четвъртък, 25 юни 2020 г.

Редки снимки: Разложкият Херкулес Илия Елчинов

Илия Елчинов, родом от Разлог, е българинът с най-дълга кариера в американкия кеч. Цели 56 години (от 1924 до 1980 г.) той си вади прехраната чрез тази професия и особено в попрището на кеч промоутър Елчинов е една доста успешна българска личност в САЩ. В предишния материал за него се запознахме с кеч кариерата му като цяло, а сега ще видим някои негови интересни снимки.

Илия Елчинов и семейството му

Елчинов има четира брака - за две българки и две гъркини. На следната шеговита снимка виждаме как бившият световен шампион по бокс Макс Баер се опитва да „открадне“ съпругата на Елчинов и нашенецът го дърпа за ръката.

Илия Елчинов, боксьора Макс Баер и съпругата на Елчинов (1938 г.)

Елчинов има двама сина от първия му брак - Джордж и Ник. На долната снимка двамата са на съответно 15 и 16 години.

Илия Елчинов със синовете му Джордж, вляво, и Ник, вдясно (1945 г.)

Силовият атлет Илия Елчинов

Елчинов придобива първоначалната си слава в Америка заради голямата си физическа сила и издръжливост. От средата на 20-те натам той работи като професионален силов атлет и прави демонстрации в редица американски градове. Един от коронните му трикове е извиване на желязна пръчка, докато той я държи със зъби. Момент от една такава негова демонстрация виждаме на долната снимка.

Илия Елчинов в годините му като силов атлет

Друг негов любим силов трик, с който често впечатлява журналистите, които го интервюират, е късането на телефонен указател на две части.

Илия Елчинов къса телефонен указател (1934 г.)

Кеч борецът Илия Елчинов

Елчинов започва да си вади прехраната с кеч борби през 1924 г., а последната му среща на ринга е през 1960 г. Пикът на кариерата му са 30-те, когато кечът се радва на рекордна популярност в САЩ. Бори се и в няколко други американски щата и Канада, но борбите му са най-вече в щата Калифорния, където през 1934 г. той става щатски шампион по кеч в полутежка категория. Стилът му на ринга е изключително агресивен и най-често Елчинов влиза в ролята на злодея, който се опитва да смаже местния герой на феновете.

Професионалният кеч борец Илия Елчинов (1934 г.)

По време на неговата кариерата в кеча пътят му се пресича с доста популярни борци, както на ринга, така и извън него. Бори се срещу световни шампиони като Джак Рейнълдс, Джо Парели, Хю Никълс, Дийн Детън, Али Баба, Шандор Забо и др. Извън ринга се сприятелява с популярни имена като граплинг легендната Джийн Лабел, който тренира заедно с Елчинов и научава доста хватки от него, и „Златният грък“ Джим Лондос. Лондос, който е един от големите опоненти на Дан Колов, е най-популярната кеч звезда в Америка през по-голямата част от 30-те и като цяло е едно от най-легендарните имена в историята на кеча.

Илия Елчинов и Джим Лондос зад кулисите на кеч шоу в Лос Анджелис (1938 г.)

От 1944 г. натам Елчинов участва в кеч срещи изключително спорадично, но все пак продължава да се бори. Ето тук например го виждаме в схватка през 1954 г., когато вече е над 50-годишна възраст.

Илия Елчинов прилага хватка върху Том Ренесто (1954 г.)

Илия Елчинов и световни шампиони по бокс 

През 1931 г. Елчинов се сприятелява с легендарния американски боксьор Джак Демпси. Двамата стават тренировъчни партньори и фактът, че тренира с доказано име като Демпси помага на Елчинов да си изгради допълнителна репутация като корав индивид. Двамата си остават добри приятели и през годините, когато Елчинов организира кеч шоута в щата Калифорния, от време на време той вика Демпси да бъде рефер в шоутата.

Джак Демпси и Илия Елчинов (1932 г.)

Друг популярен световен шампион по бокс, с когото Елчинов тренира (макар и не толкова често колкото с Демпси) и с когото също са добри приятели, е Макс Баер.

Илия Елчинов и Макс Баер (1937 г.)

На следващата снимка виждаме Елчинов с трети легендарен боксьор - Черният бомбардировач“ Джо Луис. Луис, подобно на Демпси и Баер, реферира кеч срещи, в кеч шоута, организирани от Елчинов.

Джо Луис и Илия Елчинов (1947 г.)

Кеч мениджърът Илия Елчинов

Едно друго поприще, в което Елчинов се изявява, е ролята на кеч мениджър. Той е мениджър на маскираните кечисти Ел Торо (през 1950 г.) и Великият Боло (през 1953 г.). Като типичен кеч мениджър-злодей, Елчинов се намесва в срещите на протежетата му и им помага да ги печелят нечестно. В наши дни това е позната роля в американския кеч, но в началото на 50-те мениджърите са новост и българинът Илия Елчинов е един от първите кеч мениджъри.

Ел Торо и мениджъра му Илия Елчинов (1950 г.)

Кеч промоутърът Илия Елчинов

През 1931 г. Илия Елчинов организира кеч шоу за първи път. То се провежда в град Рино, щата Невада. Кариерата му като кеч промоутър продължава цели 49 години. Елчинов е един от най-дългогодишните промоутъри в историята на кеча. Малцина са хората, които имат по-дълга промоутърска кариера от неговата. Той промотира кеч шоута в над 20 калифорнийски града, включително Сакраменто, Оукланд, Стоктън, Санта Барбара, Лонг Бийч и др. През годините редица големи кеч имена и световни шампиони участват в шоутата му. На следната снимка, например, виждаме как един от братята Брунети, няколкократни световни шампиони по отборен кеч, държи Елчинов в хедлок хватка.

Илия Елчинов с Джо и Гай Брунети (1961 г.)

На следващата снимки виждаме Елчинов с отборните световните шампион Кинджи Шибуя и Митсу Аракауа. Снимката е направена в часовете преди голямо кеч шоу, организирано от Елчинов, в Сакраменто на открито.

Илия Елчинов с Кинджи Шибуя и Митсу Аракауа (1962 г.)

Следва снимка на Елчинов с Рей Стивинс. Стивънс е считан за един от най-талантливите американски кечисти през 60-те и 70-те. Освен това, той е една от най-популярните кеч звезди в историята на севернокалифорнийската кеч организация, от която е част и Елчинов. През годините кеч шоутата, организирани от Елчинов, с Рей Стивънс в главната двойка за вечерта, генерират хиляди, ако не и милиони, долари приходи от продадени билети.

Рей Стивънс и Илия Елчинов

Следващите две снимки достигат до нас благодарение на калифорнийския фотограф Виктор Бери, който през 70-те работи за Елчинов и прави снимки по време на кеч шоутата на българина. Популярна атракция в кеч шоутата от онези години са срещите между кечисти и черни мечки. На тази снимка виждаме една от въпросните мечки.

Мечката Ужасният Тед, Ник Адамс и Илия Елчинов
(Photo by Viktor Berry, Copyright 1972, 2020)

На следващата задкулисна снимка кечистът Изкормавача Колинс разказва виц на Илия Елчинов, който шеговито си държи ръката на ухото и се „предпазва“ от грубата смешка на Колинс. На заден план легендарният кечист Пат Патерсън се качва по стълбите и долавя момент от вица.

Илия Елчинов с Изкормвача Колинс и Пат Патерсън
(Photo by Viktor Berry, Copyright 1972, 2020)

Илия Елчинов извън ринга

По време на дългата му кариера в американския кеч Елчинов завързва приятелства както с доста популярни кечисти, така и с други знаменитости. Един от приятелите му е легендарния грък Джим Лондос. На долната снимка виждаме Лондос и Елчинов с популярния български оперен певец Иван Петров, с когото Елчинов също е добър приятел. Иван Стефанов Петров е роден през 1899 г. във Велико Търново. По време на визита в Италия Петров се запознава с популярния италиански тенор Фернандо де Лучия и става негов ученик. Така започва дългата му кариера като оперен певец. Впоследствие Петров отива да работи и живее в Америка, където прекарва останалата част от живота си. Долната снимка е заснета зад кулисите на негово изпълнение, на което Елчинов води Лондос като негов гост.

От ляво надясно: Джим Лондос, оперния певец Иван Петров и Илия Елчинов (1944 г.)

В ролята си на дългогодишен и успешен кеч промоутър Елчинов става нещо като местна знаменитост в град Вайселия, щата Калифорния, където Елчинов организира кеч шоута дълги години. На следната снимка от родео във Вайселия виждаме как няколко „шерифки“ шеговито поставят популярния български кеч промоутър под арест.

Шерифки „арестуват“ Илия Елчинов (1952 г.)

Следва снимка на Елчинов с местен полицай от град Вайселия, на която Елчинов купува няколко билета за полицейски благотворителен бал.

Илия Елчинов и местен полицай (1952 г.)

Тук виждаме Елчинов с група деца, на които той дава безплатни билети за едно от кеч шоутата му във Вайселия.

Илия Елчинов и група деца, на които той дава безплатни билети за негово кеч шоу (1953 г.)

През годините Илия Елчинов запазва голяма колекция с негови снимки - от периода му като силов атлет, на ринга като борец, зад кулисите на кеч шоута, със знаменитости и т.н. За съжаление, обаче, след смъртта му през 1987 г. семейството му изхвърля голяма част от снимките и така те се изчезват завинаги. Някои от най-интересните снимки с него, уви, са загубени, но за сметка на това са запазени редица интересни истории и спомени за него, с които ще се запознаем в следващия материал за колоритния Илия Елчинов.

P.S. В следващия материал за Илия Елчинов ще споделим редица спомени и истории за него от негови съвременници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар