петък, 30 септември 2016 г.

Александър Стефанов - мистериозният българин в американския кеч през 1911 г.

Първият българин от историята ни в американския кеч, който ще разгледаме е мистериозният Александър Стефанов. Както вече се запознахме в предишния материал, Стефанов не е първият българин в кеча, обаче за сметка на това е първият българин, който получава по-значително внимание в американската преса. Няколко години по-късно към Дан Колов и други български професионални борци има по-голям интерес, но това не променя факта, че именно Стефанов е първият български борец, за който се говори на национално ниво в САЩ. Историята му, обаче, е много кратка и е придружена от известна доза мистерия.

Годината 1911. По това време в САЩ професионалният кеч се радва на значителна популярност. Световният кеч шампион в тежка категория Франк Готч е една от най-големите знаменитости в Америка и почти всички от главните претенденти за титлата му са чуждестранни борци. Заради проспериращият кеч бизнес в САЩ и несигурната обстановка в Европа по това време в страната на неограничените възможности постоянно пристигат нови борци от Европа. През април 1911 г. се появява поредният нов европейски борец - този път българин.

Световният кеч шампион Франк Готч

На 11-ти април 1911 г. популярният вестник „Ню Йорк Таймс” съобщава, че в Ню Йорк се е появил нов борец, който е готов да се изправи срещу поляка Станислав Збизко и други топ кеч звезди. Въпросният борец е 190-сантиметровият и 113-килограмов българин Александър Стефанов. Статията намеква, че Стефанов не говори английски и затова от негово име се изказва сънародника му Панко Кубадинов. Двамата искат да се свържат с нюйоркския кеч промоутър, рефер и менажер на борци Джони Дън, който да уреди кеч срещи за Стефанов. Три дена по-късно същият вестник съобщава, че „Германският Херкулес” Пол Самсон (сравнително популярен борец по това време) иска да се бори с българина и чака Дън да насрочи срещата между двамата.

Поляка Станислав Збизко (вляво) и германеца Пол Самсон

През следващите два месеца новината за новопристигналия борец обикаля американските щати. Според наличната информация, вестници в десет различни щата пишат за българина Стефанов - Калифорния, Тексас, Пенсилвания, Вермонт, Илинойс, Мичиган, Небраска, Монтана, Колорадо и Вирджиния. Поне десет са известните към момента, но вероятно новината за новия борец е била съобщена и в други щати. Очевидно е, че има интерес към българския борец и то интерес на национално ниво. На Дан Колов, например, му трябват няколко години, за да получи подобно национално внимание от пресата (най-масовата медия в онези години), докато при Стефанов има интерес още от самото му появяване в Ню Йорк.

Американската преса относно Александър Стефанов

Уви, обаче, всичко приключва дотук. След тази поредица от статии, в които се говори за новия български борец и как той ще бъде сериозен претендент на американската кеч сцена, повече не се чува и дума за него. Стефанов се появява от нищото и изчезва почти веднага след като се е появил. Няма информация нашенецът да е участвал в дори и една кеч среща. Уви, няма и негови снимки. Съществуват единствено статии, в които се говори как е пристигнал, за да се бори в САЩ и всичко приключва дотам.

Мистерията около него е пълна. Бил ли е наистина българин? Кратко проучване показва, че по това време в САЩ наистина е имало няколко българи, които носят името Александър Стефанов и са на сходна възраст с неговата, но няма как да се провери дали той е бил един от тях или „Александър Стефанов” е бил просто псевдоним на друг чуждестранен борец (което също е възможен вариант). Аз лично считам, че най-вероятно наистина е бил българин, тъй като проверка в американските генеалогични архиви показва, че например говорителят му Панко Кубадинов наистина е бил българин, така че има логика двамата българи да са направили някакъв опит да пробият в кеча. Въпросният Панко Кубадинов е роден в Разград през 1884 г. и почива в щата Ню Йорк през 1923 г. По принцип работи като пожарникар, но освен това за известно време е и редник в американската армия и по-конкретно 12-ти пехотен полк.

Що се отнася до евентуалните борби на Александър Стефанов, няма как да се потвърди със сигурност дали се е борил в официални срещи. Според наличната информация няма кеч срещи с негово участие, но наличната информация далеч не е пълна, а и няма как да бъде пълна. Освен това, ако наистина не се е борил на американска почва тук изниква и въпроса защо не е успял да го направи. Има и друг интерес въпрос - борил ли се е някъде преди да дойде в Америка? В някои от статиите за него се намеква, че е дошъл в Ню Йорк от Париж, но не съществува информация за негови борби в Париж. И така, казано накратко, Александър Стефанов си остава мистерия. Не е особено важна фигура в българската кеч история, но неговата бърза поява и изчезване все пак са любопитни и си струва да се споменат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар