сряда, 19 октомври 2016 г.

Петър Петков - българският борец в щата Минесота

Едно от първите български кеч имена е борецът от щата Минесота Петър Петков. Има и други българи в кеча преди него, но Петков е един от първите българи с по-продължителна и по-активна кариера в американския кеч. Накратко ще се запознаем с борцовите му изяви под формата на списък с факти.

Българският борец Петър Петков

Петър Петков е роден през 1892 г. в България (същата година като Дан Колов). За съжаление липсва информация относно годината му на емиграция в САЩ.

Официалният му дебют в професионалната борба, и по-точно в кеча, е 4 години преди дебюта на набора му Колов. Първата му кеч среща е през 1913 г. В САЩ той се бори под имената Пийт Петков и Питър Петков. Питър Петков е и официалното му име в Америка.

Петър Петков в началото на кеч кариерата му (1913 г.)

Кеч кариерата му продължава от 1913 до 1920 г. Петков живее и се бори основно в град Дюлут, щата Минесота. Почти всичките му борби са във въпросния щат.

Статия от американската преса относно една от победите на Петков

През първата част от кариерата му в кеча Петков се бори в полусредната, а през втората в средната категория. Считан е за един от най-добрите борци на щата Минесота в тези категории по това време.

Най-честите му опоненти са борците Люис Зорбас и Моряка Джак. Бори се с тях многократно, още от самото начало на кеч кариерата му.

Люис Зорбас и Моряка Джак - най-честите опоненти на Петков

Според наличната информация, най-дългата кеч среща на Петков продължава цели два часа и е равенство с бореца Хан Али през 1913 г. в град Хибинг, щата Минесота.

Двете най-големи имена от неговата категория, срещу които се изправя са Уайно Кетонен и Гус Калио. Към срещите им с Петков двамата все още не са го постигнали, но впоследствие и двамата стават световни шампиони по кеч в средна категория. Конкретно с Калио българинът успява да направи едно 30-минутно равенство.

Световните кеч шампиони Гус Калио и Уайно Кетонен

Друго популярно име, което стъпва на ринга срещу Петков е борецът от тежката категория Морт Хендерсън, който е по-известен като „Маскираното чудо” („Masked Marvel”, на английски). Две години преди мача му с Петков Хендерсън става огромна кеч сензация в Ню Йорк, където се бори в голям турнир за определяне на световния шампион в тежка категория. Това, което го прави толкова популярен е, че се бори с маска на лицето и никой не знае самоличността на бореца под маската. Именно Хендерсън е първият маскиран борец в историята на американския кеч, който добива голяма популярност. При срещата му с българина Хендерсън се бори без маската.

Морт Хендерсън

Подобно на много други борци от онези години, Петков понякога има изяви и в цирка. В онези години борбите често са част от програмата на пътуващи циркове и карнавали. На цирковата арена Петков прави както силови демонстрации, така и развлекателни изпълнения. Например, една забавна случка с негово участие е отразена в местната дюлутска преса. Една вечер в цирка Петков демонстрира силата си като вдига 136-килограмова тежест или поне това е твърдението му. Зрителите са впечатлени от силата на българина. Тогава, обаче, до него идва едно джудже, вдига тежестта без грам усилие и тръгва да бяга с нея, което естествено води до бурен смях от публиката.

Петър Петков сниман със световната титла по кеч в средна категория (1918 г.)

Кечът не е единствения спорт, с който се занимава. Петков е част и от местен отбор по хандбал в град Дюлут. През 1914 г. отборът му достига финала на щатското първенство, но там губят и така завършват на второ място в щата Минесота.

Паралелно с кариерата му в кеча той си вади прехраната и като автомеханик и когато се оттегля от ринга се посвещава изцяло на това поприще.

Съпругата му, Ана, е американка от щата Пенсилвания. Двамата имат един син, Питър младши, който се ражда през 1933 г.

През 1939 г. Питър Петков става амерански гражданин.

Почива през 1984 г., на 92-годишна възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар