понеделник, 10 август 2015 г.

Кога и защо кеч мачовете стават с предварително уговорен завършек?

Един от главните въпроси по адрес на кеча винаги е бил относно легитимността на мачовете. Истинско спортно съревнование ли са или са с предварително уговорен завършек? Това е въпрос, който се задава от десетилетия насам по целия свят и в настоящия материал ще си говорим именно по тази тема.

Популярни кеч звезди

В началото (втората половина на 19-ти век), когато кечът се ражда като стил борба, той е изцяло истински спорт (както аматьорската, така и професионалната му версия). Аматьорската версия на кеча не е от интерес за нас. Тук ще разглеждаме професионалния кеч. На всеки би трябвало да му е ясно, че в наши дни изходът от професионалните кеч мачовете и голяма част от случващото се в тях е по предварителен сценарий (а каквото не е предварително решено се импровизира на момента). Няма съмнение в това и никой не го отрича. В наши дни кечът е шоу-спектакъл със спортни, каскадьорски, театрални, сериални, концертни и куп други елементи, които го правят една доста уникална форма на развлечение. И тук се появява големият въпрос: кога точно кечът престава да бъде истински спорт и кога се появяват предварително уговорените мачове? Преди да отговорим на този въпрос е важно да дадем отговор на един друг основен въпрос.

Защо кеч мачовете стават с предварително уговорен изход? 

Кечът е тип професионална борба (professional wrestling, на английски). Ключовата дума в словосъчетанието „професионална борба” не е думата борба, а думата професионална. Преди всичко друго кечът е бизнес и този бизнес е професията на професионалните кеч борци. Кечът е това, с което те си вадят прехраната. По-големи приходи от кеч срещите водят до повече пари в джоба на борците. И именно това обяснява защо кеч мачовете стават с предварително уговорен изход. В годините, когато все още болшинството от кеч мачовете са изцяло истинско спортно съревнование често се случва мачовете да продължават с часове наред и то понякога без победител. Скучните и дълги кеч срещи убиват зрителския интерес, което естествено води и до спад в продажбата на билети. В един момент кеч организаторите и кеч борците осъзнават, че с предварително уговаряне на мачове проблемът с дългите и скучните мачове в голяма степен може да бъде решен и срещите могат да станат по-динамични и по-интересни за гледане, но дори по-важното в случая е, че предварително известните (за борците и организаторите, но не и за феновете) изходи от мачове позволяват дългосрочно планиране - планиране, което вече не зависи от труднопредсказуеми фактори като това кой ще спечели и кой ще загуби една истинска кеч среща. Възможността за по-дългосрочно планиране улеснява създаването на нови кеч звезди, заформянето на интересни вражди (поредица от мачове между двама борци), нагаждането на кеча към постоянно променящите се вкусове на публиката и т.н. Всичките тези неща водят до засилване на зрителския интерес. Засилен зрителски интерес означава по-голям приход от закупени билети, което пък на свой ред означава повече пари в джоба на борците и организаторите. Всеки професионалист иска да получава възможно най-голямо заплащане за работата, която върши, и предварително уговорените изходи от мачове позволяват на професионалните борци да получават възможно най-голямо заплащане за тяхната работа.

Залозите

Друг любопитен момент, свързан с прихода от кеч срещите, са залаганията. Залаганията са друг изключително важен фактор защо кеч мачовете, и по-конкретно кеч мачовете в САЩ, стават с предварително уговорен завършек. Всъщност, именно залаганията са може би най-главната причина защо се появяват предварително уговорени кеч срещи. В онези години, когато огромната част от публиката все още счита кеча за изцяло истински спорт, кеч борците и организаторите осъзнават, че могат умело да използват този факт и могат правят големи приходи от залози (приходи, които често са по-големи от приходите от билети). Схемата е лесна: борците правят предварителната уговорка, някой залага на срещата от тяхно име и воала - допълнително гарантирано заплащане за борците (както за победителя, така и за загубилия). В онези години се залага главно върху две неща - изхода от мача и продължителността му. Понякога предварителните уговорки са само за изхода (кой ще спечели или ще има равенство), понякога са само за продължителността на срещата (например, двама борци се разбират предварително, че през първия час от срещата няма да се опитват да се победят един друг, но минат ли 60 минути тогава започва истинската среща), а понякога и за двете. Крайната цел винаги е една и съща - възможно най-голяма печалба от залозите. Впоследствие, обаче, този нелегален прийом започва да води до все повече и повече проблеми, включително и арести (не само в кеча, но и в други спортове, където също има подобни практики по онова време). В крайна сметка кеч организаторите и борците нямат друг избор освен да спрат да се занимават с нелегални залози.

Липса на контрол

Тук изниква един допълнителен въпрос: защо някой не спира тенденцията за уговаряне на мачове и не се опитва да върне кеча към корените му на истински спорт? Основната причина е, че за разлика от други спортове кечът никога не е бил контролиран от централизирана организация или държавна институция. В кеча винаги е имало десетки независими организатори, които действат самостоятелно или в комбинация с други организатори, но никога не е имало някой или нещо, което да може да сложи всички кеч организатори под общ знаменател и да установи контрол над тях. Освен това, с появяването на аматьорската (спортна) борба държавните институции се съсредоточават върху нейното развитие и много рядко се намесват в работата на независимите кеч организатори. И така кечът става бизнес, който е изцяло на частни начала и без стандартни правила, които да важат за всички кеч организатори. Спортните корени на кеча минават на заден план и на първи план излиза необходимостта от възможно най-голяма печалба. Именно тази необходимост е основното нещо, което с течение на годините превръща кеча от истински спорт в шоу-спектакъл.

Кога всички кеч мачове стават с предварително уговорен завършек?

Невъзможно е да се даде 100% точен отговор на този въпрос. Промяната не става изведнъж. Тя става в продължение на няколко десетилетия и не става с едно и също темпо навсякъде. Известни са примери за предварително уговорени кеч мачове още през втората половина на 19-ти век и тези примери никак не са малко. Ако човек се разрови из старата чужда преса могат да бъдат намерени доста статии по тази тема, особено в САЩ през първите две десетилетия на 20-ти век. Като цяло, обаче, не може да се каже, че има един точен момент, от който вече всички кеч мачове навсякъде по света стават с предварително уговорен изход. И все пак, що се отнася до кеча в САЩ често 1920 г. се сочи като моментът, в който вече всички кеч мачове в Северна Америка стават с предварително уговорен завършек. Причината за това е информация, споделена от легендарния световен шампион по кеч Ед „Удушвача” Люис, който години по-късно разкрива, че от 1920 г. натам вече е нямало изцяло истински професионални кеч срещи. Други борци от онези години също правят подобни разкрития, които подкрепят казаното от Люис. Естествено, няма как тази информация да бъде 100% потвърдена, но общо взето всичко сочи към края на 10-те и началото на 20-те години на 20-ти век като край на кеча като изцяло истински спорт. Разбира се, предварително уговорени кеч мачове има и преди това (и то доста), но тези години се считат за момента, когато вече всички кеч мачове в Северна Америка стават с предварително уговорен финал. Кечът в останалите части на света следва американския пример.

Из старата американска преса (1921 г.)
„Кечът не е спорт. [Журналистът] Боб Едгрен научава, че борците са просто шоумени. Истинският кеч не успява да развълнува феновете. Публиката иска и си плаща за шоу.”

Между другото, тук е любопитно да се отбележи, че още през 20-те и 30-те, например, в американската преса има експозета, които разкриват факта, че кеч срещите са с предварително уговорен финал, но на феновете като цяло това не им пречи - те са в залата, за да гледат любимите им кеч звезди. За феновете не е толкова важно дали срещата е изцяло истинска или с уговорен финал - важното е борбата да е интересна за гледане. В този ред на мисли, дори и в България по времето на Дан Колов се появяват няколко подобни експозета, които говорят как Данколовият кеч е нагласен, но тези експозета въобще не накърняват репутацията на Колов. За българите Дан Колов е национален герой и като цяло на експозетата не им се обръща много внимание.

Из старата българска преса (1935-36 г.)

За другата най-популярна форма на професионална борба, гръко-римската професионална борба, е по-трудно да се даде отговор на въпроса относно предварително уговорените срещи. Като се има предвид, че гръко-римската професионалната борба започва от циркове, карнавали и панаири не би било учудващо, ако е имало предварително уговорени мачове още от самото начало. Точно както при кеча, известни са примери за предварително уговорени срещи по гръко-римска професионална борба още през 19-ти век, но точно кога всички срещи стават такива е невъзможно да се каже. Вероятно горе-долу по същото време, когато и кеча.

И за финал трябва да се направи една важна забележка. Фактът, че мачовете са с предварително уговорен завършек въобще не променя факта, че кеч борците и гръко-римските професионални борци са изключително способни атлети - както едно време, така и в наши дни, макар и поради различни причини. Да, финалът на срещите е предварително решен, но това, което се случва преди него изисква значителни умения и издръжливост. Особено по времето на Дан Колов, макар и изходът да е бил предварително ясен, това, което се е случвало преди него в голяма степен е било истинска кеч борба, макар и борба с по-демонстративна цел.

П.П. Ако се интересувате повече от Данколовият кеч в това видео можете да видите 60 минути кадри от онези години и да придобиете известна представа какво са представлявали кеч срещите тогава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар