неделя, 17 април 2016 г.

Кирил Михаилов - главното ново лице на българската професионална борба през 20-те

Кирил Михаилов (понякога грешно изписван като Михайлов) е едно забравено българско борцово име, което заслужава внимание. Той е един от малцината български гастрольори из европейските арени през 20-те години на 20-ти век и едно от най-главните лица на българската професионална борба през това десетилетие. Също така е и важна фигура в историята на българския цирк.

Кирил Михаилов

В началото на 20-те младият Кирил Михаилов е студент по медицина, когато у него се събужда интерес към цирковото дело. Не минава много време и Кирил оставя медицината настрана и изцяло се отдава на атлетиката. Цирковият гимнастик, директор, деец и треньор Лазар Добрич се захваща с обучението на младия Кирил и започва да го тренира за акробат и гимнастик. Именно в тази роля Михаилов започва дългата си циркова кариера. Скоро, обаче, той осъзнава, че не гимнастиката е неговото призвание, а борбата. Тук в историята се намесва популярния български професионален борец Александър Добрич, който взима Михаилов под крилото си и го въвежда в гръко-римската професионална борба. Така започва борцовата кариера на Кирил Михаилов.

Александър Добрич - учителят на Кирил Михаилов

С помощ от опитния Добрич, Кирил Михаилов бързо се превръща в един от най-обещаващите млади български професионални борци. Заедно с борцовата трупа на Добрич Михаилов започва да обикаля цяла България, а в последствие Добрич го закарва и в Румъния. Лека-полека Михаилов започва да се затвърждава в очите на родната публика и през втората половина на 20-те Кирил Михаилов вече може да бъде считан за едно от двете най-главни лица на професионалната борба в България по това време (заедно с ветерана Александър Добрич).

Друга важна личност в кариерата на Кирил Михаилов е руския световен шампион по гръко-римска професионална борба Иван Заикин. Заикин посещава България през 20-те и по време на една от визитите му той остава силно впечатление от Михаилов. Заикин предлага на българина да го вземе на турне из Източна Европа. Двамата обикалят европейските арени в продължение на няколко месеца и Михаилов получава допълнителна борцова школовка при популярния руснак. След това пътищата им се разделят, но новонатрупаният опит помага на Михаилов в бъдещите му борби. Следват борцови успехи в България, Румъния и Сърбия.

Световният шампион Иван Заикин

Уви, кариерата на Кирил Михаилов е прекъсната преждевременно. Здравословното му състояние се влошава и в края на 20-те/началото на 30-те Михаилов се оттегля от тепиха. Впоследствие той отново стъпва на цирковата арена като атлет, но така и не се бори отново. Именно по това време започва и следващия етап от кариерата му - Кирил Михаилов поема задкулисна роля в българския цирк, става директор на един от най-популярните български циркове по това време (като там един от неговите съдружници е Лазар Добрич) и се задържа в тази роля дълги години. През годините срещи по професионална борба често са част от програмата в цирка, ръководен от Михаилов, и макар и вече той самия да не се бори Михаилов продължава да помага за развитието на борбата у нас като дава шанс за изява на млади борци. Освен това, през първата половина на 40-те Михаилов е и съветник в един от трите български клубове за професионални борци.

Цирковият директор Кирил Михаилов и неговите колеги

Няма коментари:

Публикуване на коментар