сряда, 14 декември 2016 г.

Българският професионален борец, чиято кариера завърши заради арест

Следващият българин, което ще разгледаме е борец, който се бори под псевдонима Джордж Стийф. Според наличната информация именно Стийф е първият българин с активна кеч кариера в САЩ. В американския кеч има и други българи преди него, но при тях става дума за шепа срещи, докато Стийф се бори по-често. За Джордж Стийф са известни следните неща.

Българският борец Джордж Стийф

Роден е в България около 1888 г. Годината му на емиграция в САЩ не е известна, но със сигурност е преди 1910 г.

За съжаление няма информация какво е българското му име. В американския кеч е познат под псевдонима Джордж Стийф. Най-често на английски фамилията му се пише Steif, което може да се произнесе или като Стайф, или като Стийф. Фактът, че понякога в американската преса я изписват Stief и Steiff подсказва, че правилното произношение е било Стийф.

През първите му години в САЩ Стийф живее в щата Монтана и именно там са болшинството от борбите му. Освен в Монтана през годините той се бори и в щатите Вашингтон, Минесота и Юта.

Джордж Стийф в цял ръст

Започва да се занимава с борба на около 18-годишна възраст и няколко години по-късно става професионален кеч борец. Първите кеч резултати с негово участие, които могат да бъдат намерени са от 1911 г., но най-вероятно дебютът му в кеча е предишната година. Кеч кариерата му приключва през 1914 г.

Теглото му през годините се върти около 70-73 килограма, което е точно на тогавашната граница между средната и полутежката категории. Понякога Стийф се води към полутежката, но най-често се бори в средната категория.

Реклама за една от борбите на Джордж Стийф

Двама от по-известните му опоненти са Хенри Ирслингър и Крис Джордан, които към момента на борбите им с българина са бъдещи световни кеч шампиони в средна категория. Поне според наличните резултати, Ирслингър например така и не успява да победи българина. Съществуват сведения за две техни срещи през 1913 г., като и двете завършват без убедителен победител. И двата им мача са до спечелване на два от три манша. В първата среща Ирслингър печели първия манш за 103 минути, но не успява да запише втори туш преди изтичането на времевия лимит на срещата, а във втория мач Стийф печели първия манш за 74 минути и отново няма други тушове в рамките на оказаното време. Официалният резултат и от двете срещи е равенство, тъй като няма два туша в рамките на времевия лимит. Ирслингър е едно от най-уважаваните имена от средната кеч категория през онези години и равенства с него са достойно постижение. Години по-късно Ирслингър става една от най-важните фигури във великобританската и южноафриканската кеч история и е сред главните имена, които полагат основите на кеча в тези страни.

Световните кеч шампиони Хенри Ирслингър (вляво) и Крис Джордан

Безспорно, най-големият мач на Стийф е сблъсъкът му със световния шампион по кеч в средна категория Майк Йокъл. Срещата им се състои на 24-ти февруари 1914 в град Люистаун, щата Монтана, и е за световната титла. Според наличната информация това е първата среща на български борец за световна кеч титла. Местната преса дава следното описание на Стийф: 26-годишен, 70.3 килограма, 172.7 сантиметра висок, 57 сантиметра бицепс и 106 сантиметра гръдна обиколка (в нормално положение). Мачът между българина и световния шампион е до спечелване на два от три манша. Йокъл печели първия манш за 111 минути след като хваща и хвърля Стийф през глава. Репортажите споменават, че Стийф се контузва при това тръшване, но все пак продължава срещата. Следващият манш, обаче, приключва много бързо - Йокъл записва туш над Стийф само за 3 минути и така нашенецът губи единствения си шанс да стане световен шампион. На следващия ден местната преса хвали достойното представяне на българина.

Световният кеч шампион в средна категория Майк Йокъл

Друга по-високопрофилна среща на Стийф е през 1913 г. в щата Миносота срещу легендарния поляк Станислав Збизко. На въпросната вечер борецът от тежката категория Збизко (една от трите най-големи кеч звезди в САЩ по това време) се изправя срещу петима по-леки борци един след друг. Българинът Стийф е един от петимата. Збизко записва пет победи в рамките на 34 минути... И при все това, фактът, че български борец от средната категория стъпва на ринга срещу легендарно име като Збизко си струва да се отбележи.

Легендарният поляк Станислав Збизко в действие

В общи линии през годините Стийф успява да си изгради добра репутация в средната категория и да се затвърди като способен борец, особено в щатите Монтана и Юта. За съжаление, обаче, кеч кариерата му приключва по лош начин. Първо, през 1913 г. властите в град Калиспел, щата Монтана, арестуват българина по сигнал на властите в Люистаун. Причината за ареста му не става известна. Следващата година, този път в щата Калифорния, Стийф отново е арестуван. Причината за втория му арест е финансова измама - пише чекове под фалшиво име и така успява да измами местна банка за голяма сума. Чековете са на стойност $500, което в наши дни е еквивалент на около $12,000. И именно този втори арест слага край на кеч кариерата му. Оттам-нататък повече нищо не се чува за него.

Двата ареста на българина Джордж Стийф

Любопитно е да се отбележи и нещо друго. Покрай тези два негови ареста се чува информация и за участието му в типична кеч схема от онези години. Както вече се запознахме в този материал, в по-ранните години на кеча се правят много пари от залози върху изходите от срещите. Точно по времето на Стийф избухва голям скандал в САЩ относно нелегални спортни залози и нагласяне на срещи в редица спортове, включително кеча. Типична кеч схема от онези години е борец да си изгради добра репутация в определен град и тогава изненадващо да загуби от друг много по-неизвестен и по-слаб борец. Така вече популярният борец, който предварително е сложил голям залог на опонента му, успява да измами местните зрители и да им прибере парите като умишлено изгуби срещата или я уреди предварително с опонента си. Не е доказано, но усилено се говори, че Стийф прави подобна схема в град Полсън, щата Монтана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар