неделя, 27 декември 2015 г.

Никола Петров - учител по борба на първия световен кеч шампион

В настоящия материал ще се запознаем с още един важен момент от кариерата на легендарния български професионален борец Никола Петров. Въпросният факт досега не е бил споменаван в български материал. Обаче, преди това нека накратко да се запознаем с другите двама участници в историята.

Кой е Георг Хакеншмидт?

Георг Хакеншмидт

„Руският лъв” Георг Хакеншмидт е силов атлет, бодибилдър, писател и състезател по аматьорска борба, но е най-популярен като професионален борец. Роден е на територията на днешна Естония (тогавашна Русия), като баща му е германец, а майка му е шведка. Кариерата му в професионалната борба е само 11 години (първите 11 години на 20-ти век), но през тези 11 години Хакеншмидт се превръща в огромна звезда и то в години, когато професионалната борба като цяло се радва на голяма популярност. От хилядите професионални борци, които са стъпвали на тепиха/ринга през годините, Хакеншмидт е безспорен кандидат за топ 20 на всички времена. Хакеншмидт е не само двукратен световен шампион по гръко-римска професионална борба в тежка категория, но е и първият широко признат световен шампион по кеч в тежка категория. Враждата му с американеца Франк Готч за световната кеч титла е една от най-легендарните вражди в историята на кеча и кулминира през 1911 г. в Чикаго в мач пред рекордните за онези години 29 хиляди зрители.

Кой е д-р Владислав Крайевски?

д-р Владислав Крайевски

Поляк, известен като „бащата на руската атлетика”. Създател е на първото аматьорско дружество по вдигане на тежести в Русия, което е и първото сдружение от този тип в света въобще. Автор е и на някои от първите книги за физическа култура. Ментор на много силови атлети и борци.

Какво общо има Никола Петров с горните двама?

В началото на 1898 г. младият Георг Хакеншмидт се премества да живее в град Санкт Петербург, където започва да тренира вдигане на тежести под ръководството на д-р Владислав Крайевски. В лицето на Хакеншмидт докторът вижда силов атлет и борец с огромен потенциал. Хакеншмидт вече има малко опит в борбата, но изцяло на аматьорско ниво. През предишните няколко години Хакеншмидт е участвал в няколко борцови срещи, когато в местния цирк е имало професионални борци, които предизвикват аматьори от публиката. До този момент, обаче, Хакеншмидт не е имал тренировки по борба. И именно тук се появява името на българина Никола Петров. Към 1898 г. Никола Петров вече е познато и уважавано борцово име в Русия. До този момент пътищата на Петров и Хакеншмидт не са се засичали, но през пролетта на 1898 г. двамата се изправят лице в лице за първи път.

Източник на следната история е французинът професор Едмонд Дебоне, който е един от най-уважаваните европейски автори от онези години що се отнася до борбата и нейната история. Всичко сочи, че именно това е първата среща между Петров и Хакеншмидт. Действието се развива някъде през първата половина на 1898 г. в Санкт Петербург. 20-годишният Хакеншмидт няма търпение да започне да се бори, но неговият ментор Крайевски счита, че все още не е готов. Хакеншмидт вярва, че голямата му физическа сила е достатъчна да победи, който и да е било борец и редовно отправя предизвикателства към борците, които посещават атлетическия клуб на Крайевски. Тогава един ден в Санкт Петербург пристига българина Никола Петров и в негово лице д-р Крайевски вижда възможност да даде урок на младия Хакеншмидт. Крайевски моли Петров да посети Хашеншмидт в клуба и когато, неизбежно, Хакеншмидт го предизвика да се борят да го научи урок, който Хакеншмидт ще помни завинаги. Петров се съгласява. Хакеншмидт посреща Петров в клуба на Крайевски и веднага разпознава известния български борец. Първо двамата вдигат тежести заедно, като естествено Хакеншмидт нарочно тренира с по-голяма тежест от Петров, за да демонстрира надмощието си над българина. И тогава самоувереният Хакеншмидт отправя очакваното предизвикателство за борба. Какво следва? Следват 30 минути болка за неопитния Хак. В продължение на половин час Никола Петров прилага всяка възможна хватка върху Хакеншмидт. Един от физически най-силните мъже в света се превръща в безпомощно дете в ръцете на българина. Хакеншмидт си научава урока.

Никола Петров и Георг Хакеншмидт

Естествено, разказът няма как да бъде удостоверен, но по принцип професор Дебоне е достоверен източник. Освен това, в книгата си за легендарния борец един от най-добрите изследователи на тема Хакеншмидт естонецът Олаф Лангсеп също споменава, че Хакеншмидт губи среща от Петров някъде в периода февруари-април 1898 г. в Санкт Петербург. Уви не пише повече детайли за тази загуба, но времевата линия съвпада с историята на Дебоне. По всичко личи, че загубата на Хакеншмидт от Петров е факт и тя сама по себе си е внушително постижение. И като аматьор, и като професионалист Георг Хакеншмидт има много малко загуби. Малцина са борците, които могат да се похвалят с победи над легендарния „руски лъв”. Никола Петров е сред тези борци, макар и победата му над Хакеншмидт да не е в официална среща и то още преди Хакеншмидт да стане завършен борец.

Горната случка и победата на Петров, обаче, не са най-важното в случая. По-важно е какво се случва след това. Тук детайлите не са много ясни или по-точно времевата линия не е много ясна, но едно е 100% сигурно - Никола Петров започва да тренира Георг Хакеншмидт. Най-вероятно веднага след горната случка, но може и да не е веднага, а малко след това. Не е ясно и колко време българинът тренира неопитния бъдещ световен шампион, но със сигурност го тренира. През следващата година и половина Хакеншмидт се занимава с аматьорска борба и впоследствие дебютира и в професионалната. И други борци тренират Хакеншмидт след Петров, а може би и преди Петров да се захване с него, но самият Хакеншмидт счита Петров за неговия учител по борба. Петров е споменат като учител на Хакеншмидт в две от книгите на „руския лъв”, като в едната от книгите точните думи на Хакеншмидт са: „завърших борба при способния Никола Петров”. В другата книга Хакеншмидт също споменава Петров като негов учител и го нарича „изключително силен борец”. Макар и да не е единственият борец, който тренира Хакеншмидт през годините, Петров несъмнено изиграва важна роля в борцовото развитие на един от най-легендарните борци в историята на професионалната борба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар