неделя, 21 юли 2019 г.

Българският лъв Никола Велков и борбите му в Америка

В предишния материал разгледахме първата част от кеч кариерата на българския професионален борец от град Бяла Никола Велков (познат в Америка като „Българският лъв“ Ник Велков). От лятото на 1924 до лятото на 1926 г. нашенецът се бори в цели 17 щата и успява да си изгради добра репутация до такава степен, че именно той и Дан Колов могат да бъдат считани за най-популярните български кеч имена в САЩ през въпросните години. В настоящия материал продължаваме да разглеждаме кариерата на Велков.

Никола Велков (1932 г.)

На 14-ти септември 1926 г. Никола Велков се бори за първи път в град Евансвил, щата Индиана. По принцип в наши дни Евансвил е град с дългогодишна кеч история. Обаче, към 1926 г. в Евансвил не е имало кеч борби от години насам, тъй като през 1915 г. след една среща между Ед „Удушвача“ Люис и Джо Стекър за световната титла в тежка категория, която завършва по противоречив начин, кметът на Евансвил забранява в града да се провеждат кеч борби. Забраната отпада през 1926 г. и в главната среща на първото кеч шоу в Евансвил от години насам българинът Никола Велков побеждава унгареца Джо Варга (бащата на многократния световен шампион по кеч в полутежка категория Били Варга). Тази борба започва един нов етап от кариерата на Велков. През предишните две години Велков е предимно пътуващ борец, който обикаля от щат на щат и не стои дълго време на едно място, а сега се установява в Евансвил. Този град става неговата база, така да се каже, и той живее там около една година. Все още се бори и в други градове в други щати, но корените му са в Евансвил. Велков не само, че връща интереса към кеч борбите в този град, но докато е там той се запознава с и жени за съпругата му Беатрис, има гостилница заедно с по-малкия му брат Тодор и за известно време отваря и школа по борба.

Никола Велков побеждава Джо Варга в първата борба на българина в Евансвил

Никола Велков се бори в Евансвил от септември 1926 до ноември 1927 г. (и после през 1930 г. има една последна борба в града). През това време именно Велков и още един друг борец, който също е роден в България и за който ще стане дума след малко, са най-големите кеч любимци на местната публика. Велков има общо 22 официални борби в града и губи само три от тях. В Евансвил той записва победи над борци като „Графа“ Джордж Заринов, „Евансвилският шейх“ Карл Вогел, „Фермера“ Джордж Маклауд и др. Единствените му загуби са от югославянина Джак Шери, японеца Таро Мияки и турчина Юсиф Хюсеин. Загубата от Мияки е интересна, тъй като е първата среща в Евансвил, която е със смесени правила - американски кеч и японско джиу-джитсу. Борбата е до спечелване на два от три манша. Първият манш е по правилата на кеча (и Велков го печели за 38 минути), вторият манш е по правилата на джиу-джитсуто (победата отива при Мияки за 9 минути), а това какъв ще бъде третия манш зависи от това кой борец е спечелил манша си по-бързо. Съответно, третият манш също е по джиу-джитсу правила и Мияки го печели за 10 минути. Един месец по-късно, отново в Евансвил, има среща-реванш между българина и японеца и този път Велков е победителя. Другата най-любопитна борба на Велков в Евансвил е срещата му с Юсиф Хюсеин. Хюсеин е борец от турски произход, но е родом от Търговище. Той дебютира в американския кеч през 1909 г. и през следващото десетилетие е едно от по-големите кеч имена в САЩ. През 1926 г. Хюсеин, който вече е към края на кеч кариерата си, идва да живее в Евансвил и става най-популярното местно кеч име там заедно с Никола Велков. Сблъсъкът между двамата е неизбежен. Две години преди това те вече са се борили веднъж в Лос Анджелис и тогава Велков печели борбата, но този път в Евансвил победата е за Хюсеин. Уви, според наличната информация няма трета борба между тях.

От ляво надясно: Джак Шери, Таро Мияки, Юсиф Хюсеин

Друго интересно събитие от периода, когато Велков живее в Евансвил, е първият и последен случай, когато той самият организира кеч борби. След като през есента на 1926 г. Велков, Хюсеин и компания започват да се борят редовно в града кечът става популярно развлечение в Евансвил. Стига се дотам, че в града се сформират две конкурентни кеч организации, които се борят за зрителския интерес. В различни периоди Велков работи и за двете организации, но в един момент той влиза в разногласие с организаторите и затова решава сам да организира кеч борби. Това се случва на 2-ри май 1927 г. В главната борба участва бившия световен шампион Станислав Збизко, но освен това във Велковото кеч шоу се бори не кой да е, а самият Дан Колов. Това е първата борба на Колов в Евансвил и след нея той се установява в града за няколко седмици. Двамата с Велков се познават от преди това и са добри приятели. Съответно, не е учуващо, че точно Колов е един от борците, които участват в кеч борбите на Велков. Обаче, в крайна сметка това си остават единствените борби, организирани от Велков. Няколко дена след борбите той се споразумява с една от местните кеч организации и започва да работи за нея.

Репортаж от кеч борбите в Евансвил, организирани от Никола Велков

Както вече стана дума, докато живее в Евансвил Велков се бори и на други места. По това време има борби в щатите Охайо, Мисури, Тенеси, Ню Йорк, Луизиана, Мисисипи, Канзас, Алабама, Северна Каролина и Тексас. Сред опонентите му са популярни борци като бившия световен шампион по кеч Ед „Удушвача“ Люис, трикратния световен шампион по гръко-римска професионална борба Джиовани Райчевич (първата борба на Райчевич в САЩ е срещу Велков), опасния Руди Дусек, канадския шампион Джак Тейлър, бъдещия световен шампион Джим Браунинг, югославянина Марин Плестина, индианеца Джим Клинксток и др.

Някои от победите на Никола Велков през 1926-1927 г.

През ноември 1927 г. Велков и съпругата му Беатрис напускат Евансвил и се установяват в щата Калифорния. Велков продължава да обикаля цяла Америка, дори се бори и в Канада, но оттук-нататък болшинството от борбите му са в Калифорния, особено вече през 30-те. В края на 20-те обстановката в американския кеч е изключително нажежена. Начело със суперзвезди като „Златният грък“ Джим Лондос и „Динамита“ Гус Соненбърг кечът се радва на по-голяма популярност отвсякога и има две конкурентни кеч организации (тази на промоутъра Джак Кърли от Ню Йорк и тази на промоутъра Пол Баузър от Бостън), които се борят за надмощие. Враждебността между двете организации е значителна и понякога се стига и до мръсни номера. По принцип популярните борци по това време или работят за едната организация, или за другата. Например, до есента на 1928 г. Дан Колов работи за Кърли, но след това отива при Баузър и работи за него в продължение на няколко години. Интересното при Никола Велков през този период е, че той първо се бори срещу борци от едната организация, после борци от другата, после пак от първата и т.н. Няма ясно изразена афилиация към нито една от двете главни американски кеч организации, което е нетипично за борците от онези години. Поради това той има възможността да се бори срещу топ имена и от двете страни на „кеч войната“. В периода 1929-1932 г. Велков излиза на ринга срещу Гус Соненбърг, Ед Люис, Джо Стекър, Ед Дон Джордж, Станли Стейсиак и други популярни имена от организацията на Баузър и срещу Джим Лондос, Дик Шикат, Ханс Щайнке, Рей Стийл, Джим Макмилън и др. от организацията на Кърли. Записва победи над имена като д-р Карл Сарполис, Тед Кокс, Дик Рейнс, Бил Бет, Ал Перейра и др. и прави равенства със Станислав Збизко, Ад Сантел, Ейб Колман и др.

Реклами за борби на „Българският лъв“ Никола Велков

По време на този етап от кариерата на Велков се случват и две неща, които са любопитни от българска гледна точка. На първо място, през октомври 1931 г. в град Рино, щата Невада, Никола Велков се бори в главната среща на местно кеч шоу. Шоуто е организирано от българина Илия Елчинов (родом от Разлог, известен в САЩ като Луи Милър). През следващите месеци Велков се бори в шоутата на Милър още няколко пъти. Въпросният Илия Елчинов промотира кеч шоута в Америка цели 49 години. И на второ място, през 1932 и 1933 г. Велков се бори срещу сънародника му Дан Колов в официални срещи. Двамата се познават от години насам, но това са първите им борби един срещу друг, поне според наличната информация. И трите борби са в щата Калифорния. Първо на 1-ви август 1932 те се борят в Сакраменто, но уви резултатът от срещата не е известен. След това на 20-ти октомври 1933 се борят и в Санта Роза. Колов печели тази борба за 25 минути. И накрая на 1-ви май 1933 двамата имат борба в Трейси, която Колов печели за 17 минути и половина.

Илия Елчинов и Дан Колов

1933 е последната година, когато Никола Велков има продължително турне извън щата Калифорния. От януари до април той посещава щатите Юта, Канзас, Мисури, Небраска, Индиана, Айова и Минесота. Оттам-натататък всички негови борби, с няколко малки изключения, са в щата Калифорния. През тези последни години от кеч кариерата му Велков, който вече е над 40-годишна възраст, често е в ролята на борец-ветеран, който го изправят срещу млади борци, за да ги тества що за стока са на ринга. Нашенецът се бори срещу бъдещи световни шампиони като Еверет Маршал, Марвин Уестенбърг, Али Баба (Хари Езикиян), Дийн Детън, Бил Лонгсън и др.

Никола Велков (1933 г.)

Активната му кариера на ринга приключва през 1935 г. Завръща се за няколко борби и през 1939 г., но става дума само за няколко спорадични срещи. Макар и вече да не се бори Велков очевидно все още има желание да бъде част от кеч бизнеса, но нещата просто не се получават. Няколко пъти работи като рефер на кеч срещи и на два пъти, през 1935 и 1940 г., се опитва да стане мачмейкъра за местните кеч шоута в Сакраменто (градът, където живее по това време), но в крайна сметка други хора заемат позицията. След като приключва с кеча Велков работи като шофьор, после има собствен бизнес и разкарва лед до заведения, а накрая става собственик на бар. Никола Велков почива внезапно на 28-ми февруари 1948 г. в Сакраменто. Причината е сърдечен удар.

Макар и първите официални кеч борби на Никола Велков да са през 1914 г. той си вади прехраната като професионален кеч борец в периода 1924-1935 г. Няма съмнение, че по това време Велков е едно от най-популярните и най-успешни български кеч имена в Америка. Единствено Дан Колов безспорно може да бъде сложен по-напред от него в класацията и оттам-нататък е по-спорно. Според наличната информация Велков се бори в 33 от американските щати и се изправя срещу редица от най-големите звезди от онези години. Малцина са българските кеч борци, за които може да се каже подобно нещо. Никола Велков е един забравен български борец, който заслужава повече внимание. Истински български лъв!

P.S. В следващия материал ще разгледаме колекция от статии, реклами и снимки на Никола Велков, вкл. снимки от личния архив на внучката му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар