вторник, 4 юли 2023 г.

Българо-австрийският кеч гигант Димо Димов

В настоящия материал ще се запознаем с един професионален борец, чийто гигантски размери (193 см / 185 кг) всяват респект по кеч ринговете през 70-те и 80-те години на миналия век. Става дума за Димо Димов. Син на български емигрант в Австрия, Димо първо постига редица успехи като състезател по джудо и после започва кариера в кеча. Има кеч срещи в Австрия, Германия, Швейцария, Индонезия и Южна Африка. В статията ще се запознаем с неговия живот и кариера. Различното при тази статия от всички други статии за български професионални борци, които съм писал досега е, че част от информацията в нея идва от самия Димо Димов, който беше така любезен да отговаря на купища въпроси от моя страна и също сподели над 100 снимки от личния си архив. Също така трябва да спомена Гернот и фантастичната му Фейсбук страница European Catch/Wrestling Museum, който също ми помогна с доста информация и снимки.

Димо Димов

Преди спортната кариера


Преди да започнем да си говорим за Димо Димов трябва да споменем баща му. Димо Димов (старши) е роден през 1913 г. в с. Златар, община Велики Преслав. През 30-те той емигрира в Австрия, където впоследствие се жени за австрийка от Линц. С течение на времето сем. Димови развива доста успешен бизнес в сферата на зеленчукопроизводството. През годините семейството има две големи оранжерии (където работят доста българи), две сергии за продажба на плодове и зеленчуци, както и малко кафене. За мащабите на зеленчукопроизводителния им бизнес можем да научим от една интересна случка, която е отразена в местната преса в Линц. Един ден през юли 1946 г. въоражени крадци нахлуват в Димовата оранжерия и открадват цели 320 кг зарзават (лук и краставици)!

Родителите на Димо Димов с двете му сестри


Димо Димов (старши) има дъщеря от предишен брак в България, а австрийската му съпруга има син от предишен брак. После им се раджат две дъщери и тогава, на 16-ти август 1948 г. в Линц, се ражда и последното им дете - малкия Димо (или Дими, както го наричат на галено). Казвам малкия Димо, но още от самото му раждане той е един истински гигант, тъй като Димо се ражда цели 5,2 кг и е 56 см! Димо е кръстен на баща си Димо, който пък е кръстен на неговия баща Димо. Впоследствие „малкия“ Димо също има син на име Димо и така традицията на името Димо Димов продължава вече четири поколения. Вкъщи в Линц семейството говори само немски, така че Димо така и не научава българския език, но все пак посещава родината на баща си няколко пъти през 60-те. Златар, Шумен, Велики Преслав и Златни пясъци са някои от местата, които обикалят.

9-годишният Димо Димов

Шампион по джудо


Още от ранна детска възраст един спорт привлича вниманието на Димо повече от всички други - джудото. Като тийнейджър Димо, който още тогава е доста по-висок и тежък от повечето му връстници, играе футбол като вратар, но истинската му спортна страст е джудото. Димо тренира джудо в местния спортен клуб ATSV в Линц. Състезател е от тежката категория (над 93 кг). Сред успехите на Димо в джудото са първо място на интернационален турнир в Полша и трето място (тежка категория) в националния шампионат на Австрия по джудо през 1972. Част е и от австрийския национален отбор по джудо, където за известно време тренира, наставляван от легендарния холандец Антон Геесинк (21-кратен европейски шампион, двукратен световен шампион и еднократен златен олимпийски медалист по джудо)

Димо Димов мята негов опонент в джудо схватка

Началото в кеча


По принцип Димо няма интерес към кеча като професия и преди да стане кечист гледа кеч борби само веднъж. През онези години кечът е популярен в Австрия, но не се излъчва по телевизията, така че единственият начин човек да го гледа е на живо. В края на 60-те Димо и баща му гледат кеч борби на живо в Линц. Един от участниците е популярния български кечист Никола Цигулинов (родом от с. Присово, Великотърновско). Димо и баща му се запознават с Цигулинов тогава и Димо остава добър приятел с него. Последно се виждат през 1978 г. в Хамбург. Две години по-късно Цигулинов почива. Макар и недиректно, в една малка степен Цигулинов повлиява на решението на Димо да стане кечист, но човекът, който заслужава главните заслуги за това е австрийския кечист и промоутър Ойген Вийсбергер (младши).

Никола Цигулинов (вляво) и Ойген Вийсбергер


Ойген Вийсбергер младши е борец от второ поколение, който участва в Олимпиадите през 1956, 1960 и 1964 и след това става професионален кеч борец и кеч организатор в Австрия. След австрийския шампионат по джудо през 1972, където Димо печели трето място, Вийсбергер вижда потенциална нова кеч звезда в лицето на Димо и го убеждава да стане кечист. От своя страна в кеча Димо вижда ново интересно предизвикателство и възможност за печелене на допълнителни приходи. И така Димо Димов става професионален кечист. След усилени кеч тренировки, под ръководството на Вийсбергер, а впоследствие в тренировките на Димо се включват и други опитни кечисти като световния шампион Рене Ласартес (от Швейцария) и Чарли Верхулст (от Белгия), в крайна сметка Димо прави дебюта си като кечист в родния му Линц. Димо не си спомня точно кога дебютира като кечист, но моите проучавания сочат есента на 1973 г. като най-вероятния период. Димо веднага привлича сравнения с гореспоменатия джудист Антон Геесинк, който по-рано същата година също става кечист, само че в Япония.

Димо Димов и треньора му Ойген Вийсбергер в дните преди кеч дебюта на Димо (1973 г. в Линц)

Димо Димов в централноевропейските кеч турнири


Към 1973 г. кечът е доста популярен в Австрия и Германия (ФРГ и ГДР). Кеч борбите там са на турнирен принцип - група борци се борят в една и съща зала в един и същи град всеки ден в продължение на няколко седмици. Накрая на турнира има финално класиране и победители. След това групата отива в друг град и процедурата се повтаря. Топ кечистите по това време могат да изкарват наистина добри пари. Например, Димо споделя, че най-голямото заплащане, което е получавал за една кеч среща е 2 хиляди германски марки, което си е завиден дневен хорорар. Ако си топ звезда парите тогава са наистина добри, но кечът е трудна професия. Постоянно си напът, рядко си вкъщи със семейството си, всеки ден многократно падаш по гръб на твърди рингове и контузиите се трупат бързо. Отделно конкуренцията за главните позиции и големите пари е голяма. Конкретно това да е постоянно далеч от дома не се харесва на Димо и макар и да работи като кечист, кечът никога не е единствената му професия. За него кечът е нещо, което прави, защото му харесва и защото му докарва допълнителни приходи, но никога не е в центъра на живота му, както е в центъра на живота на много други негови кеч колеги.

Димо Димов в една от първите му кеч срещи (срещу Жан Луи Брестон)


Въпреки че Димо никога не се посвещава изцяло на кеча като професия, той има дълга и добра, макар и спорадична, кариера в кеча. Излиза на ринга срещу редица известни европейски кеч звезди, участва в няколко големи турнира, бори се и извън Европа и като цяло е популярна кеч звезда, най-вече в Австрия и Германия, където са болшинството от кеч срещите му. Това, което прави Димо Димо интересна атракция за гледане, са размерите му. Висок е около 1,92 м и теглото му варира между 175 и 190 кг. Малцина са кечистите с подобни гигантски размери по това време, особено в Европа. Заради размерите му кеч организаторите в Австрия му слагат прякора „Джъмбо“. Няма как да не се спомене и че, макар и понякога да е рекламиран като австриец, най-често организаторите го рекламират като българин. Като изключим гореспоменатия Цигулинов, който в началото на 70-те е към края на кариера си, през 70-те и 80-те в Европа няма други български кеч звезди и съответно Димо Димов е единственият, който слави България в това поприще, в което ние имаме корени до легенди като Дан Колов.

Димо Димов дава автографи на почитателите си


През годините Димо Димов участва в кеч турнири в Линц, Грац, Виена, Берлин, Щутгарт, Хамбург, Любек, Лилиентал, Инголщат, Карлсруе и др. Участва и в турнир в Швейцария. Сред успехите му в кеча са второ място в турнир в Берлин през 1977, четвърто или пето място в световен шампионат в Щутгарт през 1978 (информацията е противоречива) и второ място в европейски шампионат по отборен кеч в Линц през 1979 (с Рене Ласартес като съотборник). Има победи над популярни европейски кеч звезди като Рене Ласартес (Швейцария), Чарли Верхулст (Белгия), Жан Луи Брестон (Белгия), Джони Кинкейд (Англия), Арпад Вебер (Унгария), Миле Зрно (Югославия) и др. Излиза на ринга също срещу Ото Ванц (Австрия), Роланд Бок (Германия), Ойген Вийсбергер (Австрия), Клаус Кауров (Германия), Аксел Дийтер (Германия) и много други. Кокретно Ванц, Ласартес и Бок са сред най-големите кеч имена в Европа по това време.


Димо Димов (най-вдясно) заедно с останалите участници в кеч турнир

Голямото европейско турне на Антонио Иноки


На 26-ти юни 1976 г. в Токио се провежда една доста уникална среща - една от най-големите японски кеч звезди Антонио Иноки се изправя срещу легендарния боксьор Мохамед Али в среща, чийто правила са смесица от кеч и бокс. Това не е първата такава среща в историята, даже дори и в България още през 1940 г. има подобни срещи, но Иноки срещу Али е исторически сблъсък, който получава много медийно внимание по целия свят. Не може да се говори за историята на смесените бойни изкуства (ММА) без да се спомене Иноки срещу Али.

Моменти от Антонио Иноки срещу Мохамед Али (26-ти юни 1976 г. в Токио)


Две години след Иноки срещу Али популярният германски кечист Роланд Бок, който е считан за един от най-добрите и най-корави европейски кечисти по това време, решава, че моментът е подходящ за ново голямо кеч начинание в Европа. Вдъхновен от една от двете най-големи японски кеч федерации по това време NJPW (New Japan Pro-Wrestling), Бок решава да направи нещо като европейска версия на NJPW и да предложи на европейските зрители кеч сблъсъци в по-реалистичния стил на NJPW (за разлика от по-шоуменския кеч стил в Германия и Австрия). Начинанието му коства 5 милиона германски марки и един милион от марките са конкретно за NJPW и Иноки, който Бок иска да използва като централна звезда в предстоящите кеч шоута. Надеждата му е, че Иноки е популярен заради срещата с Али две години преди това и комбинацията от Иноки, златни олимпийски медалисти и утвърдени европейски кеч звезди ще привлече голям зрителски интерес. И така, през ноември 1978 Бок организира голямо европейско турне от 22 кеч шоута в 5 страни (Германия, Австрия, Белгия, Швейцария и Нидерландия). „Убиеца“ Иноки, както го рекламира Бок на плакатите за шоутата, е главната атракция. Освен него в турнето участват златните олимпийски медалисти по джудо Антон Геесинк и Вилем Руска (след като приключват с джудото и двамата стават кечисти в Япония), както и немския златен олимпийски медалист по свободна борба Вилфрид Дитрих (чийто дебют в кеча е по време на въпросното турне, в мач срещу Иноки). В шоутата също участват топ кеч имена като Роланд Бок (организатора на турнето), Ото Ванц (най-популярния австрийски кечист по това време), Рене Ласартес, Чарли Верхулст, Ойген Вийсбергер и др. На плакатите за турнето 190-килограмият българин Димо Димов също може да бъде видян сред рекламираните участници. За съжаление, обаче, по това време Димо е контузен и не успява да участва в турнето. Но все пак, ако не друго, Димо поне успява да се запознае с Иноки (който Димо взима с колата си от летището в Линц и го докарва до залата за шоуто там) и Руска (който е един от идолите на Димо в джудото). Въпросното турне с Иноки през 1978 г. е може би най-амбициозното европейско кеч начинание през 70-те и фактът, че българо-австриеца Димо Димов е трябвало да участва в него е интересен. Турнето, обаче, в крайна сметка не е успешно - Иноки не е достатъчно популярен в Европа и шоутата не успяват да напълнят големите зали, в които се провеждат.


Плакат за едно от шоутата от европейското турне на Антонио Иноки (1978 г. в Хамбург)
Една от рекламираните срещи: Димо Димов срещу Жан Брестон


Димо Димов в Индонезия


Ноември 1978 не е единственият път, когато Димо трябва да участва в турне с Антонио Иноки. През януари 1978 германският промоутър Пeтeр Вилям, заедно с местни партньори, организира кеч турне в Индонезия. Иноки е рекламиран като главната звезда в турнето, обаче в крайна сметка не участва в него. Димо Димов, Клаус Валас, Аксел Дийтер, Ирма Гонзалез и други кеч звезди отиват в Индонезия. Това е първото турне на Димо извън Европа. В Индонезия той e представен като потенциален опонент на Иноки и вероятно е щял да излезе на ринга срещу него тогава, ако Иноки беше участвал в турнето. Турнето, между другото, не е успешно. Поради слаба реклама от местните организатори, публиките са малки.

Плакат за две от кеч шоутата с Димо Димов в Индонезия (1978 г.)

Човекът-планина Димов в Южна Африка


Второто кеч турне на Димо Димов извън Европа е доста по-успешно от първото му. През лятото на 1980 г. Димо отива в Южна Африка за няколко седмици. По това време кечът там, начело с главната местна звезда Ян Уилкенс, се радва на голяма популярност и привлича големи публики. В Южна Африка Димо не е представен като Димо Димов, а под леко по-различен псевдоним - представят го като Човекът-планина Димов, 200-килограмовия български гигант. В Южна Африка Димо има кеч срещи в Йоханесбург, Дърбан, Кейп Таун, Гермистън и други градове. Димо си спомня, че най-голямата му среща там, а и най-голямата публика, пред която никога е излизал, е на стадион в Дърбан - цели 20 хиляди зрители гледат отборната среща между Човекът-планина Димов и неговия партньор Ханс Рукс срещу Ян Уилкенс и Тигъра Сингх. Скоро след това Димо се изправя срещу южноафриканския идол Уилкенс отново, този път в индивидуална среща в Кейп Таун, и срещата им завършва без победител. Южноафриканците канят Димо да се върне за второ турне, но Димо отказва, тъй като счита, че един от местните организатори не е бил честен спрямо него и не му е плащал толкова колкото е трябвало да му плаща с оглед на големите публики, които посещават кеч шоутата.

Реклама за кеч шоу в Южна Африка с Човекът-планина Димов (1980 г. в Кейп Таун)

Оттегляне от ринга и двата сблъсъка със закона


Още в началото на 80-те контузиите започват да ограничават Димо физически и конкретно една тежка контузия, която се случва по време на кеч среща в Хамбург, го принуждава да бъде в болница два месеца и временно да се оттегли от ринга. Затова през 1983, а и в по-късни години също, вместо като кечист Димо влиза в ролята на рефер за кеч срещи в Линц, Хамбург и други градове. През 1984 се завръща на ринга и завършва на пето място в турнир в Линц за „Европейската купа на Дунава“. В турнира също участват Гиганта Хейстакс (една от най-големите великобритански звезди в историята на кеча), Аксел Дийтер (бащата на WWE звездата Лудвиг Кайзер), Стийв Райт (бащата на WCW звездата Алекс Райт) и др. След 1984 Димо продължава спорадично да участва в кеч срещи, а също и да реферерира такива, но вече в по-малки кеч шоута. Кеч кариерата на Димо Димов приключва в началото на 90-те.

Димо Димов като кеч рефер - дава предупреждение на кечист


По време на кариерата му в кеча Димо никога не си изкарва прехраната само с кеч срещи. Те са просто допълнителен приход за него. През голяма част от времето работи като готвач в ресторант в Линц, но също се занимава и с други странични дейности. Например, има най-различни хазартни машини в кръчми, барове и т.н. и също си вади пари с играене на карти и други хазартни игри. Тези негови хазартни наклонности в един момент му създават проблеми и Димо отива на съд за хазартни измами. Съдът не успява да докаже, че Димо е виновен, но Димо влиза в личностно пререкание със съдията. Димо публично нарича съдията пияница и идиот, което разбира се не остава безнаказано и Димо е осъден да прекара близо година в затвора.

Това е единственият му сериозен сблъсък със закона, но трябва да се спомене и другия му арест, тъй като той привлича доста медийно внимание в Германия и Австрия. През 1992 г. Димо и Клаус Валас са временно задържани като заподозрени в убийство. Австриецът Валас е бивш състезател по джудо, който тренира в същия клуб като Димо. После Димо и Ойген Вийсбергер убеждават Валас да стане кечист и Валас се превръща в популярна кеч звезда. През онези години двамата с Димо са много добри приятели. През 1992 Димо и Валас са в Бремен в бара на тяхния познат Оскар Шьон, където редовно играят различни хазартни игри. Въпросният Шьон изчезва безследно по-късно същата вечер. Димо и Валас са последните двама видяни с него и затова полицията ги арестува. Шьон има връзки с подземния свят и полицията счита, че е бил убит, но тялото му никога не е намерено. Версията на Валас е, че двамата с Шьон са отишли в хотела на Валас и Шьон е излезнал да направи обаждане, но така и не се е върнал. В крайна сметка разследването на полицията заключва, че Валас и Димо нямат нищо общо с изчезването на Шьон и двамата са освободени.

Клаус Валас и Димо Димов (1992 г.)

Колекция от снимки на Димо Димов


И за финал на статията ще приложа колекция от снимки на Димо. Голяма част от снимките идват от личния му архив. Цъкнете върху съответната снимка, за да я видите в по-голям размер.

На първата снимка виждаме младия Димо, сниман с младоженци в родното село на баща му - Златар. За тази снимка Димо разказва, че не е познавал младоженците. Те просто са го спряли на улицата и са поискали да се снимат с него.

15-годишният Димо Димов (1963 г. в с. Златар)


Димо Димов (вдясно) в джудо схватка

Димо Димов (най-вляво) на турнир по джудо


Димо Димов победител в турнир по джудо

Димо Димов

185-килограмовият Димо Димов

„Джъмбо“ Димо Димов и слон (1977 г. в Хамбург)

Димо Димов срещу двама

Човекът-планина Димов от България (1980 г. в Южна Африка)

Снимка от кеч турнир с Димо Димов (най-отзад по средата)

Роланд Бок, Жан Луи Брестон, Рене Ласартес и Димо Димов (снимка от статия в германското списание „Плейбой“, 1978 г.)

Човекът-планина Димов и отборния му партньор Ханс Рукс (1980 г. в Южна Африка)

Димо Димов срещу Жан Луи Брестон

Димо Димов души опонента си

Димо Димов получава предупреждение от рефера

Недоволен от реферско решение, Димо Димов хваща и хвърля рефера

Човекът-планина Димов във въздуха - момент от срещата му с Ян Уилкенс (1980 г. в Кейп Таун)

Димо Димов смачква трима други кечисти и рефера

Димо Димов в Индонезия (1980 г. в Джакарта)

Човекът-планина Димов вдига негова почитателка (1980 г. в Южна Африка)

Човекът-планина Димов и Ханс Рукс в Южна Африка (1980 г.)

Човекът-планина Димов и Тигъра Сингх (1980 г. в Дърбан)

Димо Димов и неговия асистент Йозеф вон Валенщайн

Димо Димов и Ойген Вийсбергер

Димо Димов позира със снимка от негова кеч среща с Рене Ласартес (2016 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар