четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Железният човек Александър Ангелов

Българинът, който ще разгледаме в настоящия материал, е познат най-вече като силов атлет, но също си вади прехраната и като професионален борец. За съжаление понякога борбите му са свързани с финансови измами, за което ще стане дума по-долу. Въпросният българин се казва Александър Ангелов, но също е познат и с псевдонима Александър Сандоу. Наличната информация за него не е много, но все пак има достатъчно интересни неща, които си струва да се споделят.

Александър Ангелов

Не е известно кога и къде точно е роден Александър Ангелов, нито пък е известна годината му на емиграция в САЩ. За първи път научаваме за него от американската преса през лятото на 1912 г. По това време кечът са радва на добра популярност в САЩ. Конкретно в щата Монтана, който привлича много емигранти заради наличието на мини там, редовно се провеждат кеч борби. През юли 1912 г. в град Бют, щата Монтана, пристига нов борец - „Железният човек“ Александър Ангелов. Известен е като „Железният човек“, тъй като освен като професионален кеч борец, той си вади прехраната и като силов атлет. Обикаля от щат на щат, град на град, и прави демонстрации на феноменалната си сила. Според наличната информация Александър Ангелов и Георги Попов са първите българи в САЩ, чиято професия е силов атлет. Точно както борцовата професия, това въобще не е лесна професия в онези години. Прехраната ти в тези две професии зависи изцяло от това колко зрители ще си закупят билети за твоята борба или силова демонстрация и това колко често успяваш да имаш борби и демонстрации. Ако станеш известен и привличаш голям зрителски интерес можеш да си вадиш много добри пари, но за да станеш известен се изискват много усилия и трябва да минеш през доста перипетии. И в този ред на мисли, понякога професионалните борци от онези години, особено през второто десетилетие на 20-ти век, прибягват до участие в различни схеми и измами, за да се издържат финансово. Такава е историята и на Александър Ангелов.

Когато пристига в Бют през юли 1912 г. „Железният човек“ Ангелов не губи време и веднага предизвиква германеца Джак Майърс (също познат в кеч средите и като Константин Романов, руснак). Майърс е друг пътуващ професионалнен кеч борец, който е дошъл в Бют малко преди Ангелов. Местните любители на кеча не знаят това, но всъщност Ангелов и Майърс са бизнес партньори. Те пристигат в един град, вдигат шум около тяхната предстояща борба, борят се и после отиват в следващия град, където процедурата се повтаря. Конкретно в Бют предизвикателството на Ангелов е следното: казва, че ако не може да победи Майърс за 15 минути, то тогава ще му даде по $15 за всяка една минута след това, докато го победи. Майърс отговаря с друго предизвикателство: предлага да заложи $500 или $1,000 [което се равнява на около $13,000-26,000 в днешни пари], че ще може да победи Ангелов в кеч среща до спечелване на два от три манша.

Джак Майърс и реклама за борбата му с Александър Ангелов

От местната бютска преса научаваме, че Ангелов има и менажер в Бют, който участва активно в организацията на борбата - местен бизнесмен на име Ник Спатър. Информацията за въпросния Ник Спатър е доста объркваща - в различни източници се споменава като българин, грък и унгарец. Съответно, не е ясно точно каква е била народността му. Той работи в местна организация за заетост на емигранти и, подобно на Ангелов, е даван под съд няколко пъти през годините заради различни измами. Със съдействието на Спатър, Ангелов първо изнася силова демонстрация в местен театър. Демонстрацията на силата му включва неща като чупене на конска подкова с ръце и извиване на желязна пръчка. Накрая на демонстрацията в театъра се появява Майърс и приема гореспоменатото предизвикателство на Ангелов. Двамата се борят няколко дена по-късно, в същата театрална зала. „Железният човек срещу германската гръмотевица“, гласят рекламите за борбата. Борбата е до спечелване на два от три манша. Заложени са $500, които ще отидат при победителя. Майърс печели първия манш за 4 минути и половина, Ангелов печели втория за 9 минути и накрая след още 10 минути борба срещата завършва без победител (след втория манш борците обявяват пред зрителите, че ако не се победят в рамките на 10 минути борбата ще бъде обявена за завършила наравно). Това е краят на престоя на Ангелов в Бют.

Менажера Ник Спатър и бореца Александър Ангелов

Според наличната информация в периода 1912-1916 г. Александър Ангелов посещава щатите Монтана, Канзас, Алабама, Тексас, Небраска, Айова, Уисконсин, Индиана и Мичиган. От 1914 г. натам започва да се представя с псевдонима „Българският лъв“ Александър Сандоу, а понякога и като професор Сандоу. Фамилията Сандоу е взаимствана от популярния германски бодибилдър, борец и шоумен Юджин Сандоу (Фридрих Мюлер).

Юджин Сандоу (Фридрих Мюлер)

Ангелов обикаля гореспоменатите щати, където прави силови демострации и участва в кеч борби. Той вече носи със себе си златен пояс, три златни медала, девет сребърни медала и лавров венец, който твърди, че е спечелил на атлетическо състезание в Константинопол. Разбира се, всичко това има за цел да изгради имиджа му на световноизвестен силов атлет и така повече хора да имат интерес към закупуване на билети за демонстрациите му. Той демонстрира силови трикове като вдигане на двама мъже с една ръка, вдигане на 550 паунда (250 кг) със зъби, забиване на пирони в дъска с ръка, вадене на пирони с ръка, извиване на желязна пръчка около врата му, слагане на 2,000 паунда (907 кг) върху гръдния му кош, късане на две тестета карти едновременно и т.н. Освен това, Ангелов често провъзгласява, че ще даде $500, ако някой успее да докаже, че силовите му трикове са фалшиви.

Реклама за силова демонстрация на Александър Сандоу (Александър Ангелов)


Що се отнася до кеч борбите му, може би най-интересната му борба се състои на 22-ри януари 1915 г. в град Фримонт, щата Небраска. Опонент на Ангелов на тази дата е германеца Адолф Ернст. Ернст е по-известен като Ад Сантел. Световният шампион по кеч в полутежка категория Сантел е считан за един от най-добрите борци в историята на кеча и е ментор на българския борец Илия Елчинов. Борбата между Сантел и Ангелов завърша с победа за германеца, който записва два туша над българина в рамките на 16 минути. Бил Димитрал, най-популярното гръцко кеч име от онези години, е друг борец, за който няколко пъти се говори, че ще се бори с Ангелов, но към момента не може да бъде намерено потвърждение, че двамата са се срещали в официална среща. През годините Ангелов също отправя предизвикателства и към други популярни борци като турчина Юсиф Хюсеин (родом от Търговище), Чарли Кътлър, Джес Вестергаард и др., но според наличната информация Ангелов в крайна сметка не се бори с тях.

Ад Сантел и реклама за борбата му с Александър Ангелов

В периода 1914-1916 г. няколко пъти Ангелов е арестуван от властите в различни градове заради финансови измами, свързани с кеч срещите му. Обикновено твърденията са, че взима пари от местни спонсори и продава билети за предстояща борба, но точно преди борбата да се проведе внезапно напуска града и си заминава с парите. Арестуван е за подобна схема в Бирмингам, щата Алабама (през ноември 1914 г.), в Уотърлу, щата Айова (през март 1915 г.) и във Форт Уейн, щата Индиана (през февруари 1916 г.). В Бирмингам трябва да се бори със стария си познайник Джак Майърс, обаче двамата взимат общо над $1,000 от местни спонсори и хващат влака за друг град. В Уотърлу, със съдействието на други двама българи, взима $30 от трети българин. Във Форт Уейн пък завлича местните му спонсори със $180. Изписани така последните две суми не звучат като много, но са били много през онези години [$30-те се равняват на около $780 в днешни пари, а $180-те на около $4,400]. И в трите случая Ангелов се отървава без затвор. Говори се, че го търсят за подобни схеми и в други градове. От последният му арест научаваме, че към 1916 г. той си вади прехраната и като актьор в театър в град Детройт, щата Мичиган. Снимката му е публикувана в детройтски вестник и именно така във Форт Уейн разбират къде могат да го намерят и арестуват.

Два от арестите на Александър Ангелов

Историята на Александър Ангелов не е от най-величавите, но все пак си струва да се спомене, тъй като е част от българската история в професионалната борба. Ангелов е един от малкото български професионални борци в Америка в периода 1912-1916 г. По-известен е като силов атлет и, ако се съди по описанието на демонстрациите му, явно наистина е имал голяма физическа сила. За съжаление, обаче, що се отнася до борбите му, той често ги използва като инструмент за финансови измами. Александър Ангелов въобще не е единстеният борец от онези години, даже не е и единственият български борец, който прави такива неща тогава, но все пак няма как подобно нещо да не остави черно петно върху иначе интересната му кариера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар