един от първите подобни мениджъри в кеча. Историята за долната кеч среща е следната. Унгарецът Шандор Забо (едно от най-големите кеч имена в Калифорния по това време и няколкократен световен шампион по кеч в тежка категория) е във вражда с Великият Боло. В една от предишните им срещи Елчинов се намесва и помага на Боло да спечели и затова Забо настоява да се бори и с двамата. Забо заявява, че може да победи и Елчинов, и Боло в рамките на един час. Във видеото Забо първо се бори с Елчинов, а след това и с Боло. Гледайте клипа докрай, тъй като Елчинов участва и във финала на втората среща. Кадрите достигат до нас благодарение наYouTube канала WrestlingFilms.

Илия Елчинов срещу Шандор Забо (10-ви август 1853 г. в Холивуд, щата Калифорния):

Кликнете върху снимката, за да видите видеото
(линк към YouTube)

Трябва да се отбележи, че в горното видео Елчинов е на около 50-годишна възраст и не е бил активен борец от 9 години насам. Всъщност, за последните 9 години е имал само шепа кеч срещи. 

P.S. Съществуват кадри и от отборен мач на Елчинов, който се състои три седмици след горната среща на Елчинов със Забо, но клипът е кратък и чесно казано не е толкова интересен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар